Στη δημοσιότητα η λίστα Γιωρκάτζη
12:38 - 29 Ιανουαρίου 2021

Στη δημοσιότητα δόθηκε, μέσω της ιστοσελίδας της Βουλής, η περιβόητη λίστα Γιωρκάτζη, στην οποία περιλαμβάνονται στοιχεία αναφορικά με μη εξυπηρετούμενα δάνεια Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων (ΠΕΠ), στον απόηχο της χθεσινής απόφασης της Ολομέλειας της Βουλής.
Η λίστα, για την οποία είχε γίνει μεγάλη δημόσια συζήτηση τα τελευταία δύο χρόνια, αποτελείται από 30 περίπου σελίδες με ανομοιογενείς λίστες στοιχείων, τα οποία είχαν προωθήσει στην Κεντρική Τράπεζα, τα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας. Στους εν λόγω καταλόγους φιγουράρουν τα ονόματα χιλιάδων φυσικών και νομικών προσώπων, που σχετίζονται με πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα. Τα εν λόγω ΜΕΔ, αφορούν Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια μέχρι την περίοδο Δεκεμβρίου του 2018.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στα νομικά πρόσωπα εντοπίζονται, μεταξύ άλλων, γνωστές και μεγάλες εταιρείες του κατασκευαστικού τομέα, του τομέα ακινήτων, του τουρισμού, των υπηρεσιών, της πώλησης οχημάτων, καθώς επίσης και τα ονόματα γνωστών επιχειρηματιών, οι οποίοι εμφανίζονται ως δικαιούχοι/ιδιοκτήτες. Σε άλλες περιπτώσεις, πολιτικά πρόσωπα εμφανίζονται ως μέλη ΔΣ ή μέτοχοι εταιρειών.
Στα φυσικά πρόσωπα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τα ονόματα γνωστών πρώην και νυν πολιτικών προσώπων, όπως βουλευτές, υπουργοί, κρατικοί αξιωματούχοι, επίτροποι κτλ, όπως και ονόματα μελών της οικογένειας τους. Τονίζεται ότι υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες τα ίδια ονόματα ή και συγγενικά τους, επαναλαμβάνονται πολλές φορές σε διαφορετικά δάνεια, είτε των ιδίων είτε διαφορετικών τραπεζών. Σε ότι αφορά τα ποσά των δανείων, το εύρος τους ανά περίπτωση είναι μεγάλο. Άλλοι φαίνεται να χρωστούν μικρά ποσά ή και ποσά μερικών χιλιάδων, ενώ άλλοι οφείλουν ποσά πολλών εκατομμυρίων.
Επίσης μέσα από τη λίστα επιβεβαιώνεται αυτό που εδώ και καιρό αρκετοί φώναζαν, για συμπερίληψη στη λίστα προσώπων, όχι για δάνεια που σύναψαν, αλλά για πιστωτικά όρια καρτών που για κάποιες ημέρες, δεν αποπληρώθηκαν και μπήκαν στη λίστα. Επίσης, σύμφωνα με τις εξηγήσεις που έδωσαν κάποια πολιτικά πρόσωπα, συμπεριλήφθηκαν στη λίστα για δάνεια που έκαναν εταιρείες με τις οποίες όμως στον επίμαχο χρόνο που εντάχθηκαν στην πολιτική, δεν είχαν καμία σύνδεση ή σχέση.
Για να υπάρχει μια ξεκάθαρη εικόνα για τη λίστα για τις περιπτώσεις που πραγματικά πολιτικά πρόσωπα ευνοήθηκαν από τράπεζες ως εκ της θέσεως τους, θα πρέπει να γίνει μια ενδελεχής, πολύ προσεχτική και επισταμένη έρευνα για να εντοπιστούν, μέσα στο αλαλούμ και τον μεγάλο θόρυβο που δημιουργεί η λίστα, έτσι όπως επιλέχθηκε να δοθεί στη Βουλή από την Χρυστάλλα Γιωρκάτζη.
Αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της λίστας Γιωρκάτζη, το site της Βουλής, λόγω των πολλών επισκέψεων που δέχθηκε, πλέον βρίσκεται εκτός λειτουργίας.
Α. Αιμιλιανίδης: Το τραπεζικό δεδομένο δεν είναι καν ευαίσθητο προσωπικό δεδομένο
Απαντήσεις σε ερωτήματα που αφορούν τη δημοσίευση της λίστας Γιωρκάτζη από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, έδωσε στο ΚΥΠΕ ο νομικός Αχιλλέας Αιμιλιανίδης.
Σύμφωνα με τον κ. Αιμιλιανίδη, οι δημοσιογράφοι στηρίζονται στο γεγονός ότι επιδιώκουν ένα έννομο συμφέρον και ότι η υποχρέωση δημοσιότητας υπερισχύει των ατομικών συμφερόντων. Η συγκεκριμένη περίπτωση, όπως είπε, δεν έχει κάτι το ξεχωριστό σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, ενώ σημείωσε πως το τραπεζικό δεδομένο δεν είναι καν ευαίσθητο προσωπικό δεδομένο.
« Από τη στιγμή που είναι κάτι που δημοσιεύτηκε στο Κοινοβούλιο, δυσκολεύομαι να βρω με ποιο επιχείρημα δεν θα ήταν δημοσίου συμφέροντος, που να δικαιολογεί δημοσίευσης από τους δημοσιογράφους», ανέφερε.
Ερωτηθείς κατά πόσο μπορεί κάποιος να κινηθεί νομικά εναντίον κάποιου ΜΜΕ που αναδημοσιεύει στοιχεία της λίστας, ο κ. Αιμιλιανίδης είπε ότι πάντα μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο, ωστόσο δεν θεωρεί ότι υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος να πετύχει κάποιος στην αγωγή απ΄ ό,τι σε άλλες περιπτώσεις δημοσίευσης προσωπικών δεδομένων. Ανέφερε παράλληλα ότι καθημερινά σε πολλές ειδήσεις στα ΜΜΕ υπάρχει αναφορά σε προσωπικά δεδομένα.
Σημείωσε επίσης ότι δεν είναι ο δημοσιογράφος που σπάζει το τραπεζικό απόρρητο, αφού πρόκειται για στοιχεία που δημοσιεύονται στη Βουλή και δεν υπάρχει υπέρτερη προστασία επειδή είναι προσωπικά δεδομένα και όχι κάτι άλλο.
Εξήγησε πως έτσι κι αλλιώς, η απαγόρευση που υπάρχει αφορά στην τράπεζα ώστε να μην αποκαλύψει το απόρρητο. Όλων των ειδών τα επαγγελματικά απόρρητα, σημείωσε, αφορούν τον επαγγελματία, όπως για παράδειγμα και το δικηγορικό απόρρητο. Πρόκειται, πρόσθεσε, για την υποχρέωση ενός επαγγελματία να μην αποκαλύψει κάτι που αφορά τον πελάτη του. «Δεν αφορά τον δημοσιογράφο το τραπεζικό απόρρητο», ανέφερε.
Παράλληλα σημείωσε ότι το τραπεζικό δεδομένο δεν είναι καν ευαίσθητο προσωπικό δεδομένο. Συμπλήρωσε ότι υπάρχει όντως μια κατηγορία με ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα τα οποία χρήζουν ιδιαίτερης μεταχείρισης, τα οποία είναι εκείνα που έχουν να κάνουν με υγεία, σεξουαλική ζωή, με θρησκευτικές πεποιθήσεις κ.ο.κ. Αυτά όπως είπε, είναι γνωστά και υπάρχει ειδική αναφορά στον κώδικα δημοσιογραφικής δεοντολογίας.
Ωστόσο, πρόσθεσε, το τραπεζικό δεν είναι καν ευαίσθητο προσωπικό δεδομένο, δεν έχει καν την ειδική μεταχείριση που έχουν τέτοιου είδους δεδομένα.