Powered by

H νέα κρίσιμη μάχη στους κόλπους της ΕΚΤ

Mία μάχη επιρροής μεταξύ των μικρότερων χωρών που εκπροσωπούνται στην ΕΚΤ ετοιμάζεται να ανοίξει, καθώς ο Υβ Μερς αποχωρεί από το εξαμελές Εκτελεστικό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο. Είναι η μόνη θέση, που ανοίγει στην κεντρική τράπεζα έως και το 2026 και επομένως η επιλογή του προσώπου που θα αντικαταστήσει τον αξιωματούχο από το Λουξεμβούργο, έχει καθοριστική σημασία. 

Η «μάχη» σε μεγάλο βαθμό θα κρίνει το εάν η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, θα δει τους συμμάχους της ή τους «αντιπάλους» της στους κόλπους της κεντρικής τράπεζας να αυξάνονται.

Οι χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ (Σλοβενία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία) θα ήθελαν σίγουρα να δουν- για πρώτη φορά- έναν εκπρόσωπό τους στο Εκτελεστικό Συμβούλιο, ενώ η Ολλανδία και η Φινλανδία θα διεκδικήσουν μάλλον επίσης μία θέση. Η Ολλανδία έχει να δει εκπρόσωπο στο συγκεκριμένο σώμα από το 2005  και η Φινλανδία από το 2003. 

Αν και το Διοικητικό Συμβούλιο των 25 μελών είναι εκείνο που λαμβάνει όλες τις αποφάσεις της νομισματικής πολιτικής, ο ρόλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου είναι εξαιρετικά κρίσιμος, αφού είναι εκείνο, που  μαζί με τον εκάστοτε επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας ορίζει την ατζέντα. 

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr 

Δειτε Επισης

Αύξηση στις γερμανικές εργοστασιακές παραγγελίες παρά τους δασμούς Τραμπ τον Απρίλιο
Διατηρεί τα κέρδη ο χρυσός-Με το βλέμμα στη Fed οι traders
Δασμοί Τραμπ: Πιέσεις για τη σύναψη άμεσων εμπορικών συμφωνιών ασκεί η κυβέρνηση των ΗΠΑ
Το νέο σχέδιο Μερτς για τόνωση της γερμανικής οικονομίας… Φοροελαφρύνσεις-μαμούθ ύψους €46 δις
Κομισιόν: Άνοιξε τον δρόμο για ένταξη της Βουλγαρίας στη ζώνη του ευρώ από 1η Ιανουαρίου 2026
Οριακή ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη τον Μάιο κόντρα στους δασμούς Τραμπ
Αύξηση εμπορίου υπηρεσιών έρευνας και ανάπτυξης από και προς Ε.Ε.
Τραμπ: Εξαιρετικά δύσκολο να κάνω εμπορική συμφωνία με τους Κινέζους
Αυξάνει στο 50% τους δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο ο Τραμπ-«Έκρινα ότι είναι απαραίτητο...»
Πιο χαμηλά οι προβλέψεις για την γερμανική οικονομία