Powered by

Η εργασιακή κινητικότητα εντός ΕΕ αυξήθηκε το 2019 με μικρότερο ρυθμό

Η εργασιακή κινητικότητα αυξήθηκε στην ΕΕ το 2019, αν και με μικρότερο ρυθμό από ό,τι παλαιότερα, σύμφωνα με την Ετήσια Έκθεση για την Εργατική Κινητικότητα εντός της ΕΕ, που δημοσίευσε σήμερα η Κομισιόν. 

Το 2019, σύνολο 17,9 εκατομμύρια Ευρωπαίοι ζούσαν σε άλλη χώρα της ΕΕ σε σύγκριση με 17,6 εκατομμύρια το προηγούμενο έτος. Οι χώρες προορισμού για το ήμισυ περίπου των ατόμων που μετακινούνται στην ΕΕ σε ηλικία εργασίας (46%) ήταν η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, με 28% ακόμη να διαμένουν στη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία. Η Ρουμανία, η Πολωνία, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Βουλγαρία παρέμειναν οι πέντε πρώτες χώρες καταγωγής.

Οι κύριοι τομείς δραστηριότητας των μετακινούμενων στην ΕΕ το 2019 ήταν η μεταποίηση και το χονδρικό και λιανικό εμπόριο. Το μερίδιο των ατόμων με υψηλή εξειδίκευση που μετακινούνται σε άλλη χώρα της ΕΕ αυξήθηκε με την πάροδο του χρόνου: το 2019, ένας στους τρεις (34%) μετακινούμενους ήταν εξαιρετικά ειδικευμένος, σε σύγκριση με έναν στους τέσσερις το 2008.

Σε σχέση με τις ηλικιακές ομάδες η έκθεση δείχνει ότι είναι πιο πιθανό να μετακινηθούν στην αρχή της σταδιοδρομίας τους. Μεταξύ εκείνων που σκοπεύουν να μετακομίσουν, το 75% είναι κάτω των 35 ετών. Η κινητικότητα επιστροφής είναι επίσης πολύ σημαντική: για κάθε τρία άτομα που φεύγουν, δύο επιστρέφουν στη χώρα καταγωγής τους.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Διεθνής Οργάνωση Εργασίας: Οι μισθοί αυξάνονται πιο γρήγορα από τις τιμές
Σε ποια χώρα εργάζονται λιγότερο απ’ όλους τους Ευρωπαίους–Η θέση της Ελλάδας
Black Friday: Τemu και Shein εκτοξεύουν το κόστος μάρκετινγκ αγοράζοντας ακριβά… λέξεις-κλειδιά
Στο 3% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, στο 2,3% στην ευρωζώνη
Θα παρέμβει η ΕΚΤ στα γαλλικά ομόλογα; Τα σενάρια και το όπλο του TPI
To bitcoin «γλυκοκοιτάζει» και πάλι τα $100.000
Ισπανία: Σε υψηλό τριών μηνών ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο
ΗΠΑ: Με ρυθμό 2,8% «έτρεξε» η οικονομία το τρίτο τρίμηνο
Goldman Sachs: Τι προτείνει στους επενδυτές για το 2025
Γκούλσμπι (Fed): Πρέπει να επιβραδυνθεί ο ρυθμός μείωσης των επιτοκίων