Powered by

Αίσθηση εφησυχασμού βλέπει στις αγορές το ΔΝΤ

Για την «αίσθηση εφησυχασμού» που κυριαρχεί στις αγορές προειδοποίησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με σημερινή έκθεσή του, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι θα συνεχισθεί η χαλαρή νομισματική πολιτική και αυξάνουν τις τιμές των στοιχείων ενεργητικού, διακινδυνεύοντας μία ξαφνική διόρθωσή τους.

Στην έκθεσή του για την Παγκόσμια Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα, το ΔΝΤ αναφέρει ότι η έναρξη των εμβολιασμών κατά της COVID-19 ενίσχυσε τις προσδοκίες για ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας και συνέβαλε στην εκτίναξη των αποτιμήσεων παρά τις αυξήσεις των κρουσμάτων και τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα για τις οικονομικές προοπτικές.

Οι πολύ υψηλές αποτιμήσεις σε ορισμένους τομείς εξαρτώνται, σημειώνει η έκθεση, σε μεγάλο βαθμό από τη συνέχιση της κρατικής στήριξης. Οι αξιωματούχοι, προσθέτει, πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για μία διόρθωση της αγοράς, η οποία μπορεί να διογκώσει χρηματοπιστωτικές αδυναμίες που δεν έχουν εκδηλωθεί έως τώρα, όπως η αύξηση του εταιρικού χρέους.

Παρά ταύτα, προσθέτει το ΔΝΤ, οι αξιωματούχοι πρέπει να συνεχίσουν να προσφέρουν στήριξη έως ότου η ανάκαμψη της οικονομίας γίνει βιώσιμη, καθώς οι μικρότερες παραδόσεις εμβολίων μπορεί να υπονομεύσουν την παγκόσμια ανάκαμψη. «Ασφαλώς και διαπιστώνουμε πολύ υψηλές αποτιμήσεις σε ορισμένους τομείς και σε κάποιες κατηγορίες στοιχείων ενεργητικού – στις πιστώσεις, και κάποια πιο ριψοκίνδυνα τμήματα πιστώσεων, σε πολλές αγορές ομολόγων και φυσικά στις αγορές μετοχών – είναι ένα περιβάλλον που έχει υπερεκταθεί σε κάποιο βαθμό, αλλά οι χαλαρές χρηματοπιστωτικές συνθήκες αποτελούν συνειδητή πρόθεση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής, δήλωσε σε συνέντευξή του ο Τομπίας Αντριαν, επικεφαλής της Διεύθυνσης για τα Νομισματικά και τις Αγορές Κεφαλαίων του Ταμείου.

ΠΗΓΗ: fortunegreece.com

Δειτε Επισης

Χρυσός: Σε ανοδική τροχιά με το βλέμμα των traders στη συμφωνία ΗΠΑ-Βρετανίας
Βουτιά 21% για τις εξαγωγές της Κίνας στις ΗΠΑ
Νέο ράλι στην αγορά crypto-Το Bitcoin έσπασε ξανά το φράγμα των 100.000 δολαρίων
Τραμπ: Πολύ μεγάλο deal η συμφωνία με Βρετανία, μας ανοίγει μια τεράστια αγορά-Τα βασικά σημεία
Η λίστα με τα προϊόντα για τα αντίμετρα της Ε.Ε. στις ΗΠΑ αξίας 95 δισ. ευρώ-Προετοιμάζει προσφυγή στον ΠΟΕ
Νέα επίθεση Τραμπ στον πρόεδρο της Fed-«Ο Πάουελ είναι ανόητος»
Επιβεβαίωσε τις προβλέψεις η Τράπεζα της Αγγλίας-Μείωσε το βασικό της επιτόκιο στο 4,25%
Τραμπ: Ανακοίνωσε «πλήρη και συνολική» εμπορική συμφωνία με Βρετανία-«Μεγάλη τιμή…»
Ολοταχώς για τα $100.000 το Bitcoin-Περιορίζονται οι φόβοι για το εμπόριο
Πάτησε «γκάζι» η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία τον Μάρτιο