Powered by

Πώς o κορωνοϊός έκανε τους πλούσιους ακόμα πλουσιότερους

Oι Αμερικανοί έχουν πλουτίσει κατά τη διάρκεια της πανδημίας, κατά έναν τρόπο. Είναι κάτι δύσκολο να κατανοήσει κανείς εάν σκεφτεί την οικονομική κρίση και την αύξηση της ανεργίας λόγω της πανδημίας, τους άστεγους και τους πεινασμένους. Αλλά υπάρχουν και μερικοί άνθρωποι, το ανώτατο 20%, που δε χρειάστηκε να φοβηθεί για κάτι τέτοιο. Γι αυτούς, η μετάβαση στην τηλεργασία ήταν πάρα πολύ εύκολη, και όχι μόνο. Η μείωση των επιτοκίων από τη Fed σήμαινε και τον απευθείας πλουτισμό τους. Οι ίδιοι αναδιαπραγματεύτηκαν τους όρους των υποθηκών των ακινήτων τους, ενώ αγόρασαν και δευτερεύοντα ακίνητα για να ξεφύγουν από τις μητροπόλεις, τη στιγμή που οι μετοχές τους σε διάφορες εταιρείες εκτοξεύονταν στα ύψη.

Τα τεράστια κέρδη τους προφανώς αποκρύπτονται από τη γενική κρίση που βιώνει η πλειονότητα των πολιτών. Τη στιγμή που οι Δημοκρατικοί ετοιμάζονται να λανσάρουν πρόγραμμα υποστήριξης των πολιτών ύψους τρισεκατομμυρίων δολαρίων, πολλοί ανησυχούν για το αυξανόμενο χάσμα μεταξύ των πλουσίων και των… απλών θνητών. Με την εισοδηματική ανισότητα να βρίσκεται σε ύψη ρεκόρ μισού αιώνα, πολλοί πιστεύουν πως τα μέτρα ανάκαμψης από την πανδημία που έχουν ήδη εφαρμοστεί, βοηθούν περισσότεροι τους έχοντες παρά τους μη-έχοντες. 

Το ποσοστό εργασίας των μισθωτών με υψηλές αποδοχές (άνω των $79.800 ετησίως) έχει ξεπεράσει το ανάλογο του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με δεδομένα της Opportunity Insights του Harvard University.

Με τα lockdowns να συνταράσσουν τον πλανήτη οι έχοντες έχουν καταφέρει να επενδύσουν τα χρήματα που αλλιώς θα ξόδευαν σε εξόδους και ταξίδια. Τη στιγμή που τα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια «φούσκωναν», οι έχοντες είχαν ακόμη άλλη μία διευκόλυνση, αυτή τη φορά από τη Fed. Τα επιτόκια υποθηκών καταβαραθρώθηκαν σε νέα χαμηλά, λόγω των ίδιων πιέσεων που οδήγησαν σε αύξηση των μετοχών.

Την ίδια στιγμή, το ποσοστό εργασίας των φτωχότερων κοινωνικών στρωμάτων, αυτών με εισοδήματα υπό των $27.000 ετησίως βρίσκεται μειωμένο κατά 20% σε σχέση με το αντίστοιχο του προηγούμενου έτους. Τον περασμένο μήνα, περίπου 30 εκατομμύρια ενηλίκων ζούσαν σε νοικοκυριά τα οποία δεν είχαν αρκετά χρήματα για την αγορά των αναγκαίων αγαθών για επιβίωση, μια αύξηση της τάξεως του 28% σε σχέση με τα επίπεδα προ-πανδημίας. 

Εκατομμύρια πολιτών προσπαθούν να βρουν λύσεις για το πως θα ξεπληρώσουν τις υποθήκες τους, στο άλλο άκρο της οικονομικής ελίτ. Περίπου το ⅓ των ενηλίκων στις ΗΠΑ που ζουν σε νοικοκυριά που δεν μπορούν να ξεπληρώσουν τα ενοίκια ή τις υποθήκες τους κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο μέσα στους δύο επόμενους μήνες. 

Αν και το πρόγραμμα οικονομικής υποστήριξης της Ουάσινγκτον έχει βοηθήσει πολλούς πολίτες, το αυξανόμενο οικονομικό χάσμα υπογραμμίζει την αδυναμία του προγράμματος. Με την μείωση των επιτοκίων από τη Fed, οι ρυθμιστές κατάφεραν να βοηθήσουν τις βιομηχανίες και τις μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά παράλληλα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι φτωχότεροι πολίτες βρέθηκαν έρμαια της πανδημίας χωρίς να μπορούν να διασωθούν. Τα προγράμματα διευκολύνσεων είχαν επίσης καθυστερήσεις λόγω γραφειοκρατίας και δυσκολίας εφαρμογής. Η στρατηγική δεκαετιών όπου η ανεξάρτητη Fed «έραβε και έλυνε» όσον αφορά την οικονομική στήριξη κατά τη διάρκεια κρίσεων οδήγησε στο παρόν τεράστιο χάσμα πλούτου. 

Από την πλευρά τους, τα στελέχη της Fed παραδέχονται πως τα νομισματικά ερεθίσματα δεν αποτελούν πανάκεια ενώ υπογραμμίζουν πως η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έχει περιορισμένα εργαλεία για την εφαρμογή συγκεκριμένων επιβοηθητικών πολιτικών.

ΠΗΓΗ: newmoney.gr

Δειτε Επισης

Διεθνής Οργάνωση Εργασίας: Οι μισθοί αυξάνονται πιο γρήγορα από τις τιμές
Σε ποια χώρα εργάζονται λιγότερο απ’ όλους τους Ευρωπαίους–Η θέση της Ελλάδας
Black Friday: Τemu και Shein εκτοξεύουν το κόστος μάρκετινγκ αγοράζοντας ακριβά… λέξεις-κλειδιά
Στο 3% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, στο 2,3% στην ευρωζώνη
Θα παρέμβει η ΕΚΤ στα γαλλικά ομόλογα; Τα σενάρια και το όπλο του TPI
To bitcoin «γλυκοκοιτάζει» και πάλι τα $100.000
Ισπανία: Σε υψηλό τριών μηνών ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο
ΗΠΑ: Με ρυθμό 2,8% «έτρεξε» η οικονομία το τρίτο τρίμηνο
Goldman Sachs: Τι προτείνει στους επενδυτές για το 2025
Γκούλσμπι (Fed): Πρέπει να επιβραδυνθεί ο ρυθμός μείωσης των επιτοκίων