Powered by

Με στόχο να αντλήσει €2,5 δισ. κάνει «ποδαρικό» στις αγορές η Ελλάδα

Με δεκαετή ομόλογα, τελικώς, και όχι με μεγαλύτερης διάρκειας τίτλους, αλλά και καλούς οιωνούς, θα κάνει ποδαρικό στις αγορές το ελληνικό Δημόσιο το 2021.

Την Τρίτη ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους ανακοίνωσε ότι έδωσε εντολή στις τράπεζες Barclays, Citi, Deutsche Bank, Morgan Stanley, Nomura and Eurobankτράπεζες να προχώρησουν στην κοινοπρακτική έκδοση του νέου 10ετους ομολόγου. Είχε προηγηθεί πριν μερικές ημέρες η ιδιωτική τοποθέτηση του Δημοσίου, καθαρού ύψους 2 δισ. ευρώ, με την Τράπεζα Πειραιώς με το 30ετές ομόλογο, η οποία όμως δεν εντάσσεται στο δανειακό πρόγραμμα που έχει καταρτίσει για φέτος ο ΟΔΔΗΧ. Άλλωστε, ο συγκεκριμένος τίτλος (λήξεως το 2050) δεν είναι καν διαπραγματεύσιμος στη δευτερογενή αγορά.

Από τη νέα έκδοση του 10ετούς ομολόγου, εκτιμάται ότι το Δημόσιο θα αντλήσει περί τα 2,5 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το δανειακό πρόγραμμα για φέτος προβλέπει ότι οι νέες εκδόσεις ομολόγων θα κυμανθούν στα 12 δισ. ευρώ. Η απόδοση του δε, σύμφωνα και με την τρέχουσα απόδοση του 10ετούς στη δευτερογενή αγορά 0,685, εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στο 0,7% με 0,8%.

Όσον αφορά στις αποδόσεις των άλλων τίτλων, το 5ετές διαπραγματευόταν με απόδοση 0,06% από 0,08% και το 15ετές 0,959% από 0,97% .

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 66 εκατ. ευρώ , εκ των οποίων τα 42 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 0,68% έναντι -0,53% του αντίστοιχου γερμανικού, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,21%.

Στην αγορά συναλλάγματος ενισχύεται ελαφρώς το ευρώ έναντι του δολαρίου καθώς το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,2162 δολ. από τα 1,2136 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Οι βελτιωμένες προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την αμερικανική οικονομία στήριξαν σήμερα την ισοτιμία του δολαρίου. Η πρόβλεψη για την ανάκαμψη στις ΗΠΑ φέτος έχει αναθεωρηθεί ανοδικά κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες -στο 5,1% από 3,1% τον Οκτώβριο. Για την οικονομία της Ευρωζώνης το ΔΝΤ προβλέπει χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης το 2021, και συγκεκριμένα 4,2% έναντι 5,2% που προέβλεπε τον Οκτώβριο, ενώ για το 2022 προβλέπει ανάπτυξη 3,6% έναντι 3,1%, αντίστοιχα.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοίνωσε η ΕΚΤ διαμορφώθηκε στα 1,2143 δολ.

ΠΗΓΗ: fortunegreece.com

 

Δειτε Επισης

Fitch: Επιβεβαίωσε το ελληνικό αξιόχρεο σε ΒΒΒ- με σταθερές προοπτικές-Οι βασικοί παράγοντες της αξιολόγησης
UBS: Πού βάζει τον πήχη για την ανάπτυξη στην Ελλάδα
Amazon: Ποιοι Έλληνες βρίσκονται πίσω από το mega deal της αμερικανικής εταιρείας στην Ελλάδα
Δυναμικά στον τομέα ΑΠΕ της Ελλάδας με επένδυση σε τρία νέα αιολικά πάρκα μεγάλης κλίμακας η Amazon
Στις αγορές με επανέκδοση δεκαετούς ομολόγου το ελληνικό δημόσιο-Στόχος η άντληση €250 εκ.
Πρόωρη αποπληρωμή δανείων και το 2025 προγραμματίζει η Ελλάδα-Ποιος ο στόχος
Κομισιόν: Η Ελλάδα μηδενίζει το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2024-2025
Mε βλέψεις στο εξωτερικό οι ελληνικές τράπεζες-Μειώνονται οι στόχοι των MREL
Πόσο κοστίζει τώρα ένα διαμέρισμα στις ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις-Στις φθηνότερες αγορές η Αθήνα
Θετικό σήμα από Κομισιόν για ελληνική οικονομία-Αβεβαιότητα από την επιβράδυνση της Ευρώπης