Powered by

Oι μεγαλύτερες εταιρείες του πλανήτη βάσει εσόδων

Οι 500 μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου εξασφάλισαν 33,3 τρισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα και 2,1 τρισεκατομμύρια δολάρια σε κέρδη το 2019.

Συνολικά, οι εταιρείες της φετινής λίστας Global 500 του Fortune απασχολούν 69,9 εκατομμύρια άτομα και έχουν την έδρα τους σε 32 χώρες.

Oι 10 κορυφαίες της λίστας Global 500:

1. Walmart
ΗΠΑ - Έσοδα (σε εκατομμύρια δολάρια): 523.964
Ύστερα από πολλά χρόνια επενδύσεων σε τεχνολογία και σε καταστήματα, η Walmart είναι αναμφίβολα η νούμερο 2 δύναμη στο ηλεκτρονικό εμπόριο στις ΗΠΑ, πίσω από την Amazon, με τις πωλήσεις της να καταγράφουν άνοδο 37% πέρυσι. Όμως, όπως έδειξε η πανδημία του κορωνοϊού, τα 4.600 καταστήματα της Walmart στις ΗΠΑ απεδείχθησαν ένα ισχυρό όπλο στη μεγαλύτερη αγορά της εταιρείας, επιτρέποντας την παραλαβή διαδικτυακών παραγγελιών από το κατάστημα σε μια περίοδο που οι πελάτες θέλουν να περιορίσουν τον χρόνο που περνάνε σε εσωτερικούς χώρους αλλά συνεχίζουν να επιθυμούν την ταχεία παραλαβή των παραγγελιών τους. Ο βραχίονας Sam’s Club της εταιρείας τα πηγαίνει επίσης καλά, ενώ συνολικά η Walmart ωφελείται κι από επιλεγμένες αγορές του εξωτερικού, όπως η Ινδία και η Κίνα.

2. Sinopec Group
Κίνα - Έσοδα (σε εκατομμύρια δολάρια): 407.009
Ο κρατικός κολοσσός πετρελαίου και χημικών της Κίνας παρέμεινε σταθερά στο Νο. 2 της φετινής κατάταξης, παρόλο που τα κέρδη του μειώθηκαν κατά 16,2% στα 6,8 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Sinopec πόνταρε πολλά στην επέκταση του παραγωγικού της δυναμικού πέρυσι, ενώ οι τιμές του πετρελαίου γίνονταν ολοένα και πιο ασταθείς. Και το 2020 έφερε ακόμα περισσότερη αστάθεια. Τα μέτρα lockdown της Κίνας για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού έπληξαν τη ζήτηση για ενέργεια και η βιομηχανική δραστηριότητα σταμάτησε προσωρινά. Το αποτέλεσμα; Απώλειες-ρεκόρ για το πρώτο τρίμηνο και περικοπές στις κεφαλαιακές δαπάνες. Ωστόσο, η ανάκαμψη δεν άργησε να έρθει – τον Απρίλιο, οι ημερήσιες πωλήσεις είχαν επανέλθει στο 90% του επιπέδου πωλήσεων πριν το lockdown.

3. State Grid
Κίνα - Έσοδα (σε εκατομμύρια δολάρια): 383.906
Η χρονιά δεν υπήρξε και ιδιαίτερα καλή για τη State Grid, τη δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού της Κίνας, καθώς οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 1% περίπου. Το Πεκίνο διόρισε τον Mao Weiming ως πρόεδρο της State Grid στην αρχή του 2020, και είναι η πρώτη φορά που η τεράστια εταιρεία κοινής ωφέλειας έχει στο τιμόνι της έναν ηγέτη χωρίς προηγούμενη εμπειρία στον κλάδο. Ο προκάτοχος του Mao φέρεται να είχε αντιρρήσεις σε ένα σχέδιο της κυβέρνησης που εγγυόταν ότι η εταιρεία θα αγόραζε καθαρή ενέργεια από παρόχους ηλεκτρισμού από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το πρόγραμμα συνδέεται με την προσπάθεια της Κίνας να «πρασινίσει» την παροχή ηλεκτρισμού της, αλλά θα μπορούσε να συμπιέσει τα περιθώρια κέρδους της State Grid.

4. China National Petroleum
Kίνα - Έσοδα (σε εκατομμύρια δολάρια): 379.130
Η περασμένη χρονιά επεφύλασσε αρκετά εμπόδια για την China National Petroleum Corp. (CNPC), την κρατικά ελεγχόμενη μητρική της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής πετρελαίου της Κίνας, PetroChina. Η πτώση στις τιμές του πετρελαίου και στη ζήτηση για ενέργεια άσκησαν πίεση στα έσοδα και τα περιθώρια κέρδους του κλάδου, και η PetroChina δεν αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα. Ακόμα και πριν την έναρξη της πανδημίας, η PetroChina ανακοίνωσε πτώση 58% στα κέρδη της το τρίτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, που προέκυψαν εξαιτίας της υπερβάλλουσας προσφοράς στην κινεζική αγορά φυσικού αερίου. Παρά τα προβλήματα, πάντως, ο κολοσσός της διύλισης διατηρείται για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά στο Νο. 4 της λίστας Global 500.

5. Royal Dutch Shell
Ολλανδία - Έσοδα (σε εκατομμύρια δολάρια): 352.106
Η Royal Dutch Shell, η αγγλο-ολλανδική πολυεθνική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου, έχασε δύο θέσεις στην κατάταξη της λίστας Global 500 φέτος καθώς τα έσοδα μειώθηκαν κατά 11% και τα κέρδη έπεσαν κατά το ένα τρίτο περίπου, στα 15,8 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο κύριος παράγοντας για τη συγκεκριμένη εξέλιξη είναι οι χαμηλές τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου. Το 2020 έφερε ακόμα περισσότερη αναταραχή: τα παγκόσμια μέτρα lockdown έφεραν τη ζήτηση για ενέργεια σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, προκαλώντας περικοπές δαπανών και διαγραφή στοιχείων ενεργητικού που θα μπορούσε να αγγίξει και τα 22 δισεκατομμύρια δολάρια.

6. Saudi Aramco
Σαουδική Αραβία - Έσοδα (σε εκατομμύρια δολάρια): 329.784
Τον Δεκέμβριο του 2019, η Saudi Aramco έκανε το πολυαναμενόμενο ντεμπούτο της στο Χρηματιστήριο της Σαουδικής Αραβίας, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη αρχική δημόσια προσφορά στην ιστορία και αγγίζοντας τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία λίγες μέρες μετά την εισαγωγή της. Η αρχική δημόσια προσφορά της εταιρείας επιβεβαίωσε αυτό που πολλοί είχαν υποπτευθεί: η Aramco, η πιο κερδοφόρα εταιρεία στον κόσμο, είχε συνολικά κέρδη 88 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι. Το 2020, η εταιρεία καλείται να αντιμετωπίσει ένα πετρελαϊκό κραχ εν μέσω της πανδημίας αλλά η άνοδος της ζήτησης στην Κίνα και η ελπίδα ότι το δεύτερο κύμα της πανδημίας δεν θα διαρκέσει πολύ έκαναν τον CEO της Aramco να δηλώσει τον Ιούνιο ότι «τα χειρότερα είναι πίσω μας».

7. Volkswagen
Γερμανία - Έσοδα (σε εκατομμύρια δολάρια): 282.760
Η Volkswagen, η αυτοκινητοβιομηχανία με την υψηλότερη θέση στη φετινή λίστα, είχε μια χρονιά γεμάτη αναταράξεις. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο CEO Herbert Diess και ο επικεφαλής του εποπτικού συμβουλίου Hans Dieter Pötch κατηγορήθηκαν για χειραγώγηση της αγοράς στο σκάνδαλο Dieselgate του 2015. Τον Μάιο, η Volkswagen πλήρωσε πάνω από 10 εκατομμύρια σε εξωδικαστικό συμβιβασμό ώστε να αποφύγει τη δίκη. Επίσης, η εταιρεία κατέβαλλε πάνω από 900 εκατομμύρια δολάρια τον Φεβρουάριο για τη διευθέτηση μιας αγωγής που είχαν καταθέσει Γερμανοί καταναλωτές επί του ίδιου ζητήματος. Επιπλέον, η VW απέτυχε να πείσει τη γερμανική κυβέρνηση να επιδοτήσει αγορές μη ηλεκτρικών αυτοκινήτων στο πλαίσιο του σχεδίου τόνωσης από τον κορωνοϊό. Πάντως, η εταιρεία συνεχίζει να επενδύει δισεκατομμύρια στην τεχνητή νοημοσύνη και στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

8. BP
Βρετανία - Έσοδα (σε εκατομμύρια δολάρια): 282.616
Ο βρετανικός ενεργειακός γίγαντας έπεσε κατά μία θέση στη φετινή λίστα, καθώς τα έσοδα μειώθηκαν κατά 7% στα 283 δισεκατομμύρια δολάρια και τα κέρδη κατακρημνίστηκαν κατά 57% στα 4 δισεκατομμύρια δολάρια, εξαιτίας των χαμηλών τιμών πετρελαίου. Τον Φεβρουάριο, ο νέος CEO της BP, Bernard Looney, είπε ότι η εταιρεία θα θέσει ως στόχο τις μηδενικές καθαρές εκπομπές μέχρι το 2050. Όμως, η BP συνεχίζει να συναντά δυσκολίες με το πλήγμα του COVID στη ζήτηση για ενέργεια. Τον Ιούνιο, η εταιρεία ανακοίνωσε σχέδιο απόλυσης 10.000 εργαζομένων και διαγραφής 17,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε στοιχεία ενεργητικού.

9. Amazon
ΗΠΑ - Έσοδα (σε εκατομμύρια δολάρια): 280.522
Μια εταιρεία τέτοιου μεγέθους κανονικά δεν θα έπρεπε να είναι σε θέση να αναπτύσσεται τόσο γρήγορα – αλλά με αύξηση εσόδων 21% το 2019, στα 281 δισεκατομμύρια δολάρια, η εταιρεία με έδρα στο Σηάτλ ανέβηκε τέσσερις θέσεις στη λίστα Global 500. Για χρόνια, η Amazon εμφάνιζε ζημιές, αλλά πλέον τα κέρδη της αγγίζουν τα 11,6 δισεκατομμύρια δολάρια. Βασική πηγή ανάπτυξης της εταιρείας είναι η ευρεία γκάμα υπηρεσιών προς τους καταναλωτές, ενώ η συνδρομητική υπηρεσία delivery και ψυχαγωγίας Prime έχει πάνω από 150 εκατομμύρια πελάτες παγκοσμίως. Ως συνήθως, ο βραχίονας της Amazon Web Services ξεπέρασε σε ρυθμό ανάπτυξης την αντίστοιχη επίδοση της εταιρείας, με συνολική αύξηση εσόδων 37% στα 35 δισεκατομμύρια δολάρια.

10. Toyota Motor
Ιαπωνία - Έσοδα (σε εκατομμύρια δολάρια): 272.288
Μπορεί η Tesla να προσπέρασε την Toyota Motor Corporation ως η αυτοκινητοβιομηχανία με τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία στον κόσμο, αλλά ο κατασκευαστής του Prius παραμένει 10 φορές μεγαλύτερος της εταιρείας του Elon Musk βάσει πωλήσεων (275 έναντι 25 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι). Η Toyota είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής αυτοκινήτων στον κόσμο βάσει εσόδων, πίσω μόνο από τη Volkswagen. Τη χρονιά που πέρασε (με λήξη την 31η Μαρτίου), η Toyota πούλησε σχεδόν 10,5 εκατομμύρια οχήματα, με τις πωλήσεις της να αυξάνονται σε Ευρώπη και Ιαπωνία αλλά να ακολουθούν πτωτική πορεία σε Βόρεια Αμερική και Ασία.

ΠΗΓΗ: fortunegreece.com

Δειτε Επισης

Scope: Βελτιώνονται οι μακροπρόθεσμες πιστωτικές προοπτικές της Τουρκίας-Τι προειδοποιεί ο γερμανικός οίκος
Το κόστος δανεισμού της Γαλλίας ξεπέρασε της Ισπανίας για πρώτη φορά από το 2006
Σε υψηλό 12 ετών το ασήμι-Νέο ιστορικό ρεκόρ για χρυσό
Κυρώσεις στον Ρώσο Σεργκέι Σεργκέγιεβιτς Ιβανόφ και στην εταιρεία κρυπτονομισμάτων Cryptex από ΗΠΑ
Καμπανάκι από ING-Κολλημένη σε στασιμότητα η γερμανική οικονομία
Το Κογκρέσο απέτρεψε προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ
Άνω των 100 εταιρειών υπέγραψαν Σύμφωνο της Ε.Ε. για ΤΝ-Mεταξύ αυτών και διεθνείς κολοσσοί
Η Google προσέφυγε κατά της Microsoft ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής-Γιατί την κατηγορεί
Σουηδία: Μείωσε το βασικό επιτόκιό της κατά 25 μονάδες βάσης η Κεντρική Τράπεζα της χώρας
Επιχείρηση Σιμσέκ στη Νέα Υόρκη να καθησυχάσει τις ανησυχίες των επενδυτών-Η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας