Powered by

Γιατί οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να βασίζονται πλέον στην ΕΚΤ

H οικονομική πολιτική της ευρωζώνης επιχορηγεί τις εγχώριες δημοσιονομικές δράσεις σε τέτοιο βαθμό, ώστε να απαιτείται -πια- μείωση της ενίσχυσης  της ρευστότητας. Το «ατού» του προγράμματος ανάκαμψης της ΕΚΤ, ιδιαίτερα το λεγόμενο πρόγραμμα TLTRO (Τargeted Loan Refinancing Operations), προκαλεί μείωση των δημοσίων εσόδων διαφόρων κυβερνήσεων. Η μείωση των εσόδων αυτή, η οποία σε αρκετές χώρες οδηγεί και σε απώλειες, αποτελεί απόδειξη της παρεμβατικότητας της οικονομικής πολιτικής της ευρωζώνης σε ό,τι αφορά την ομαλή λειτουργία των εγχώριων δημοσιονομικών.. «Στρατηγικές όπως το TLTRO αποτελούν δημοσιονομικά μέτρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ρίτσαρντ Μπάργουελ, οικονομολόγος της ΒΝΡ Paribas Asset Management, ενώ προσέθεσε πως «είναι απολύτως λογικό πως οι πολιτικοί και οι κεντρικοί τραπεζίτες θα αρχίσουν να ανησυχούν για τις τεράστιες επιχορηγήσεις προς οποιονδήποτε πολίτη ή χρηματοπιστωτικό ίδρυμα». 

Το φαινόμενο αυτό αναμένεται να επεκταθεί  μετά την περσινή απόφαση της ΕΚΤ για βελτίωση των δανειοληπτικών δεδομένων, σε μια προσπάθεια βελτίωσης της οικονομικής ρευστότητας.

Γενναιοδωρία
Οι κεντρικές τράπεζες των χωρών της ευρωζώνης έδωσαν δάνεια 1,6 τρισ ευρώ στις τράπεζες, βάσει των χαμηλότερων επιτοκίων. Αν και κάθε εγχώρια κεντρική τράπεζα προχωρά σε αναφορά των εσόδων της με διαφορετικές λεπτομέρειες και σε διαφορετικές στιγμές κάθε έτος, η κεντρική τράπεζα της Εσθονίας ήδη υπολογίζει απώλειες 10 εκατομμυρίων ευρώ για το 2021.

Τα χαμηλότερα επιτόκια του TLTRO, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της κεντρικής τράπεζας της Λετονίας Γιάνις Σίλκαλανς, θα πλήξουν τα έσοδα των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης. Παρόλα αυτά, σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, η κεντρική τράπεζα της χώρας του αναμένει κέρδη. Παρομοίως, η ολλανδική κεντρική τράπεζα αναμένει λιγότερα έσοδα λόγω των αρνητικών επιτοκίων, αν και -σύμφωνα με εκπρόσωπό της- αναμένει πως ο ισολογισμός θα έχει θετικό πρόσημα. Η Γερμανική κυβέρνηση από την πλευρά της ποντάρει σε έγχυση 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ από την Bundesbank το 2021.

Αντιμετωπίζοντας τις απώλειες
Αν και οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης μπορεί να χαίρονται για το «εύκολο χρήμα» στο οποίο θα μπορέσουν να βασιστούν για την αντιμετώπιση της κρίσης της πανδημίας, τα συνολικά ποσά μπορεί να μην είναι τόσο μεγάλα όσο αναμένουν. Το κύριο ερώτημα όσον αφορά τις απώλειες των χρηματοοικονομικών αρχών παραμένει ακαδημαϊκό, εάν σκεφτεί κανείς τις τρομακτικά διαφορετικές ετήσιες αναφορές της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας. Θεωρητικά, οι κεντρικές τράπεζες μπορεί να «τυπώσουν χρήμα» για να υπερκεράσουν οποιεσδήποτε κεφαλαιακές μειώσεις. Μπορούν, επίσης, να επεκτείνουν οποιεσδήποτε απώλειες σε επόμενα έτη, όπως έκανε πολλάκις η Bundesbank κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ‘70. 

Η πραγματικότητα, όμως, η οποία υποδεικνύει πως οι κεντρικές τράπεζες έχουν μειωμένα έσοδα λόγω των πολιτικών αποφάσεων που πάρθηκαν για την υποστήριξη των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, είναι πολιτικά φορτισμένη, ιδιαίτερα σε χώρες όπως η Γερμανία οι οποίες έχουν -ιστορικά- πολύ μεγάλο πρόβλημα με την ιδέα της απουσίας χρηματοοικονομικής ανεξαρτησίας. 

ΠΗΓΗ: newmoney,.gr

Δειτε Επισης

ΕΤΑΑ: Οι αμερικανικοί δασμοί πλήττουν την ανάπτυξη Κεντρικής Ευρώπης και Βαλκανίων
ΗΠΑ-Κίνα: Τι περιλαμβάνει η συμφωνία της Γενεύης που αλλάζει τα δεδομένα στο παγκόσμιο εμπόριο
Προς αποκλιμάκωση η εμπορική ένταση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου-Τι συμφώνησαν ΗΠΑ και Κίνα
Δασμοί Τραμπ: Η εμπορική αβεβαιότητα πάγωσε παγκοσμίως τις εξαγορές και συγχωνεύσεις
Βρετανία: Σχεδιάζει να περιορίσει τις βίζες εργασίας μόνο σε πτυχιούχους
Ανακοίνωσε εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας ο Μπέσεντ...Αναμένονται οι λεπτομέρειες
Ικανοποιημένος ο Τραμπ-«Μεγάλη πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την Κίνα για τους δάσμους»
Λευκός Οίκος: Δεν θα μειωθούν μονομερώς οι δασμοί στην Κίνα στο 80%
Επενδύει 10 δισ. δολάρια για να επεκτείνει τον στόλο η IAG–Παρήγγειλε 71 αεροσκάφη
Delta και Korean Air αγοράζουν το 25% της WestJet έναντι $550 εκατ.