Powered by

ΟΕΒ: Επιδημιολογικά η χώρα κινείται στα τυφλά

Σε σημερινή έκτακτη συνεδρίαση της η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ), εξέτασε την πορεία της οικονομίας και τα δεδομένα όπως διαμορφώνονται μετά  τις σημερινές αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου σε σχέση με τα περιοριστικά μέτρα και διαπιστώνει τα ακόλουθα:

Οι αποφάσεις αδικούν τις θυσίες των επιχειρήσεων, μεγάλο ποσοστό των οποίων βρίσκεται επί μακρόν είτε σε πλήρη αδράνεια  είτε σε ουσιώδη υπολειτουργία. Το λιανικό εμπόριο ήταν πανέτοιμο να λάβει το σινιάλο επανεκκίνησης σήμερα και η εστίαση αύριο. Το λιανεμπόριο αναστέλλεται επί μια εβδομάδα και για την εστίαση ούτε μια λέξη.

Όλες οι προηγηθείσες ενδείξεις συνηγορούσαν υπέρ της επαναλειτουργίας ολόκληρου του τομέα του λιανικού εμπορίου από την 1/2/2021. Η αναβολή για μια εβδομάδα είναι ψυχολογικά οδυνηρή και οικονομικά δυσβάστακτη.

Οι επιχειρήσεις και οι πολίτες χρειάζονται δύο θεμελιώδη δεδομένα τα οποία είναι αλληλένδετα:

Πρώτο χρειάζονται συγκεκριμένους, μετρήσιμους και διαφανείς στόχους για περιορισμό ή άρση των περιοριστικών μέτρων.

Πρέπει να γνωρίζουν πολίτες, εργαζόμενοι και επιχειρηματίες, ποια είναι από επιδημιολογικής πλευράς η επιδίωξη, ποιος είναι ο στόχος.

Δεν μπορεί επιδημιολογικά προχθές να μιλούσαμε για μείωση του ρυθμού επιμόλυνσης,  χθες να μιλούσαμε για μείωση των νοσηλευομένων, σήμερα να μιλούμε για μείωση της θετικότητας, αύριο να μιλούμε για μείωση του αριθμού των κρουσμάτων, μεθαύριο να μιλούμε για αύξηση στο ποσοστό εμβολιασμένων και παραμεθαύριο για κάτι άλλο.

Πρέπει αμέσως να τεθούν οι στόχοι, τους οποίους όταν θα επιτύχουμε με τις θυσίες μας, θα αρθούν τα μέτρα.

Δεύτερο και πλήρως συνυφασμένο με το πρώτο, πρέπει να διαμορφωθεί οδικός χάρτης με καθορισμένους σταθμούς στους οποίους τα μέτρα θα αίρονται, μέχρι πλήρους επιστροφής στην κανονικότητα για όλες τις δραστηριότητες. Ο οδικός χάρτης είναι τεράστιας σημασίας για την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων οι οποίες παραμένουν σήμερα κλειστές και κατ’ επέκταση για την εθνική οικονομία.

Πρέπει να γίνει κατανοητό πριν χρεοκοπήσουμε, ότι η οικονομική δραστηριότητα και η κοινωνική ζωή θα συνεχίζονται παρά την ύπαρξη του ιού. Είναι οικονομικά ατελέσφορο και κοινωνικά επώδυνο να αναστέλλεται η οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα περιμένοντας την εξάλειψη του ιού. Κοινωνία και οικονομία πρέπει να προετοιμαστούν και να εκπαιδευθούν να συμβιώνουν με τον ιό.

Ολόκληρη η οικονομία μπορεί να λειτουργήσει με όλους εκείνους τους αυστηρούς κανονισμούς και τα πρωτόκολλα που θα διασφαλίζουν την προστασία της δημόσιας  υγείας και που μπορεί να προσαρμόζονται ανάλογα, ώστε να αποφεύγονται τα lockdowns και οι οριζόντιοι περιορισμοί που έχουν δημιουργήσει συνθήκες απόγνωσης.

Επισημαίνουμε τους κινδύνους και ταυτόχρονα απευθύνουμε έκκληση προς την Κυβέρνηση να εκπονήσει άμεσα ένα ενιαίο πλάνο επαναλειτουργίας. Η τεχνογνωσία της ΟΕΒ είναι στην διάθεση της για να βοηθήσει.

 

Δειτε Επισης

«ΘΑλΕΙΑ2021-2027»: Θεμελιώνοντας μια καλύτερη Κύπρο με τη στήριξη της Ε.Ε.
Ανοδικά έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Γ. Παπαναστασίου: Δεν είναι επιτήδειος ουδέτερος και στηρίζει τη σύσταση νέου Συνεργατισμού η Κυβέρνηση
Σχεδόν μηδενικός ο πληθωρισμός στην Κύπρο τον Απρίλιο-Πού οφείλεται η μείωση
Στο σκαμνί η Κύπρος γιατί δεν έδωσε τις απαραίτητες εξουσίες στον συντονιστή για ψηφιακές υπηρεσίες
Σε μπελάδες η Κύπρος-Ένα βήμα πριν το Δικαστήριο Ε.Ε. για εμπορία εκπομπών στις αερομεταφορές και κυβερνοασφάλεια
Δεν σηκώνουν ΑΤΑξίες η οικονομία και το επιχειρείν-Μονόδρομος ο εκσυγχρονισμός του θεσμού
Με αμελητέα άνοδο έκλεισε την Τετάρτη το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου
Εκστρατεία από το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας στη μεταποίηση τον Μάιο και τον Νοέμβριο
Κρίσιμες για την οικονομία η δημοσιονομική πειθαρχία και οι επενδύσεις-Οι συστάσεις του ΣΟΑΚ