Τζεφ Μπέζος: Ο πιο γενναιόδωρος φιλάνθρωπος του 2020

Ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου ήταν αυτός που δώρισε και τα περισσότερα στη φιλανθρωπία τη χρονιά που πέρασε, προσφέροντας 10 δισεκατομμύρια δολάρια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ο Τζεφ Μπέζος, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Amazon, έρχεται πρώτος στη λίστα των μεγαλύτερων δωρητών του 2020, την οποία δημοσίευσε ο δικτυακός τόπος The Chronicle of Philanthropy.

O Μπέζος, του οποίου η περιουσία αυξήθηκε πέρυσι κατά 63% στα 188 δισεκατομμύρια δολάρια, διέθεσε 10 δισ. δολάρια για τη δημιουργία του Bezos Earth Fund, ένα ταμείο που χρηματοδοτεί μη κυβερνητικές οργανώσεις για την κλιματική αλλαγή. Μέχρι στιγμής το ταμείο έχει διαθέσει 790 εκατ. δολάρια σε 16 ΜΚΟ.

Αν δεν συνυπολογιστεί η δωρεά του Μπέζος, το σύνολο των δωρεών στο Top 10 του Chronicle, 2,6 δισ. δολάρια, ήταν το χαμηλότερο που έχει καταγραφεί από το 2011, παρά το γεγονός ότι πολλοί δισεκατομμυριούχοι αύξησαν τις περιουσίες τους στη διάρκεια της πανδημίας, χάρη στο ράλι των μετοχών υψηλής τεχνολογίας.

Όπως αναμεταδίδει το Associated Press, την δεύτερη και τρίτη θέση των υψηλότερων δωρεών καταλαμβάνει ο συνιδρυτής της Nike Φιλ Νάιτ και η σύζυγός του Πένι, οι οποίοι προσέφεραν πάνω από 900 εκατ. δολάρια στο Ίδρυμα Νάιτ και 300 εκατ. στο Πανεπιστήμιο του Όρεγκον.

Το ζεύγος Νάιτ μοιράζεται την τρίτη θέση με τον Φρεντ Κάμερ, ιδρυτή της κατασκευαστικής εταιρείας HBE Corporation. Μαζί με τη σύζυγό του Τζουν ο Κάμερ προσέφερε 300 εκατ. δολάρια για τη δημιουργία ιδρύματος που θα στηρίζει δράσεις του Πανεπιστημίου του Μιζούρι.

Η τέταρτη μεγαλύτερη μεμονωμένη δωρεά αναλογεί στον ιδρυτή Μαρκ Ζούκερμπεργκ και τη σύζυγό του Πρισίλα Τσαν, οι οποίοι προσέφεραν 250 εκατ. δολάρια στο Κέντρο Τεχνολογίας και Πολιτικής Ζωής, το οποίο εργάστηκε σε θέματα ασφάλειας για τις προεδρικές εκλογές του 2020.

Ο Ζούκερμπεργκ, ο οποίος έγινε στόχος επικρίσεων για την αποτυχία της εταιρείας του να ελέγξει την καταιγίδα παραπληροφόρησης στο Διαδίκτυο, είδε πέρυσι την περιουσία του να διπλασιάζεται στα 150 δισ. δολάρια, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ινστιτούτο Μελετών Πολιτικής και της οργάνωσης Americans for Tax Fairness.

Στην πέμπτη βρίσκεται ο Άρθουρ Μπλανκ, συνιδρυτής της αλυσίδας καταστημάτων Home Depot, ο οποίος δώρισε 200 εκατ. δολάρια για τη δημιουργία παιδιατρικού νοσοκομείου στην Ατλάντα.

Στις επόμενες δύο θέσεις ξανασυναντάμε τους Μπέζος και Ζούκερμπεργκ. Ο πρώτος έδωσε 100 εκατ. δολάρια για τη δημιουργία τραπεζών τροφίμων και ο δεύτερος το ίδιο ποσό πάλι για το Κέντρο Τεχνολογίας και Πολιτικής Ζωής.

Τη δεκάδα συμπληρώνουν ο Στίβεν Ρος, ιδρυτής της κτηματομεσιτικής εταιρείας Related Companies· o Ντέιβιντ Ρου, συνιδρυτής της επενδυτικής εταιρείας Silver Lake Partners, μαζί με τη σύζυγό του, Μπάρμπαρα· το ζεύγος Τζορτζ και Ρενέ Καρφάνκελ, επενδυτές ακινήτων· ο Μπέρναρντ Μάρκους, συνιδρυτής του Home Depot· και ο Τσαρλς Σουάμπ, ιδρυτής της chwab Financial Services, μαζί με τη σύζυγό του Χέλεν.

Δύο δισεκατομμυριούχοι που προσέφεραν πολλά για φιλανθρωπικούς σκοπούς το 2010, η τέως σύζυγος του Μπέζος, ΜακΚένζι Σκοτ και ο συνιδρυτής του Twitter Τζακ Ντόρσι, δεν περιλαμβάνονται στη λίστα επειδή καμία μεμονωμένη δωρεά τους δεν ήταν αρκετά υψηλή.

Το Chronicle θα δημοσιεύσει τον Φεβρουάριο τη λίστα των 50 μεγαλύτερων δωρητών σύμφωνα με το σύνολο των δωρεών τους.

ΠΗΓΗ: fortunegreece.com

Δειτε Επισης

Παγκόσμια διάκριση για τη Δέσποινα Πολυβίου στις εξετάσεις επαγγελματικού επιπέδου του ICAEW
Παρουσίαση βιβλίου «Σπύρος Κυπριανού: Στη μάχη της ιστορίας όπως την έζησα 1932-1959»
Nobu Matshuhisa: Η αγάπη του για την κυπριακή κουζίνα και η επέκταση στην Ευρώπη
Βαρδής Βαρδινογιάννης: Το κτίσιμο μιας επιχειρηματικής αυτοκρατορίας και η τεράστια κοινωνική προσφορά
Έφυγε από την ζωή ο Έλληνας εφοπλιστής και επιχειρηματίας Βαρδής Βαρδινογιάννης
Διευθύντρια για πολυμερείς υποθέσεις στο DG TRADE η Μυρτώ Ζαμπάρτα-Διορίστηκε από την Κομισιόν
Η fashion designer Βασιλική Χαρίτωνος στο 1ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Τέχνης και Πολιτισμού Αναπηρίας DIS
Ο ιδρυτής της M. Residence Νικόλας Μιχαλιάς στη λίστα «40 under 40» του Fortune Greece-«Είναι ένας πρωτοπόρος»
Ο Νικόλας Στρατής, μέλος του ICAEW, στην υψηλού κύρους επιτροπή IFAC Young Leaders Collective
Κυκλοφόρησε η βιογραφία της Ζέτας Αιμιλιανίδου-H χαρισματική προσωπικότητα και το σημαντικό της έργο