Στο 1,5 δισ. ευρώ οι τουριστικές εισπράξεις του Αυγούστου
10:52 - 07 Σεπτεμβρίου 2020
Με «ταμείο» στο 1,5 δισ. ευρώ συνολικά για όλη την Ελλάδα έκλεισε ο Αύγουστος ο πιο κρίσιμος μήνας της φετινής και …κουτσουρεμένης καλοκαιρινής σεζόν της πανδημίας.
Πρόκειται για την ανεπίσημη εκτίμηση αυτή τη στιγμή των τουριστικών φορέων, σε σύγκριση με τα 4,18 δισ. ευρώ του αντίστοιχου Αυγούστου- ρεκόρ του 2019.
Σημειωτέον ότι το πρώτο δεκαπενθήμερο του μήνα κύλησε καλύτερα, ενώ από το δεύτερο δεκαπενθήμερο και μετά, η έξαρση των κρουσμάτων έφερε περιοριστικά μέτρα κι ακόμη και ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής. Του λόγου το αληθές επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία από αεροδρόμια των δημοφιλών προορισμών για τον περασμένο μήνα:
Ενδεικτικά με βάση τα στοιχεία από το αεροδρόμιο της Ρόδου (ενός προορισμού που κινήθηκε, τηρουμένων των αναλογιών σχετικά καλά) από τη σύγκριση του δευτέρου 15νθημέρου του Αυγούστου σε σχέση με το πρώτο δεκαπενθήμερο του μήνα, παρατηρείται μια κάμψη των διεθνών αφίξεων κατά 14%. Συγκεκριμένα, από την 1η – 15η Αυγούστου αφίχθησαν μέσω των διεθνών πτήσεων 102.046 επιβάτες ενώ κατά το διάστημα 16-31 Αυγούστου αφίχθησαν 88.891 επιβάτες. Όπως εκτιμούν στελέχη της τουριστικής αγοράς, η αύξηση των κρουσμάτων στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες είχε αρνητική επίδραση στην ψυχολογία του τουριστικού κοινού, ενώ ταυτοχρόνως επηρέασε αρνητικά την εικόνα όλων των μεσογειακών προορισμών.
Οσον αφορά τα έσοδα, με βάση τις εκτιμήσεις- δεδομένου ότι τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος θα βγουν από το φθινόπωρο και μετά, ο πήχης για τον μέχρι στιγμής πρόωρο απολογισμό είναι στα 3 δισ. ευρώ: Ο φετινός Ιούλιος φαίνεται να έχει κλείσει με ένα νούμερο κοντά στα 800 εκατ. ευρώ, στα 680 εκατ. ευρώ ήταν τα έσοδα για το πρώτο εξάμηνο του έτους με βάση τα προσωρινά στοιχεία της ΤτΕ, επομένως, μέχρι τώρα, συνολικά για το 2020 έως και τον Αύγουστο τα τουριστικά έσοδα από το εξωτερικό είναι κοντά στα 3 δισ. ευρώ.
Από εδώ και πέρα, μένει να φανεί το τελικό «ταμείο», το οποίο θα διαμορφωθεί με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα και τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και αν τελικά τα έσοδα για το τελευταίο τετράμηνο Σεπτεμβρίου- Δεκεμβρίου θα είναι στο 15%- 20% του αντίστοιχου περυσινού τετραμήνου. Πέρυσι πάντως για το τελευταίο τετράμηνο οι τουριστικές εισπράξεις είχαν διαμορφωθεί στα πέριξ των 4,8 δισ. ευρώ.
Καθοριστικό ρόλο παίζουν και τα περιοριστικά μέτρα που τίθενται στους κατά τόπους προορισμούς:
Χαρακτηριστικά, σε επιστολή τους προς τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκο Χαρδαλιά το Επιμελητήριο Ηρακλείου και οι φορείς της περιοχές από τους κλάδους του τουρισμού, του εμπορίου, της εστίασης κ.τ.λ. ζητούν την άμεση άρση των περιοριστικών μέτρων στο Ηράκλειο, μόλις βελτιωθεί η επιδημιολογική εικόνα ακόμη και εάν είναι νωρίτερα από το 14ήμερο που έχει οριστεί από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Το Ηράκλειο τέθηκε κάτω από το ειδικό καθεστώς την προηγούμενη εβδομάδα, από τις αρχές Σεπτεμβρίου. Όπως επισημαίνουν οι φορείς «δυστυχώς, το γεγονός αυτό είχε μεγάλες επιπτώσεις στον τουριστικό κλάδο καθώς επέφερε αυτόματα ακυρώσεις και μεγάλη μείωση της ροής των νέων κρατήσεων, σε μία περίοδο που όλοι προσπαθούμε να διατηρήσουμε τον τουρισμό και αυτόματα τις θέσεις εργασίας για τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Όλοι οι κλάδοι τις τοπικής οικονομίας, πλήττονται ανεπανόρθωτα και αδυνατούμε να κατανοήσουμε την καταδίκη της οικονομίας σε σχέση με το πλήθος των επίσημα ανακοινωθέντων κρουσμάτων, δεδομένης δε και της υποδειγματικής εφαρμογής των μέτρων προστασίας στο Ηράκλειο. Σεβόμαστε τις αποφάσεις σας, τις υποστηρίζουμε και τις εφαρμόζουμε γιατί η υγεία και η ασφάλεια μας προηγείται έναντι κάθε άλλης επιλογής, παρακαλούμε όμως να ανασταλούν τα ειδικά αυτά μέτρα αμέσως μόλις αλλάξει η επιδημιολογική εικόνα ακόμη και εάν είναι νωρίτερα από το 14ημερο αυτό. Δίκαιο και επιτακτικό θα ήταν επίσης να εφαρμοστούν μόνο σε χώρους όπου παρατηρείται η εικόνα του ανεξέλεγκτου συγχρωτισμού και όχι οριζόντια σε όλες τις επιχειρήσεις, στη δύσκολη αυτή περίοδο».
ΠΗΓΗ: newmoney.gr