powered by

Cyprus Forum: Προώθηση βιώσιμων και κοινωνικά υπεύθυνων πολιτικών

Ουκ ολίγες φορές οι πολίτες διαφωνούν με τις πολιτικές αποφάσεις του Κράτους, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις το επικρίνουν για τις αναχρονιστικές πρακτικές που εφαρμόζει, καθώς και για το χάσμα που υπάρχει μεταξύ τους ασκούντων εξουσίας και της Κοινωνίας των Πολιτών. Με στόχο τη βελτίωση και προώθηση βιώσιμης και κοινωνικά υπεύθυνης πολιτικής τόσο στην Κύπρο όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου πραγματοποιείται στη Λευκωσία στις 3 Οκτωβρίου το Cyprus Forum 2020.

Σε συνέντευξή τους στο InBusinessNews οι Νικόλας Κυριακίδης, ιδρυτής και επικεφαλής της Διευθύνουσας Επιτροπής του Cyprus Forum και Γιάννης Θωμάτος, αντιπρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του Οικονομικό Φόρουμ Δελφών αναφέρονται στην δημιουργία και το όραμα του Cyprus Forum, καθώς και στο πώς μπορεί να συμβάλει η Κοινωνία των Πολιτών στην επίτευξη βιώσιμων και κοινωνικά υπεύθυνων πολιτικών.

Τι είναι το Cyprus Forum και πώς οδηγηθήκατε στην δημιουργία του;
N: Το Oxygono διοργανώνει από το 2015 διάφορα events τα οποία θέλει να καταστήσει θεσμούς στην κυπριακή δημόσια συζήτηση, όπως για παράδειγμα το State of the Republic με τον εκάστοτε Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Πριν περίπου δύο χρόνια αρχίσαμε να συζητούμε τη διεξαγωγή ενός forum. Αρχίσαμε να παρακολουθούμε διάφορες συνδιασκέψεις και μας κίνησε το ενδιαφέρον το Delphi Economic Forum καθώς δεν συνδέεται με κανένα πολιτικό ή άλλο χώρο. Ξεκινήσαμε συζητήσεις και συμφωνήσαμε να συνδιοργανώσουμε το Cyprus Forum για πέντε χρόνια, με το πρώτο να διεξάγεται τον Οκτώβριο του 2020 με αφορμή τα 60χρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας

Γ: Από την ίδρυσή του, το Οικονομικό Φόρουμ Δελφών έχει στρατηγικό στόχο και προσανατολισμό τη δημιουργία μιας πλατφόρμας διαλόγου και ανταλλαγής ιδεών στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων, με σκοπό την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων καθώς και τη δημιουργία πολιτικών αειφόρου ανάπτυξης. Οι συζητήσεις μας με το Oxygono αποκάλυψαν παρόμοιους προβληματισμούς και στόχους και έτσι γεννήθηκε το Cyprus Forum.
 
Ποιο είναι το γενικότερο όραμα του Cyprus Forum;
Ν: Το Cyprus Forum θέλει να καταστεί μοχλός άσκησης θετικής πίεσης για βελτίωση της ποιότητας του τρόπου λήψης αποφάσεων (policymaking) στην Κύπρο. Το Cyprus Forum θα συγκεντρώνει πολιτικούς ηγέτες από την Κύπρο και το εξωτερικό, εξέχουσες προσωπικότητες του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, των MME, του business, της ακαδημαϊκής κοινότητας και της κοινωνίας των πολιτών, ώστε να παράγουν ιδέες οι οποίες θα προωθούνται στη συνέχεια στα κέντρα λήψης αποφάσεων και να μετουσιώνονται σε μεταρρυθμίσεις. Θέλουμε να αποτελέσουμε μία πλατφόρμα η οποία θα ενώσει τις μεταρρυθμιστικές φωνές και να μειώσει το χάσμα τους από τους decision-makers. Η Κύπρος, λόγω του μεγέθους της, μπορεί όχι μόνο να μην είναι σε χαμηλή θέση όσον αφορά την ποιότητα του policy-making, αλλά να είναι και πρωτοπόρος.

Γ: Το γενικό όραμα, περιλαμβάνει την καθιέρωση ενός συνεδρίου με διεθνή προοπτική, και με οφέλη τόσο για την Κύπρο όσο και για την Ευρώπη, καθώς θα εργάζεται για την ανάπτυξη νέων στρατηγικών, την προώθηση βιώσιμων λύσεων, την προσπάθεια δημιουργίας δομικών μεταρρυθμίσεων, και για την ενδυνάμωση της Κοινωνίας των Πολιτών.

Τι θεωρείτε ότι διαφοροποιεί το Cyprus Forum; Πώς μπορεί να συμμετάσχει κάποιος σε αυτό;
Ν: Τα στοιχεία που κατά τη γνώμη μου διαφοροποιούν το Cyprus Forum είναι δύο. Αφενός στοχεύει στην παραγωγή σκέψης και τροφοδότηση των ιδεών που θα προκύπτουν στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Αφετέρου είναι πλήρως ανεξάρτητο και περιεκτικό (inclusive), δηλαδή σέβεται όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και άλλους χώρους εξίσου. Λόγω του ότι θέλουμε να λαμβάνουμε παλμό από όσους περισσότερους χώρους της κυπριακής κοινωνίας μπορούμε προκειμένου να επιλέγουμε θεματικές και ομιλητές, αποφασίσαμε να κάνουμε μία 60μελή Συμβουλευτική Επιτροπή. Σε αυτή υπάρχουν προσωπικότητες από τον χώρο της πολιτικής, του business, της κοινωνίας των πολιτών, όλων των κυπριακών πανεπιστημίων, των ΜΜΕ κλπ. Ταυτόχρονα, από την πρώτη στιγμή θέλουμε να συμβάλουμε στην ισότητα των φύλων στην κυπριακή κοινωνία. Η ισότητα των φύλων δεν είναι γυναικείο θέμα, είναι κοινωνικό. Επομένως, συμβολικά επιλέξαμε 30 γυναίκες και 30 άνδρες. Επίσης, θέλουμε να είμαστε το πρώτο forum στην Κύπρο που θα έχει ίσο αριθμό ανδρών και γυναικών ομιλητών.

Η συμμετοχή στο Cyprus Forum είναι είτε με πρόσκληση είτε με αίτηση. Αν κάποιος θέλει να λάβει μέρος στο επικείμενο Cyprus Forum στις 3 Οκτωβρίου, μπορεί να υποβάλει αίτηση μέσω της ιστοσελίδας του forum. Εξετάζουμε όλες τις αιτήσεις και ψάχνουμε δημιουργικούς και ενεργούς πολίτες σε όλους τους χώρους.

Γ: Στόχος του Cyprus Forum είναι να καταστεί ένας τόπος συνάντησης και δημιουργικής ανταλλαγής απόψεων μεταξύ μελών της διεθνούς επιστημονικής, ακαδημαϊκής, πολιτικής και επιχειρηματικής κοινότητας, προκειμένου να διαμορφώσουν και να χαράξουν ωφέλιμες πολιτικές προς ένα καλύτερο και βιώσιμο μέλλον. Από τις φετινές θεματικές, όπως είναι λογικό, δεν θα μπορούσε να λείπει ο τομέας της υγείας, των μεταρρυθμίσεων, καθώς και της αειφόρου ανάπτυξης.

Αναφέρετε πως ανάμεσα στους στόχους σας είναι η βελτίωση και προώθηση βιώσιμων και κοινωνικά υπεύθυνων πολιτικών στην Κύπρο. Πώς μπορεί να συμβάλει το Cyprus Forum σε αυτό;
Ν: Στόχος του φόρουμ είναι να βελτιώσει και να προωθήσει βιώσιμες και κοινωνικά υπεύθυνες πολιτικές στην Κύπρο, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Τα θέματα που απασχολούν το φόρουμ, προκύπτουν από τους 17 στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του ΟΗΕ (Ατζέντα 2030) και είναι (1) η οικονομία, η επιχειρηματικότητα και η εταιρική κοινωνική ευθύνη (2) ο τομέας της εξωτερικής πολιτικής, της ενέργειας και του περιβάλλοντος (3) η δικαιοσύνη και οι θεσμοί (4) η έρευνα και η καινοτομία (5) η εκπαίδευση και ο πολιτισμός και (6) η υγεία και ο αθλητισμός. Προσπαθούμε να έχουμε μία ίση αναλογία από αξιωματούχους, business people, ακαδημαϊκούς και την κοινωνία των πολιτών. Λάβαμε σχόλια από τα 60 άτομα της Συμβουλευτικής Επιτροπής την οποία καταρτίσαμε και τα επεξεργαστήκαμε και καταλήξαμε στην ατζέντα και στους ομιλητές. Γενικά προσπαθούμε να φιλοξενούμε τους αρμόδιους Κύπριους αξιωματούχους σε κάθε πάνελ οι οποίοι να συνοδεύονται από τεχνοκράτες και ενεργούς πολίτες. Όσον αφορά τους εμπειρογνώμονες, προσπαθούμε να είναι άτομα που ανήκουν στον χώρο όπου υπάρχει μία σχετική επιστημονική συναίνεση. Επίσης γενικά προσπαθούμε να αναδείξουμε κάποια κέντρα μελετών ή άλλους οργανισμούς οι οποίοι έχουν πολύ χρήσιμες ιδέες για τη δημόσια πολιτική και απλά δεν ακούγεται αρκετά η φωνή τους στον δημόσιο διάλογο.
 
Γ: Τα τελευταία χρόνια, οι στόχοι των κυβερνήσεων σε διεθνές επίπεδο επικεντρώνονται πλέον σε μεγάλο βαθμό στα ζητήματα της συμπεριληπτικότητας, καθώς και της ανοικοδόμησης των σχέσεων πολιτών και πολιτείας. Οι παγκόσμιες εξελίξεις έχουν καταστήσει πλέον απαραίτητο έναν νέο προσανατολισμό βελτίωσης και ενδυνάμωσης της σχέσης της κοινωνικής εμπιστοσύνης, ως θεμέλιο λίθο και απαραίτητο στοιχείο της δημοκρατίας, και η Κύπρος βαδίζει επίσης προς την ίδια κατεύθυνση.

Πως μπορεί να συμβάλει το business world, τα πανεπιστήμια και η κοινωνία των πολιτών στην επίτευξη βιώσιμων και κοινωνικά υπεύθυνων πολιτικών;
Ν: Η Κύπρος είναι ένα σχετικά νέο και θεσμικά άπειρο κράτος το οποίο διαμορφώνει τη δική του πολιτική παράδοση και νέους θεσμούς μέσα από διάφορα γεγονότα. Διαχρονικά, κάποτε γίνονταν βήματα προς τα εμπρός και κάποτε προς τα πίσω. Ταυτόχρονα, οι περισσότερες κοινωνίες όπως και η Κυπριακή γίνονται πιο σύνθετες και πολύπλοκες και επομένως καθίσταται αναγκαία η επιστημονικοποίηση της πολιτικής σε κάποιο βαθμό. Σε αυτό το πλαίσιο πιστεύω ότι πρέπει να συνυπάρχουν οι πολιτικές προσωπικότητες με τους τεχνοκράτες και τη συμμετοχικότητα των πολιτών. Υπάρχουν χώρες οι οποίες το έχουν επιτύχει και πρέπει να τα καταφέρουμε και εμείς.

Γ: Το Cyprus Forum ευελπιστούμε ότι θα καταστεί μια δημιουργική πλατφόρμα διαλόγου, όπου θα συνομιλούν εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών, της οικονομίας, του πολιτικού κόσμου και της ακαδημαϊκής κοινότητας, και όλων των ενδιαφερομένων, προκειμένου να βρεθούν λύσεις που θα αποτελέσουν τον καταλύτη βελτίωσης σε πολλαπλά επίπεδα. Ο ρόλος της Κοινωνίας των Πολιτών είναι απαραίτητος για την χρηστή διακυβέρνηση και την διατήρηση του κοινωνικού συμφέροντος ανάμεσα στους πολίτες και το κράτους. Μέσω του ανοιχτού διαλόγου δίνεται η δυνατότητα άσκησης κοινωνικής δράσης που εκφράζει τη θέληση των πολιτών, με στόχο την λήψη βέλτιστων αποφάσεων και την προώθηση αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και αλλαγών, ωφέλιμων για το κοινωνικό σύνολο.
 

Δειτε Επισης

Τάσια Γιανναρά Γιαλλουρίδου: Το επόμενο μεγάλο βήμα στην ηγεσία ξεκινά με συμμετοχή
Κατασκήνωση FEM στην Κύπρο: Εκεί που τα κορίτσια βρήκαν τη φωνή τους, την αυτοπεποίθηση και τη δύναμη να ηγηθούν
ΕΚΚ: Καλεί σε συμμετοχή στη διαβούλευση της Κομισιόν για ολοκλήρωση της αγοράς κεφαλαίων
Με μεγάλη επιτυχία το 7ο ετήσιο Τουρνουά Φούτσαλ TELETHON-Η νικήτρια ομάδα
Δυναμική παρουσία Κύπρου στο MRC Crete 2025-Οι διακρίσεις ομάδων ρομποτικής δημόσιων και ιδιωτικών φορέων
«Η Αόρατη Συνωμοσία»: Το νέο βιβλίο του Ανδρέα Χατζηκυριάκου για τον φόνο του Αμερικανού πρέσβη στη Λευκωσία το 1974
3ο Cyprus Forum-Cities: Πόσο έξυπνες μπορούν να γίνουν οι πόλεις της Κύπρου;
Συμμόρφωση με την Ε.Ε., παγκόσμια ευθυγράμμιση AML και δικαιοδοσίες υψηλού κινδύνου
Βραβεύτηκαν οι μαθητές που διακρίθηκαν στους Μαθητικούς Διαγωνισμούς Πληροφορικής CCS
Διεθνής αναγνώριση για το MBA του Πανεπιστημίου Λεμεσού με EFMD διαπίστευση