Powered by

Πτώση 30% στις κρατήσεις Airbnb στην Ελλάδα

Μειωμένες ακόμη και σε ποσοστό πάνω από 30% σε πολύ δημοφιλείς προορισμούς είναι φέτος οι ενεργές καταχωρήσεις των ιδιοκτητών ακινήτων για βραχυχρόνιες τουριστικές μισθώσεις, δείγμα της έλλειψης ζήτησης, ελέω Covid-19.

Φέτος, ο Αύγουστος της σεζόν Covid -19 μετρά χιλιάδες λιγότερες ενεργές καταχωρήσεις από τους ιδιοκτήτες ανά την Ελλάδα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη αλλά και σε νησιά όπως η Κρήτη, η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Κέρκυρα περιοχές όπου τις προηγούμενες χρονιές το Airbnb είχε χτυπήσει …κόκκινο.

Το καλοκαίρι του 2020, ο κορωνοϊός φαίνεται ότι είναι αυτός τελικά που φέρνει τη «ρύθμιση» της αγοράς των λεγόμενων ‘’Airbnb’’, που ζητούν -παρεπιπτόντως- σταθερά τα τελευταία χρόνια οι ξενοδόχοι, προτάσσοντας, μεταξύ άλλων, θέματα φορολογίας, συγκεκριμένων κανόνων, ποιότητας και ασφάλειας για ένα ‘’προϊόν’’ ευθέως ανταγωνιστικό που αντιπροσωπεύει πάνω από το 10% του ελληνικού τουρισμού. Αλλά δεν είναι μόνο οι ξενοδόχοι: Είναι γνωστό το επιχείρημα που προβάλλεται κατά κόρον από διάφορες πλευρές τα τελευταία χρόνια, περί αύξησης των τιμών των ενοικίων σε συγκεκριμένες περιοχές λόγω της ανόδου των βραχυχρόνιων τουριστικών μισθώσεων και μένει να φανεί στην πράξη, στο αμέσως προσεχές διάστημα, αρχής γενομένης από τις φοιτητικές μισθώσεις κυρίως στην Αθήνα αλλά και άλλες φοιτητουπόλεις ανά την Ελλάδα, για το πώς αλλάζει το σκηνικό φέτος.

«Πρωταθλήτρια» η Μύκονος
Τη μεγαλύτερη μείωση όσον αφορά τις ενεργές καταχωρήσεις φέτος τον Αύγουστο παρουσιάζει η Μύκονος, ο πλέον premium ελληνικός προορισμός που έχει μάλιστα και τις υψηλότερες τιμές ανά διανυκτέρευση πανελλαδικά λόγω των πολυτελών βιλλών που διατίθενται προς ενοικίαση μέσα από τις γνωστές πλατφόρμες.

Φέτος, στο νησί των ανέμων οι ενεργές καταχωρήσεις εμφανίζονται μειωμένες κατά 1/3 ήτοι από τις 4.502 στο γ’ τρίμηνο του 2019 (που αποτέλεσε και τη χρονιά ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό) σε έναν αριθμό κάτω από τις 3.000 μέσα στον Αύγουστο ή αλλιώς στις 2.947 συνολικά.

Τα στοιχεία προέρχονται από την πλατφόρμα αναλύσεων βραχυχρόνιων μισθώσεων AirDNA και αφορούν, όπως προαναφερθηκε, ενεργές καταχωρήσεις, δηλαδή σπίτια για τα οποία είτε έχει γίνει κράτηση τον τελευταίο μήνα είτε υπήρχε διαθεσιμότητα για κράτηση.

Σημειωτέον ότι πανελλαδικά φέτος με βάση τα στοιχεία της Syncbnb, της έτερης εξειδικευμένης εταιρείας που δίνει τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες να συγχρονίζουν τις κρατήσεις τους μέσα από τις διαφορετικές πλατφόρμες, οι μέχρι στιγμής κρατήσεις για την Ελλάδα συνολικά από τις αρχές του έτους έως και τις αρχές Αυγούστου είναι στο 40% περίπου των περυσινών κρατήσεων, γεγονός το οποίο αποτυπώνει το πλήγμα που έχει δεχθεί και η συγκεκριμένη αγορά λόγω της πτώσης του τουρισμού. Η Syncbnb κρατά στατιστικά κρατήσεων και διαμονών βραχυχρόνιας μίσθωσης πριν και μετά τον κορονοϊό σε Ελλάδα και εξωτερικό, με έμφαση, ειδικά για την Ελλάδα σε Κυκλάδες, Κρήτη και Αθήνα. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της εταιρείας, μέσα στον Ιούλιο παρατηρείται σταθερά, αύξηση των κρατήσεων, η οποία μπορεί να φτάνει κοντά στο 60% των ημερήσιων κρατήσεων που σημειώνονταν την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Στον άλλο premium προορισμό της Ελλάδας, στη Σαντορίνη, οι ενεργές καταχωρήσεις εμφανίζονται μειωμένες φέτος κατά 27%, φθάνοντας τις 3.431 από 4.688 πέρυσι, ενώ αντίστοιχη είναι η μείωση και στην ανερχόμενη, από κάθε άποψη Πάρο, με καταχωρήσεις τις 2.357 φέτος από 3.269 πέρυσι.

Μεγάλη είναι η μείωση και στην Κρήτη φέτος, η οποία αποτελεί τον προορισμό με τα περισσότερα σπίτια προς βραχυχρόνια μίσθωση στην Ελλάδα: Ενδεικτικά πέρυσι το καλοκαίρι ο αριθμός των ιδιοκτησιών που μισθώνονταν μέσα από τις γνωστές πλατφόρμες ξεπρνούσε τις 23.570 ενώ φέτος είναι κάτω των 17.100. Στα Χανιά που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο αριθμό σπιτιών τύπου Airbnb η μείωση των ενεργών καταχωρήσεων φέτος ξεπέρασε το 25%, φθάνοντας τα 7.635 σπίτια.

Οι γειτονιές της Αθήνας
Ειδικά για την ελληνική πρωτεύουσα, η πτώση της αγοράς των βραχυχρόνιων τουριστικών μισθώσεων είναι παραπάνω από εμφανής, με βάση τις ενεργές καταχωρήσεις, σε γειτονιές όπου τα προηγούμενα χρόνια οι διαμαρτυρίες ήταν παραπάνω από εντονη από τους υποψήφιους ενοικιαστές. Με βάση τα στοιχεία της AirDNA οι συνολικές καταχωρήσεις στην Αθήνα έχουν μειωθεί σε ποσοστό 30%, φθάνοντας τον Αύγουστο στις 9.116 από 12.953 -μία ανάσα από τις 13.000 πέρυσι το γ’ τρίμηνο του 2019.

Στο Εμπορικό Τρίγωνο οι καταχωρήσεις εμφανίζονται μειωμένες στις 1.733 φέτος από 2.052 πέρυσι, ενώ στο πολύ δημοφιλές Κουκάκι το αντίστοιχο νούμερο φέτος τον Αύγουστο μόλις που ξεπερνά τις 900 ενεργές καταχωρήσεις από 1117 πέρυσι το καλοκαίρι. Αντίστοιχα συμβαίνει και στα Εξάρχεια, μία από τις περιοχές όπου πέρυσι είχαν γίνει ακόμη και …οδομαχίες για το Airbnb: Φέτος οι καταχωρήσεις είναι στις 636, ενώ πέρυσι το καλοκαίρι ξεπερνούσαν τις 1.000 αγγίζοντας τις 1.030, έχοντας σημειώσει ‘’βουτιά’’ 38%. Στην Ακρόπολη η μείωση είναι μικρότερη, στο 23% φέτος σε σύγκριση με την περυσινή χρονιά, με συνολικά 366 σπίτια να προσφέρονται για βραχυχρόνια μίσθωση.

Η αγορά του Airbnb φέτος
Ο κορωνοϊός φαίνεται ότι έχει αλλάξει και τα χαρακτηριστικά της ελληνικής αγοράς βραχυχρόνιων μισθώσεων φέτος το καλοκαίρι: Προ κορωνοϊού, η ελληνική αγορά βραχυχρόνιων μισθώσεων, με βάση τα στοιχεία της ίδιας της Airbnb, ήταν κατά βάση μία αγορά διεθνής, με ποσοστό 80% να αφορά επισκέπτες από το εξωτερικό και βασικές χώρες προέλευσης από ΗΠΑ, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία. Φέτος οι ΗΠΑ απέχουν λόγω των ταξιδιωτικών περιορισμών, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες τρείς αγορές, ωστόσο η ειδοποιός διαφορά έχει να κάνει με τους Ελληνες. Ο εσωτερικός τουρισμός ήταν ο παράγοντας που έδωσε ‘’ανάσα’’ στην αγορά βραχυχρόνιων μισθώσεων όταν έγινε η άρση του lockdown από το Μάιο και μετά, οπότε και ξεκίνησαν δειλά -δειλά οι κρατήσεις κι αυτό φαίνεται να συνεχίζεται και μέσα στο καλοκαίρι: Οι Ελληνες, όπως και οι περισσότεροι Ευρωπαίοι τουρίστες κάνουν διακοπές εντός των τειχών φέτος το καλοκαίρι κι αυτό φαίνεται και από τις κρατήσεις φέτος και στα νησιά και την ηπειρωτική Ελλάδα, όπου εμφανώς, οι Ελληνες επιλέγουν τη χώρα τους για διακοπές.

Ένα ακόμη χαρακτηριστικό της αγοράς φέτος, σε συνέχεια και της γενικότερης τάσης στα αεροπορικά ταξίδια και στις κρατήσεις των ξενοδοχείων είναι αφενός η άνοδος των κρατήσεων της τελευταίας στιγμής αφετέρου οι εκπτώσεις ‘’μακροχρόνιας διαμονής’’, δηλαδή για κρατήσεις 7 ημερών. Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμη και για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου για κρατήσεις που γίνονται τώρα κι έχουν διάρκεια μιας εβδομάδας στην πλατφόρμα της Airbnb υπάρχουν ιδιοκτήτες που προσφέρουν γενναίες εκπτώσεις σε καταλύματα προδιαγραφών.

ΠΗΓΗ: newmoney.gr

Δειτε Επισης

Fitch: Επιβεβαίωσε το ελληνικό αξιόχρεο σε ΒΒΒ- με σταθερές προοπτικές-Οι βασικοί παράγοντες της αξιολόγησης
UBS: Πού βάζει τον πήχη για την ανάπτυξη στην Ελλάδα
Amazon: Ποιοι Έλληνες βρίσκονται πίσω από το mega deal της αμερικανικής εταιρείας στην Ελλάδα
Δυναμικά στον τομέα ΑΠΕ της Ελλάδας με επένδυση σε τρία νέα αιολικά πάρκα μεγάλης κλίμακας η Amazon
Στις αγορές με επανέκδοση δεκαετούς ομολόγου το ελληνικό δημόσιο-Στόχος η άντληση €250 εκ.
Πρόωρη αποπληρωμή δανείων και το 2025 προγραμματίζει η Ελλάδα-Ποιος ο στόχος
Κομισιόν: Η Ελλάδα μηδενίζει το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2024-2025
Mε βλέψεις στο εξωτερικό οι ελληνικές τράπεζες-Μειώνονται οι στόχοι των MREL
Πόσο κοστίζει τώρα ένα διαμέρισμα στις ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις-Στις φθηνότερες αγορές η Αθήνα
Θετικό σήμα από Κομισιόν για ελληνική οικονομία-Αβεβαιότητα από την επιβράδυνση της Ευρώπης