Καμπανάκι ΚΕΒΕ - ΟΕΒ για αναστολή Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος
17:18 - 01 Σεπτεμβρίου 2020

Την έντονη ανησυχία του ΚΕΒΕ και της ΟΕΒ προκάλεσαν οι φωνές για αναστολή ή ακύρωση του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος, μετά και τα σχετικά δημοσιεύματα του Al Jazeera, με τις δύο εργοδοτικές οργανώσεις να κτυπούν καμπανάκι, να υπογραμμίζουν ότι το πρόγραμμα προσφέρει δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας και να αντιτίθενται στην πρακτική του «πονάει χέρι-κόβει χέρι». 

Σε σημερινή κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη που οργάνωσαν ΚΕΒΕ και ΟΕΒ έστειλαν το μήνυμα ότι από το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα επωφελείται το σύνολο της οικονομίας και ότι οι συνθήκες της οικονομίας δεν επιτρέπουν καμία σκέψη αναστολής του, καθώς έτσι «θα δοθεί έξω το λανθασμένο μήνυμα με τον κίνδυνο αν το αναστείλουμε να μην ξαναξεκινήσει ποτέ».
Το πρόγραμμα της Κύπρου δεν αφορά μόνο τον οικοδομικό τομέα, αλλά και εκατοντάδες άλλα επαγγέλματα άμεσα και πολύ περισσότερα έμμεσα, σημείωσε ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης, λέγοντας ότι εάν χρειάζεται να γίνουν επιπρόσθετες διορθώσεις πέραν από αυτές που έγιναν μέχρι σήμερα τότε πρέπει να γίνουν. «Με μια καλή εποπτεία θα μπορούμε να συνεχίσουμε το πρόγραμμα», ανέφερε και πρόσθεσε ότι οι σκέψεις αναστολής ή ακύρωσης του προγράμματος τους βρίσκουν άκρως αντίθετους και ότι θα έχουν τεράστια αρνητική επίδραση στην κυπριακή οικονομία, καθώς το πρόγραμμα επηρεάζει το 30% της οικονομίας.
Έκανε λόγο, μάλιστα, για πρόσκαιρη εκμετάλλευση για πολιτικούς σκοπούς και κάλεσε όλους να συγκεντρωθούν στην θωράκιση του προγράμματος.
Μίλησε επίσης για στοχοποίηση της Κύπρου από κύκλους του εξωτερικού, αλλά και για κάποιους που, κατά τα λεγόμενα του, προχωρούν σε διαρροές στο εξωτερικό για να βλάψουν το πρόγραμμα και την παρούσα κυβέρνηση.
Πρότυπο ανάμεσα στα προγράμματα των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της ΟΕΒ, Γιώργος Πέτρου, στάθηκε στην καθοριστική συμβολή του προγράμματος στην οικονομία της Κύπρου μετά το 2013.
Όπως είπε, η στοχοποίση του προγράμματος είναι άδικη, καθώς αποτελεί πρότυπο ανάμεσα στα προγράμματα των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών.
Πρόσθεσε ότι, το πρόγραμμα είχε σημαντική συνεισφορά στην δυναμική επαναδραστηριοποίηση στον κλάδο των κατασκευών, καθώς η ανεργία στον κλάδο των εργοληπτών ήταν γύρω στο 80%, ενώ στο σύνολο της οικονομίας κυμαινόταν στο 50%, ενώ είχε ουσιαστική συνεισφορά στη επανεκκίνηση της αναπτυξιακής δραστηριότητας, μέσω της προσέλκυσης των ξένων επενδύσεων, της υλοποίησης αναπτυξιακών έργων, της δημιουργίας θέσεων εργασίας, της αύξησης των εσόδων του κράτους και στην σταθεροποίησης του τραπεζικού συστήματος, αφού συνέβαλε στη μείωση των ΜΕΔ.
Οι κλάδοι που επωφελήθηκαν από το πρόγραμμα
Σύμφωνα με την ΟΕΒ και το ΚΕΒΕ, ως αποτέλεσμα του Σχεδίου εισέρευσαν φρέσκα κεφάλαια ύψους 6-7 δισεκατομμυρίων ευρώ στην κυπριακή οικονομία. Οι ίδιοι έκαναν και την πιο κάτω ενδεικτική απαρίθμηση κλάδων και επαγγελμάτων που επωφελήθηκαν από το πρόγραμμα:
- Αρχιτέκτονες
- Τράπεζες
- Ειδικευμένοι τεχνίτες
- Σύμβουλοι Επιχειρήσεων
- Μηχανικοί
- Πελεκάνοι
- Υπηρεσίες Κηπουρικής
- Οικοδόμοι
- Μελετητές
- Αλουμίνια
- Διακοσμητές
- Καλουψιήδες
- Ηλεκτρομηχανολόγοι
- Επιπλοποιοί
- Δικηγόροι
- Εργοδηγοί
- Εργολάβοι
- Συντηρητές
- Τουβλοποιοί-Κεραμοποιοί
- Επιμετρητές ποσοτήτων
- Λογιστές
- Μεταφορείς
- Ελαιοχρωματιστές
- Εκτιμητές
- Αυτοκίνητα
- Πωλητές
- Συστήματα πληροφορικής
- Διαχείριση έργων
- Οικονομολόγοι
- Ηλεκτρολόγοι
- Επαγγελματίες υγείας
- Υλικά οικοδομής
- Κτηματομεσίτες
- Σιδεράδες
- Ηλεκτρικές Συσκευές
- Συστήματα ασφαλείας
- Βοηθητικό επιστημονικό προσωπικό
- Γραμματειακό προσωπικό
- Εστίαση
- Παραγωγοί σκυροδέματος