Powered by

Πόσο θα κοστίσει το εφιαλτικό σενάριο ενός νέου lockdown

Βαριές σκιές σε οικονομία και επιχειρήσεις ρίχνει εκ νέου η έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού καθώς και το ενδεχόμενο ενός lockdown.

Δύσκολα θα αντέξει μεγάλη μερίδα των επιχειρήσεων μια «on-off» κατάσταση στην αγορά, και ένα πιθανό τοπικό lockdown, καθώς ο τζίρος θα βαίνει μειούμενος με τις υποχρεώσεις απέναντι στο κράτος και τα ταμεία να «τρέχουν».

Στο συμπέρασμα αυτό, κατέτειναν τα μέλη του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής, στη τηλεσυνεδρίαση του Δ.Σ., στη διάρκεια της οποίας εξετάστηκε ο ορίζοντας δυσκολιών και αντοχών, που διαμορφώνεται για τις επιχειρήσεις στην Αττική από την πανδημία, αλλά και την ψυχολογία που «επιβάλλει» σε επιχειρήσεις και αγοραστικό κοινό.

Όπως αναφέρει το ΔΣ του ΠΕΣΑ, οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι, ακόμα και ένα πολύ προσεκτικά σχεδιασμένο δεκαπενθήμερο lockdown στην Αττική, που θα αφορά στις ανθρωπογενείς δραστηριότητες, όπως εμπόριο, υπηρεσίες και εστίαση, θα επιφέρει μια μείωση τουλάχιστον 0,5% του ετήσιου ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 1 δισ. ευρώ.

Βεβαίως, αυτές οι δεκαπέντε ημέρες σημαίνουν υψηλότερη ανεργία, θέτοντας σε κίνδυνο επιπλέον 110.000 θέσεις εργασίας και, πολύ πιθανόν, νέα λουκέτα. Ταυτόχρονα, τα μέσα εισοδήματα θα χάσουν άλλα 800 εκ. ευρώ και τα κόκκινα δάνεια θα αυξηθούν κατά 8 δισ. ευρώ. Εάν μάλιστα η ύφεση εκτιμάται, με τα σημερινά δεδομένα, ότι θα περιοριστεί στο 7%, τότε θα πάμε προς το δυσμενές σενάριο του 9%, με επιπλέον απώλειες στο ΑΕΠ, που υπολογίζεται να κυμανθεί το 2020 κοντά στα 172 δισ. ευρώ.

Το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown στην Αττική, όπου καθημερινά καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα, θα βρίσκεται συνεχώς στο προσκήνιο, τόσο αυτή τη περίοδο, όσο και στο μέλλον, ενόψει μάλιστα του δύσκολου φθινοπώρου και χειμώνα που ακολουθεί. Το δίλημμα που θα έχουμε διαρκώς μπροστά μας, θα είναι η αυτοπροστασία της ευθύνης, αντί η καραντίνα των συνεπειών και ως αγορά για την επαγγελματική μας επιβίωση, προτιμούμε την πρώτη επιλογή.

Στο ερώτημα, εάν αντέχουμε ένα ακόμα τοπικό lockdown στην Αττική ή μια «on-off» κατάσταση στην αγορά, από την πλευρά της επιχειρηματικότητας, δεν υπάρχει εύκολη απάντηση. Το πιθανότερο είναι κάποιοι να το αντέξουν και οι περισσότεροι, όχι. Μπορεί στο ΥΠΟΙΚ να υπάρχουν ταμειακά διαθέσιμα 37,7 δισ. ευρώ, αλλά σίγουρα δεν υπάρχουν ταμειακά διαθέσιμα στις επιχειρήσεις, που μάλιστα σύμφωνα με την έκθεση της ΕτΕ έχουν κενό ρευστότητας 33 δισ. ευρώ. Για τις περισσότερες από τις 206.000 επιχειρήσεις που έκλεισαν στο πρώτο lockdown και ακόμα δεν μπορούν να ορθοποδήσουν, αλλά και για πολλές άλλες, ένα ακόμα lockdown μπορεί να είναι και η «χαριστική βολή» στη βιωσιμότητά τους.

Αναμφισβήτητα όμως, εάν ένα τοπικό lockdown πρόκειται να βοηθήσει το σύστημα υγείας και να συρρικνώσει τον αριθμό των καθημερινών κρουσμάτων και θανάτων, τότε βεβαίως δεν μπορεί παρά να εξεταστεί σοβαρά, βάζοντας για μια ακόμη φορά την οικονομία σε δεύτερη μοίρα. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, τα συνεχή έκτακτα μέτρα που εφαρμόζονται για την προστασία της δημόσιας υγείας, πρέπει με τη συμμετοχή όλων να αποδώσουν, ώστε το σύστημα υγείας να πάρει μία ανάσα, με στόχο να αποφευχθούν τα χειρότερα στο υγειονομικό και οικονομικό μέτωπο.

Στο Δ.Σ. του Π.Ε.Σ.Α. είχαμε εξ αρχής τονίσει πως οι επιχειρήσεις έπρεπε να κάνουμε τη θυσία και να προχωρήσουμε σε ένα καθολικό lockdown για να αποφύγουμε στο μέλλον το «φαινόμενο του ακορντέον» και μια κατάσταση «on-off» της αγοράς. Παράλληλα βεβαίως, έπρεπε και πρέπει να τηρούμε αυστηρά τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας όλο αυτό διάστημα, γνωρίζοντας ότι θα ακολουθούσε το φθινόπωρο ένα δεύτερο ξέσπασμα της πανδημίας.

Δυστυχώς όμως, η χαλάρωσή μας στην τήρηση των μέτρων τη θερινή περίοδο αύξησε δραματικά τα κρούσματα με αποτέλεσμα να έχουμε 100 θανάτους σε 24 ημέρες και να απαιτούνται αυστηρότερα μέτρα για να περιορίσουμε την εξάπλωση της πανδημίας, αλλά και να αποφύγουμε μια νέα καταστροφική καραντίνα.

ΠΗΓΗ: fortunegreece.com

Δειτε Επισης

Fitch: Επιβεβαίωσε το ελληνικό αξιόχρεο σε ΒΒΒ- με σταθερές προοπτικές-Οι βασικοί παράγοντες της αξιολόγησης
UBS: Πού βάζει τον πήχη για την ανάπτυξη στην Ελλάδα
Amazon: Ποιοι Έλληνες βρίσκονται πίσω από το mega deal της αμερικανικής εταιρείας στην Ελλάδα
Δυναμικά στον τομέα ΑΠΕ της Ελλάδας με επένδυση σε τρία νέα αιολικά πάρκα μεγάλης κλίμακας η Amazon
Στις αγορές με επανέκδοση δεκαετούς ομολόγου το ελληνικό δημόσιο-Στόχος η άντληση €250 εκ.
Πρόωρη αποπληρωμή δανείων και το 2025 προγραμματίζει η Ελλάδα-Ποιος ο στόχος
Κομισιόν: Η Ελλάδα μηδενίζει το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2024-2025
Mε βλέψεις στο εξωτερικό οι ελληνικές τράπεζες-Μειώνονται οι στόχοι των MREL
Πόσο κοστίζει τώρα ένα διαμέρισμα στις ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις-Στις φθηνότερες αγορές η Αθήνα
Θετικό σήμα από Κομισιόν για ελληνική οικονομία-Αβεβαιότητα από την επιβράδυνση της Ευρώπης