Powered by

Πτώση στον αριθμό αδειών οικοδομής τον Οκτώβριο

Πτωτικά κινήθηκε τον Οκτώβριο η κατασκευαστική δραστηριότητα, με τις άδειες οικοδομές που εκδόθηκαν κατά τον μήνα αυτό να μειώνονται στις 583 από 690 τον προηγούμενο μήνα. 
 
Ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, η αξία των αδειών οικοδομής του Οκτωβρίου ανήλθε στα €279,3 εκατ. σε σύγκριση με €201,6 εκατ τον προηγούμενο μήνα, ενώ το συνολικό εμβαδόν των αδειών ανήλθε στα 239,3 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα σε σύγκριση με 201,6 χιλιάδες τετ. μέτρα τον προηγούμενο μήνα του 2020. Η άνοδος τόσο στην αξία όσο και τον εμβαδόν οφείλεται στην αύξηση των μεγάλων έργων τα οποία αδειοδοτήθηκαν τον Οκτώβριο.
 
Κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2020 εκδόθηκαν 5.689 άδειες οικοδομής σε σύγκριση με 5.864 την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, αντανακλώντας τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού.
 
Η συνολική αξία των αδειών αυτών μειώθηκε κατά 24,3% και το συνολικό εμβαδόν κατά 9,8%. Αντίθετα, ο αριθμός των οικιστικών μονάδων παρουσίασε αύξηση της τάξης του 1,3%.
 
Ανά επαρχία, κατά τους πρώτους δέκα μήνες του έτους, η Λευκωσία κατέγραψε άνοδο 7,10% σε ετήσια βάση, αφού εκδόθηκαν συνολικά 2.217 άδειες σε σύγκριση με 2.070 την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου του 2019. Στην Αμμόχωστο καταγράφηκε άνοδος 5,03% σε ετήσια βάση, με 271 άδειες οικοδομής να εκδίδονται στο δεκάμηνο του 2020 έναντι 258 σε ετήσια βάση.
 
Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση παρουσίασε η Λάρνακα με 14,5%, όπου ο αριθμός αδειών οικοδομής το δεκάμηνο του 2020 υποχώρησαν σε 768 σε σύγκριση με 898 την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
 
Πτώση σε ποσοστό 7,41% παρουσίασε η Λεμεσός, με τις άδειες οικοδομής που εκδόθηκαν το δεκάμηνο του 2020 να ανέρχονται σε 1.648 έναντι 1.780 την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ πτώση 8.5% παρουσίασε σε ετήσια βάση ο αριθμός των αδειών οικοδομής στην Πάφο, όπου εκδόθηκαν 785 το δεκάμηνο του 2020, σε σύγκριση με 858 την αντίστοιχη περίοδο.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Τελευταίες πινελιές στα νομοσχέδια για την φορολογική μεταρρύθμιση-Οι βασικές πτυχές και πότε πάνε στην Βουλή
ΣΠΟΔ: Συγκρατημένη μεγέθυνση τον Ιούνιο υπό το πρίσμα εξωτερικών αβεβαιοτήτων-Οι παράγοντες με θετική συμβολή
Πράσινο Βουλής στα 100 εκατ. για κουρεμένους και κατόχους αξιογράφων-Το μέγιστο ποσό ανά φυσικό πρόσωπο
Αλλάζουν με νόμους τα χρηματικά όρια στις συνοπτικές διαδικασίες σύναψης δημόσιων συμβάσεων
Από 1η Ιουλίου τερματίζονται οι πληρωμές φόρου και εισφορών (PAYE/DAS) μέσω φορολογικής πύλης
Παράταση μέχρι 29 Ιουλίου για την υποβολή δήλωσης και πληρωμή οφειλόμενου ΦΠΑ
ΚΟΕ: Επιδεινώθηκε το οικονομικό, ενδυναμώθηκε το καταναλωτικό κλίμα τον Ιούνιο
Στα σκαριά μεικτή τηλεργασία στο δημόσιο-Επεκτείνεται και το ευέλικτο ωράριο εργασίας
Κοινό μέτωπο ΟΕΒ-ΚΕΒΕ για την ΑΤΑ... Τα τέσσερα σημεία που τονίζουν και υποδεικνύουν στον Γιάννη Παναγιώτου
Στήριξη ΕΛΚ για ένταξη της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν εντός του 2026-«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιταχύνει τη διαδικασία»