Powered by

ΣΕΚ: Αμετάβλητη η ΑΤΑ στο α' εξάμηνο

Παραμένει το ίδιο το ποσοστό της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (ΑΤΑ) στους μισθούς του πρώτου εξαμήνου του 2021, όπως αυτό είχε αποδοθεί πριν από την υγειονομική και οικονομική κρίση, λόγω του ότι δεν υπήρξαν ρυθμοί ανάπτυξης κατά το β΄ και γ΄  τρίμηνο του 2020, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο ΓΓ της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας.  

Ανέφερε ότι η συμφωνία που έγινε το 2017 μεταξύ των κοινωνικών εταίρων σε σχέση με την ΑΤΑ, επεκτάθηκε και το 2021 και πρόσθεσε ότι προς το τέλος του τρέχοντος έτους αναμένεται οι κοινωνικοί εταίροι να συζητήσουν την επαναφορά της ΑΤΑ στην αρχική της μορφή.
 
Κληθείς να αναφέρει κατά πόσο θα καταβληθεί τιμαριθμικό επίδομα (ΑΤΑ) στους μισθούς κατά το α΄ εξάμηνο του 2021, ο κ. Μάτσας εξήγησε ότι με τη συμφωνία που έγινε το 2017 μεταξύ των κοινωνικών εταίρων με ορίζοντα εφαρμογής τα έτη 2018, 2019 και 2020 η ΑΤΑ καταβάλλεται υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχουν ρυθμοί ανάπτυξης κατά το β΄ και γ΄ τρίμηνο του προηγούμενου έτους και παραχωρείται στο 50% της εκτιμημένης της αξίας μία φορά τον χρόνο.
 
«Η συμφωνία αυτή έχει επεκταθεί σε πρόσφατη συνεννόηση των κοινωνικών εταίρων (Υπουργός Εργασίας, συντεχνίες, εργοδότες) για ακόμη ένα χρόνο, για το 2021», υπογράμμισε και σημείωσε ότι «η ρύθμιση αυτή έχει αποτρέψει τη μείωση των μισθών λόγω της ΑΤΑ».
 
«Από τον Ιανουάριο του 2021 δεν συνυπολογίζεται η ΑΤΑ στους μισθούς και παραμένει το ποσοστό το οποίο είχε αποδοθεί πριν από την κρίση, λόγω του ότι δεν υπήρχαν ρυθμοί ανάπτυξης κατά το β΄ και γ΄  τρίμηνο του 2020», εξήγησε.
 
Ο ΓΓ της ΣΕΚ είπε πως αναμένεται εντός του 2021 και συγκεκριμένα προς το τέλος του τρέχοντος έτους «να εμπλακούμε (οι κοινωνικοί εταίροι) σε μια διαδικασία επαναφοράς της ΑΤΑ στην αρχική της μορφή».
 
ΚΕΒΕ

Εξάλλου, σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων του ΚΕΒΕ πληροφορεί τα μέλη του Επιμελητηρίου ότι λόγω του ότι κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του 2020 ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης ήταν αρνητικός της τάξης του -12.3% και -4/4% αντίστοιχα το Τιμαριθμικό επίδομα (Α.Τ.Α.) για όσες επιχειρήσεις το παραχωρούν από 1/1/2021 παραμένει το ίδιο χωρίς καμία μεταβολή.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ανοδικά έκλεισε η εβδομάδα στο ΧΑΚ-Εβδομαδιαίες ζημιές 0,25%
Λιου Τζιαντσάο (ΚΚΚ): Η Κύπρος έχει καταστεί για άλλη μια φορά πύλη για τη συνεργασία Κίνας-Ε.Ε.
Ετήσια αύξηση 1,5% στους εργαζόμενους και 1,9% στις ώρες εργασίας το πρώτο τρίμηνο
Ενίσχυση συνεργασίας Κύπρου-FAO στους τομείς διαχείρισης υδάτινων πόρων, σπατάλης τροφίμων και επισιτιστικής ασφάλειας
Έκανε εργαλείο παρακολούθησης εισαγωγών για μη εκτροπή εμπορίου λόγω δασμών η Κομισιόν
Με αρνητικό πρόσημο έκλεισε την Πέμπτη το Χρηματιστήριο
ΠτΔ: Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και ένταξη στη Σένγκεν στις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας Ε.Ε.
Αντρέας Κυπριανού: Η ανάγκη απλοποίησης διαδικασιών προς υλοποίηση ΚΑΠ και ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης
Συζήτησαν για τις εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις Η.Β. και Λάρνακας Νάκης Αντωνίου και Ύπατος Αρμοστής
Μάκης Κεραυνός: Σταθερή και ανθεκτική η κυπριακή οικονομία-Μας απασχολούν οι ανελαστικές δαπάνες