Powered by

Ποιοι Ευρωπαίοι παίρνουν σπίτι με τζάμπα δάνειο

Την ώρα που η παγκόσμια οικονομία δέχεται ασφυκτικές πιέσεις από τις επιπτώσεις της πανδημίας, κράτη, κυβερνήσεις και τράπεζες ανά τον κόσμο προχωρούν σε σειρά μέτρων στήριξης της οικονομίας και αναθέρμανσης της αγοράς.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, οι τράπεζες της Δανίας επιστρατεύουν ένα όπλο από το παρελθόν προκειμένου να «ζεστάνουν» την αγορά κατοικίας, παρέχοντας κίνητρα στους δανειολήπτες.

Πιο συγκεκριμένα, η πελάτες της Nordea Bank μπορούν πλέον να έχουν πρόσβαση σε στεγαστικά δάνεια 20ετούς διάρκειας με μηδενικό επιτόκιο!

Πρόκειται για ένα «εργαλείο» στήριξης της αγοράς που σε άλλες εποχές ή σε άλλες χώρες θα ήταν μάλλον απίθανο να εφαρμοστεί. Στη Δανία όμως από σήμερα, Τρίτη, οι πελάτες της προαναφερθείσας τράπεζας δύνανται να λάβουν ενυπόθηκα δάνεια, τα οποία θα έχουν χαμηλότερο επιτόκιο κι από τα 10ετή κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ.

Άλλωστε η Κεντρική Τράπεζα της χώρας έχει μακρά ιστορία στη διατήρηση αρνητικών βασικών επιτοκίων.

Ένα μέτρο από το παρελθόν
Πίσω στο 2012, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας οδήγησαν το βασικό τους επιτόκιο κάτω από το μηδέν για να στηρίξουν τη συναλλαγματική ισοτιμία κορώνας με το ευρώ.

Έκτοτε, οι ιδιοκτήτες κατοικίας στη χώρα της σκανδιναβικής χερσονήσου απολαμβάνουν όλο και πιο χαμηλά επιτόκια στα στεγαστικά τους δάνεια.

Η κάποτε αδιανόητη έννοια του δανεισμού για δύο δεκαετίες χωρίς καταβολή τόκων, έρχεται πάλι στο προσκήνιο καθώς οι κεντρικοί τραπεζίτες αποφεύγουν τις αυξήσεις των επιτοκίων.

Καμία μεγάλη δυτική κεντρική τράπεζα δεν είναι πιθανό να αυξήσει τα επιτόκιά της φέτος, σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση του τμήματος νομισματικής πολιτικής του Bloomberg.

Κι άλλες τράπεζες το σκέφτονται
Η Danske Bank, το μεγαλύτερο πιστωτικό ίδρυμα της χώρας, αναφέρει ότι σκέφτεται επίσης την έκδοση 20ετούς άτοκου ομολόγου.

Οι τράπεζες στη Δανία εξέδωσαν για πρώτη φορά 20ετή ομόλογα με μηδενικά επιτόκια πριν λίγα χρόνια, καθώς οι επενδυτές που αναζητούσαν ένα ασφαλές μέρος για τα χρήματά τους, οδήγησαν στη μείωση των επιτοκίων των ενυπόθηκων δανείων στη χώρα.

Για πρώτη φορά από τότε  το εν λόγω τραπεζικό προϊόν είναι ξανά διαθέσιμο.

«Η ζήτηση υπάρχει», δήλωσε η Λίζα Μπέργκμαν, επικεφαλής οικονομολόγος για την αγορά κατοικίας στη Nordea Kredit. «Το συγκεκριμένο ομόλογο είναι πιθανό σπάσει όλα τα ρεκόρ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι η οικονομία της χώρας ενισχύθηκε κατά 930 δισ. δολάρια εν μέσω πανδημίας.

ΠΗΓΗ: newmoney.gr

Δειτε Επισης

Διεθνής Οργάνωση Εργασίας: Οι μισθοί αυξάνονται πιο γρήγορα από τις τιμές
Σε ποια χώρα εργάζονται λιγότερο απ’ όλους τους Ευρωπαίους–Η θέση της Ελλάδας
Black Friday: Τemu και Shein εκτοξεύουν το κόστος μάρκετινγκ αγοράζοντας ακριβά… λέξεις-κλειδιά
Στο 3% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, στο 2,3% στην ευρωζώνη
Θα παρέμβει η ΕΚΤ στα γαλλικά ομόλογα; Τα σενάρια και το όπλο του TPI
To bitcoin «γλυκοκοιτάζει» και πάλι τα $100.000
Ισπανία: Σε υψηλό τριών μηνών ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο
ΗΠΑ: Με ρυθμό 2,8% «έτρεξε» η οικονομία το τρίτο τρίμηνο
Goldman Sachs: Τι προτείνει στους επενδυτές για το 2025
Γκούλσμπι (Fed): Πρέπει να επιβραδυνθεί ο ρυθμός μείωσης των επιτοκίων