Powered by

Στα $13 τρισ. ο λογαριασμός της πανδημίας για τις μεγάλες οικονομίες

Μία ανεπιθύμητη κληρονομιά της χρηματοπιστωτικής κρίσης θα αντιμετωπίσουν οι μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, οι οποίες επιβαρύνονται με ρεκόρ χρέους: Εναν λογαριασμό χρέους ύψους 13 τρισ. δολαρίων.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, τα κράτη της Ομάδας G7 όπως και των βασικών αναδυόμενων αγορών αντιμετωπίζουν τις πιο βαριές λήξεις ομολόγων της τελευταίας δεκαετίας, πολλές από τις οποίες δανείζονται για να ξεφύγουν από την ύφεση. Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg, αυτές οι κυβερνήσεις ενδέχεται να χρειαστεί να μετακυλίσουν 51% περισσότερο χρέος από ό,τι το 2020.

Τα καλά νέα είναι ότι τόσο οι κεντρικές τράπεζες όσο και οι επενδυτές είναι στο πλευρό τους. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής που αντιμετωπίζουν παρατεταμένες οικονομικές προκλήσεις από την πανδημία είναι πιθανό να διατηρήσουν τη διευκολυντική στάση τους -και να διατηρήσουν το κόστος δανεισμού χαμηλό. Τα ομόλογα παραμένουν ένα περιζήτητο καταφύγιο εν μέσω αυξανόμενης επιβάρυνσης του ιού τόσο στην υγεία όσο και στις οικονομίες.

«Οι δείκτες δημόσιου χρέους έχουν εκραγεί, αλλά πιστεύω ότι η βραχυπρόθεσμη ανησυχία για το αυξανόμενο χρέος είναι άκαρπη», δήλωσε ο Gregory Perdon, στέλεχος επενδύσεων στην Arbuthnot Latham. «Το χρέος είναι μόχλευση κα υποθέτοντας ότι δεν γίνεται κατάχρηση, είναι ένα από τα πιο επιτυχημένα εργαλεία για την ανάπτυξη πλούτου».

Οι ανάγκες αναχρηματοδότησης είναι μεγαλύτερες στις ΗΠΑ, με οφειλόμενο χρέος 7,7 τρισ. δολαρίων, ακολουθούμενη από την Ιαπωνία με 2,9 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Η Κίνα βρίσκεται στα 577 δισ. δολάρια από 345 δισ. δολάρια πέρυσι.

Στην Ευρώπη, η Ιταλία έχει τον βαρύτερο λογαριασμό με 433 δισ. δολάρια, ακολουθούμενη από τα 348 δισ. δολάρια της Γαλλίας. Η Γερμανία έχει $325 δισ. έναντι έναντι 201 δισ. πέρυσι. Δεν θα παραταθούν απαραίτητα όλες αυτές οι λήξεις με νέο δανεισμό.

ΠΗΓΗ: euro2day.gr

Δειτε Επισης

Διεθνής Οργάνωση Εργασίας: Οι μισθοί αυξάνονται πιο γρήγορα από τις τιμές
Σε ποια χώρα εργάζονται λιγότερο απ’ όλους τους Ευρωπαίους–Η θέση της Ελλάδας
Black Friday: Τemu και Shein εκτοξεύουν το κόστος μάρκετινγκ αγοράζοντας ακριβά… λέξεις-κλειδιά
Στο 3% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, στο 2,3% στην ευρωζώνη
Θα παρέμβει η ΕΚΤ στα γαλλικά ομόλογα; Τα σενάρια και το όπλο του TPI
To bitcoin «γλυκοκοιτάζει» και πάλι τα $100.000
Ισπανία: Σε υψηλό τριών μηνών ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο
ΗΠΑ: Με ρυθμό 2,8% «έτρεξε» η οικονομία το τρίτο τρίμηνο
Goldman Sachs: Τι προτείνει στους επενδυτές για το 2025
Γκούλσμπι (Fed): Πρέπει να επιβραδυνθεί ο ρυθμός μείωσης των επιτοκίων