powered by

Ν. Γουίλιαμς: Το σκάνδαλο με το ξέπλυμα χρήματος στη Danske Bank

Στο σκάνδαλο της Danske Bank αναφέρθηκε σε παρουσίαση του στο 6ο International Compliance Forum ο Νόλαν Γουίλιαμς, CEO & Founder της Leifs & Williams Financial Crime Consulting, στην Ισλανδία. 

Πρόκειται για το μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα στη Δανία, το οποίο έχει παρουσία σε 16 χώρες και 2,7 εκατομμύρια προσωπικούς πελάτες.

Το 2007 η Danske Bank εξαγόρασε τη φιλανδική Sampo, αποκτώντας το υποκατάστημα στην Εσθονία και χαρτοφυλάκιο ξένων πελατών, κυρίως από τη Ρωσία και χώρες της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών. Επρόκειτο, για πελάτες από χώρες έξω από το πορτφόλιο της τράπεζας. Η τράπεζα θεωρούσε ότι μπορούσε να διαχειριστεί το ρίσκο από τους συγκεκριμένους πελάτες μέσω των διαδικασιών της κατά του ξεπλύματος χρήματος.

Ωστόσο, το 2014 προέκυψαν εκθέσεις από πληροφοριοδότες και από τη μονάδα εσωτερικού ελέγχου, ενώ είχαν επιβληθεί διοικητικές κυρώσεις από τις εποπτικές αρχές της Δανίας και της Εσθονίας, που ωθήσαν την τράπεζα να τερματίσει το χαρτοφυλάκιο ξένων πελατών το 2015.

Η Danske Bank βρέθηκε στο επίκεντρο για ελλιπή εποπτεία και ξέπλυμα χρήματος στο υποκατάστημα στην Εσθονία, κατά την περίοδο 2007 – 2015.

Συνολικά, έγινε έλεγχος σε ροές πληρωμών ύψους €200 δις, από περίπου 15.000 ξένους πελάτες.

Σύμφωνα με τον Νόλαν Γουίλιαμς, το σημαντικότερο σε τέτοιες περιπτώσεις είναι να μπορείς να ερευνήσεις τον ίδιο σου τον οργανισμό και να εντοπίσεις το γιατί έγινε το λάθος στην εποπτεία.

Δειτε Επισης

Σε συνάντηση εργασίας της ηγεσίας της BusinessEurope με την Ursula von der Leyen ο πρόεδρος της ΟΕΒ Γιώργος Παντελίδης
Ανδρέας Νεοφύτου: Έτσι θα ενισχύσει την θέση της ως παγκόσμιος ναυτιλιακός κόμβος η Κύπρος-To όραμά μου για το ΚΝΕ
Στην Τόχνη βρέθηκαν ερευνητές/τριες για διεθνές συνέδριο με θέμα το franchising
Υπουργείο Ενέργειας: Διαγωνισμός για τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Προώθησης της Επιχειρηματικότητας 2025
Η διάκριση της Advanced Automation Systems στα Βραβεία Καινοτομίας της ΟΕΒ (vid)
Athlos Capital: Σύμβουλος και επικεφαλής συντονιστής της έκδοσης ομολόγου Tier 2 της HD Insurance PLC ύψους €20 εκατ.
Κάτι...ψήνεται στο Ολυμπιακό Μέγαρο από την ΚΟΕ-Ένα gala dinner με ένα ξεχωριστό επισκέπτη στο τραπέζι
Ο νοσηλευτής του Ογκολογικού Τράπεζας Κύπρου Γεώργιος Φαντούσης κολυμπά για την ελπίδα
Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Τροφίμων-Η επιστήμη σε δράση
Παρουσίαση βιβλίου «Κύπρος 1974-Φωνές Αιχμαλωσίας» στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος