Powered by

ΣΥΠΡΟΔΑΤ: Ζητεί Αντιμετώπιση παραοικονομίας

Την αντιμετώπιση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ), χαρακτηρίζει ως τη βασικότερη πρόκληση της κυπριακής οικονομίας το 2021, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών (ΣΥΠΡΟΔΑΤ) Κώστας Μελάς, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη για αποτελεσματική αντιμετώπιση της παραοικονομίας.
 
Ταυτόχρονα, ο κ. Μελάς αναφέρεται στους στόχους του ΣΥΠΡΟΔΑΤ για το 2021 που είναι, μεταξύ άλλων, η ψήφιση σε νόμο του πολυνομοσχεδίου για τις καταχρηστικές ρήτρες και η νομοθετική ρύθμιση του θέματος του διορισμού από τις Τράπεζες Παραληπτών/Διαχειριστών.
 
Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος του ΣΥΠΡΟΔΑΤ ανέφερε ότι πέραν της αντιμετώπισης των ΜΕΔ, «στο ίδιο επίπεδο σοβαρότητας, προβάλλει η σωστή και λελογισμένη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων για να αρχίσει να κινείται η οικονομία».
 
«Οι βασικοί παίκτες σ’ αυτή την προσπάθεια, (Τράπεζες και Δανειολήπτες) πρέπει με υπευθυνότητα να συνεργαστούν καλοπροαίρετα για να βρουν τις λύσεις, που θα αφήνουν και τις δυο πλευρές ικανοποιημένες», υπογραμμίζει.
 
Ανέφερε ότι οι τράπεζες, βδομάδες πριν τη λήξη της αναστολής, άρχισαν να επικοινωνούν με τους δανειολήπτες προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που έχουν.
 
«Τα μηνύματα που πήραμε από τις δύο κυριότερες τράπεζες (Τράπεζα Κύπρου και Ελληνική) είναι ενθαρρυντικά. Οι λύσεις που δημόσια ανακοίνωσαν τα ηγετικά τους στελέχη είναι ρεαλιστικές και καλά σχεδιασμένες και πιστεύουμε ότι θα βοηθήσουν τους δανειολήπτες", πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι σύνδεσμος θα σταθεί δίπλα από τις τράπεζες σε αυτή τους την προσπάθεια.
 
Είπε ακόμη πως «οι σαφείς προτροπές της Κεντρικής Τράπεζας για να διεκπεραιώσουν αυξημένο αριθμό αναδιαρθρώσεων ενισχύουν σε μεγάλο βαθμό την όλη προσπάθεια».
 
Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος του ΣΥΠΡΟΔΑΤ είπε πως θα πρέπει να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά η παραοικονομία και τόνισε πως «η παρεμπόδιση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες θα πρέπει να είναι τέτοια που θα καθιστά πλέον την εγκληματική αυτή δραστηριότητα μη ελκυστική».     
 
Το ισχύον σήμερα νομικό καθεστώς εξασφαλίζει μια σωστή βάση για την αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, πρόσθεσε.
 
Αναστολή εκποιήσεων

Αναφορικά με την αναστολή των εκποιήσεων με τον νόμο που ψήφισε η Βουλή πρόσφατα, ο κ. Μελάς εξήγησε ότι «πρόκειται για προσωρινή αναστολή μέχρι τέλος Μαρτίου του 2021 και όχι τροποποίηση του ισχύοντος νομικού πλαισίου περί ιδιωτικών εκποιήσεων που παραμένει άθικτο».
 
«Σίγουρα ένα γρήγορο και αποτελεσματικό νομοθετικό πλαίσιο ρευστοποίησης των εξασφαλίσεων είναι απαραίτητο για τις σύγχρονες οικονομίες, αφού ενισχύει το εμπόριο και γενικά τις συναλλαγές», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «το πλαίσιο αυτό αποτρέπει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και ενισχύει την τήρηση του προγράμματος εξόφλησης των δανείων. Επιπλέον δίνει κίνητρα και επιβραβεύει τους ευσυνείδητους Δανειολήπτες».
 
Σύμφωνα με τον κ. Μελά, εισήγηση του συνδέσμου είναι η προσωρινή αναστολή όλων των εκποιήσεων. «Αυτή η αναστολή εν μέσω της πανδημίας που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα εξελιχθεί, δεν θα επηρεάσει τις Τράπεζες με δεδομένο το ικανοποιητικό επίπεδο της κεφαλαιακής τους επάρκειας», υπογράμμισε.
 
Πέραν τούτου, συνέχισε, οι εποπτικές ευρωπαϊκές αρχές, έχουν παραχωρήσει πρόσθετα περιθώρια στις Τράπεζες για να απορροφήσουν οποιεσδήποτε ζημιές λόγω πανδημίας.
 
Επιπρόσθετο πλεονέκτημα της εισήγησης τους, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΣΥΠΡΟΔΑΤ, «είναι ότι θα εξαναγκάσει τις Τράπεζες να αντιμετωπίσουν ορθολογικά τον χειρισμό των ΜΕΔ, αρχίζοντας με την προσπάθεια για σωστή και βιώσιμη αναδιάρθρωση».
 
Ανέφερε επίσης πως αυτό απαιτεί και ο σχετικός νόμος που επιβάλλει αυτή την υποχρέωση στις τράπεζες με την επιστολή τύπου «Θ» και πρόσθεσε πως η εκποίηση είναι το τελευταίο μέτρο όταν όλες οι προσπάθειες αποδεδειγμένα αποτύχουν.
 
«Δυστυχώς εκείνο που παρατηρείται είναι το αντίθετο. Οι εκποιήσεις δεν επιλύουν το πρόβλημα των ΜΕΔ. όπως όλοι παραδέχονται», σημείωσε.
 
Στόχοι για το 2021
Εξάλλου, ο κ. Μελάς είπε στο ΚΥΠΕ ότι οι στόχοι του ΣΥΠΡΟΔΑΤ για το 2021 είναι η ψήφιση σε νόμο του πολυνομοσχεδίου για τις καταχρηστικές ρήτρες για το οποίο ετοιμάζουμε, όπως είπε, «να υποβάλουμε γραπτές εισηγήσεις, που περιλαμβάνουν επέκταση της προστασίας και σε νομικά πρόσωπα».
 
Είπε ακόμη ότι άλλοι στόχοι είναι η νομοθετική ρύθμιση του θέματος του διορισμού από τις Τράπεζες Παραληπτών/Διαχειριστών μέσω των ομολόγων κυμαινόμενης επιβάρυνσης και η ψήφιση σε νόμο της πρότασης για διορισμό Διαιτητή, που θα αποφασίσει για το ύψος των υποχρεώσεων εντός 30 ημερών, πράγμα που δεν επηρεάζει καθόλου τα χρονικά πλαίσια του ισχύοντος νόμου.
 
Τέλος, ο κ. Μελάς είπε ότι άλλος στόχος του ΣΥΠΡΟΔΑΤ για το 2021 είναι «η επαναφορά στο τραπέζι του θέματος των κρατικών εγγυήσεων ύψους €2,5 δισ. που αφέθηκε ανεκμετάλλευτο», όπως είπε, «τη στιγμή που το χρειαζόμαστε τόσο πολύ και ενώ όλες οι ευρωπαϊκές χώρες το έχουν χρησιμοποιήσει».    
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Μικρή άνοδος την Τετάρτη στο ΧΑΚ
Η έκθεση της Κομισιόν για το Κράτος Δικαίου... Τι ζητούν και τι περιμένουν επιχειρήσεις και επενδυτές από την Κύπρο
Ενώπιον βουλευτών τα προβλήματα φοιτητών-Ανάγκη ενίσχυσης φοιτητικής μέριμνας και αναθεώρησης κριτηρίων
Διαγραφή γραμματίων δημοσίου από το ΧΑΚ-Πότε θα σταματήσει η διαπραγμάτευσή τους
Από παρΑΤΑση σε… παράτηση-Νέος κύκλος επαφών με ορίζοντα 10 ημερών για κατάληξη ή αδιέξοδο
Στηρίζει το ψηφιακό ευρώ, προτάσσει την διατήρηση της ανθεκτικότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα η Κύπρος
Γενικό Λογιστήριο: Υποχρέωση για ενημέρωση του συστήματος eProcurement για όλες τις αναθέσεις δημόσιων συμβάσεων
Άνοδος σε όλους τους τομείς του τριτογενούς τομέα για την κυπριακή οικονομία το 2023
Με μικρά κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Τρίτη
Τα τέσσερα βασικά θέματα στην συνάντηση Αλέξη Βαφεάδη με την Υπουργό Μεταφορών του Ισραήλ