Μ. Χατζηπαναγιώτου: Χρειαζόμαστε τις ξένες επενδύσεις

Το μήνυμα ότι «αν θέλουμε μακροπρόθεσμη ανάπτυξη τότε χρειαζόμαστε τις ξένες επενδύσεις»,  έστειλε από το βήμα του 14ου Συνεδρίου Ανάπτυξης Γης ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών και Διευθύνων Σύμβουλος της Cybarco Development Ltd, Μιχάλης Χατζηπαναγιώτου.
 
Ο κ. Χατζηπαναγιώτου υπεραμύνθηκε του έργου που επιτελέστηκε τα τελευταία χρόνια αναφορικά με τις μεγάλες αναπτύξεις και επενδύσεις, τονίζοντας πως πρέπει να σταματήσουμε να αλληλοκατηγορούμαστε και να δούμε τη μεγάλη εικόνα, το κοινό καλό για την ανάπτυξη του τόπου.  
 
Ο κ. Χατζηπαναγιώτου σημείωσε πώς ο κλάδος ακινήτων έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανάκαμψη της οικονομίας μετά το 2013. Παραθέτοντας αριθμητικά στοιχεία, τόνισε ότι από το 2013 μέχρι το 2019  το  27% του ΑΕΠ αυξήθηκε εξ αιτίας του κλάδου ανάπτυξης γης και κατασκευών. Εξάλλου, σημείωσε, ο κλάδος εργοδοτεί 43.000 άτομα. Το real estate, συμπλήρωσε, εισέφερε το 2019  στην κυπριακή οικονομία €3,24 δις, υπογραμμίζοντας ότι το κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα αποτελεί τεράστιο εργαλείο για την οικονομία. «Αν θέλουμε να δούμε ανάκαμψη το 2021, πρέπει να αφήσουμε τους επιχειρηματίες και τα στελέχη να δουλέψουν», σημείωσε. Έκρουσε, παράλληλα καμπανάκι κινδύνου, καθώς όπως είπε, τα στοιχεία που αφορούν την ανάπτυξη του α’ εξαμήνου του 2020 είναι ανησυχητικά. Υπέδειξε ότι η Κύπρος είναι ελκυστικός προορισμός γι αυτό και θα πρέπει να δουλέψουμε σωστά.
 
Χρειαζόμαστε, συνέχισε, τις ξένες επενδύσεις. Δεν ξεχνάμε την εσωτερική αγορά αλλά «για να αγοράζουν οι Κύπριοι πρέπει να έχουν δουλειά, να πηγαίνουν καλά οι τράπεζες για να δανείζουν και για να γίνει αυτό χρειάζονται ξένες επενδύσεις. Όλοι συμφωνούμε με αυτή την αλυσίδα, όμως στην εφαρμογή κάπου κάνουμε λάθος».
Εξάλλου, πρόσθεσε, για να είμαστε ανταγωνιστικοί, πρέπει να είμαστε αξιόπιστοι, να προσφέρουμε φιλικό επενδυτικό περιβάλλον, να ξεπεράσουμε τη γραφειοκρατία, να προχωρήσουμε άμεσα στο digital κτλ.
 
«Αν θέλουμε ανάπτυξη μακροπρόθεσμη, χρειαζόμαστε επενδύσεις από ξένους. Εξάλλου, το θαύμα της Λεμεσού βασίζεται σε ξένες εταιρείες που ήρθαν και επένδυσαν», ανέφερε με νόημα.  Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι χρειάζεται να δοθούν τα κατάλληλα κίνητρα για προσέλκυση επενδυτών.
 
«Έχουμε μια ευκαιρία και πρέπει να κάνουμε και άλλα πράγματα πέραν από μαρίνες, ψηλά κτίρια και γήπεδα γκολφ», υπέδειξε.
 
Σημείωσε, τέλος ότι θα πρέπει να σταματήσουμε να μεμψιμοιρούμε και να κατηγορούμε αλλήλους και να δούμε τη μεγάλη εικόνα. Και γι αυτό, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα και να δοθούν τα κατάλληλα κίνητρα.
 

Δειτε Επισης

Παράταση στις αιτήσεις για εκμίσθωση βιομηχανικών οικοπέδων
Άρχισαν οι εργασίες για ανάπλαση της Πλατείας Ηρώων-Οι τρεις φάσεις και πώς επηρεάζεται το κοινό
Οι ανυπολόγιστες συνέπειες στην κατασκευαστική βιομηχανία από την απεργία στο σκυρόδεμα-'Εκκληση από ΟΣΕΟΚ
Η δυναμική της Λευκωσίας και οι επενδυτικές ευκαιρίες που κάνουν τη διαφορά
Μαρίνος Κυναιγείρου: Τεράστια προβλήματα σε έργα υπό ανάπτυξη από την απεργία στο σκυρόδεμα
Έργο €2.1 εκατ. για προσβασιμότητα ποδηλατών, πεζών και ΑμεΑ στα αστικά κέντρα της Λεμεσού
Κραυγή απόγνωσης από τους σκυροποιούς...Πλήττεται από την απεργία στο σκυρόδεμα η λατομική βιομηχανία
Σε πλήρη εξέλιξη η ολοκληρωμένη στεγαστική πολιτική-Ενθαρρυντικό το ενδιάφερον των developers για το Build to Rent
65% πληρότητα για το Neocleous Tower-Το νέο επιχειρηματικό κέντρο της Λεμεσού
Μ. Αντώνιου: Αυξάνονται καθημερινά οι πιέσεις στην οικονομία λόγω της απεργίας στον κλάδο σκυροδέματος