Powered by

Πέφτουν οι υπογραφές με Bulgartransgaz για πλωτή μονάδα LNG

Το επενδυτικό σχήμα που θα αναπτύξει την μεγάλη επένδυση στην Αλεξανδρούπολη για την δημιουργία πλωτού τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου, διευρύνει  η συμμετοχή με 20% της Bulgartransgaz στο μετοχικό κεφάλαιο της Gastrade, που επισφραγίζεται σήμερα Δευτέρα, σε ειδική τελετή παρουσία του Έλληνα και Βούλγαρου πρωθυπουργού.

Εκτός από την βουλγαρική εταιρεία, μερίδια στην Gastrade έχουν αποκτήσει ο όμιλος Κοπελούζου, η ΔΕΠΑ και η Gaslog συμφερόντων Πίτερ Λιβανού με μεγάλη παρουσία στον τομέα της ναυτιλίας και των πλοίων LNG.

Οι όροι της συμφωνίας με τον ιδιοκτήτη και διαχειριστή του εθνικού συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου της Βουλγαρίας, υπογράφτηκαν στις αρχές του χρόνου στην Σόφια όταν η επένδυση πήρε το πράσινο φως από το υπουργικό συμβούλιο της βουλγαρικής κυβέρνησης.

Τον περασμένο Μάρτιο ολοκληρώθηκε με επιτυχία και η δεύτερη φάση του market test για τη δέσμευση δυναμικότητας στον πλωτό τερματικό σταθμό LNG της Αλεξανδρούπολης καθώς οι  δεσμευτικές προσφορές στο σύνολό τους έφθασαν μέχρι και τα 2,6 δισ. κυβικά μέτρα ανά έτος. Στο market test συμμετείχαν ελληνικές αλλά διεθνείς εταιρείες εμπορίας φυσικού αερίου, μεταξύ των οποίων, η ΔΕΠΑ η ΔΕΗ αλλά και η Bulgartransgaz. Οι ποσότητες αυτές θα παραδίδονται στο Ελληνικό Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου και θα διοχετεύονται στις αγορές της Ελλάδας και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Ο Σταθμός FSRU της Αλεξανδρούπολης αποτελείται από την πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης LNG με αποθηκευτική ικανότητα υγροποιημένου αερίου έως και 170.000 κυβικά μέτρα και μέγιστη δυναμικότητα αεριοποίησης 22,7 εκ. κ.μ. ημερησίως, η οποία θα αγκυροβοληθεί στον θαλάσσιο χώρο 10 χιλιόμετρα ανοιχτά της παράκτιας περιοχής της Αλεξανδρούπολης, καθώς και από ένα σύστημα αγωγών συνολικού μήκους 28 χλμ (υποθαλάσσιος αγωγός 24 χλμ και χερσαίος αγωγός 4 χλμ).

Πρόκειται για Ευρωπαϊκό Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI – Project of Common Interest), που αποτελεί έργο προτεραιότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ έχει και την πλήρη  στήριξη των ΗΠΑ καθώς ενισχύει την ασφάλεια εφοδιασμού και διαφοροποιεί τις πηγές και τις οδούς ενεργειακής προμήθειας. Η εμπορική λειτουργία του έργου προβλέπεται να ξεκινήσει το 2022.

Το FSRU υποστηρίζει και συμπληρώνει το διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB) στον οποίο συμμετέχει τόσο η Βουλγαρική κρατική εταιρεία Bulgarian Energy Holding όσο και η ΔΕΠΑ.

Ο αγωγός IGB θα διοχετεύει φυσικό αέριο από την Ελλάδα προς τη Βουλγαρία και από εκεί προς τη Σερβία, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία αλλά και την Ουκρανία. Επίσης έχει την δυνατότητα να συνδεθεί και να τροφοδοτεί με φυσικό αέριο και άλλα συστήματα μεταφοράς φυσικού αερίου που αναπτύσσονται όπως είναι για παράδειγμα ο TAP (Trans Adriatic Pipeline).

ΠΗΓΗ: newmoney.gr

Δειτε Επισης

Fitch: Επιβεβαίωσε το ελληνικό αξιόχρεο σε ΒΒΒ- με σταθερές προοπτικές-Οι βασικοί παράγοντες της αξιολόγησης
UBS: Πού βάζει τον πήχη για την ανάπτυξη στην Ελλάδα
Amazon: Ποιοι Έλληνες βρίσκονται πίσω από το mega deal της αμερικανικής εταιρείας στην Ελλάδα
Δυναμικά στον τομέα ΑΠΕ της Ελλάδας με επένδυση σε τρία νέα αιολικά πάρκα μεγάλης κλίμακας η Amazon
Στις αγορές με επανέκδοση δεκαετούς ομολόγου το ελληνικό δημόσιο-Στόχος η άντληση €250 εκ.
Πρόωρη αποπληρωμή δανείων και το 2025 προγραμματίζει η Ελλάδα-Ποιος ο στόχος
Κομισιόν: Η Ελλάδα μηδενίζει το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2024-2025
Mε βλέψεις στο εξωτερικό οι ελληνικές τράπεζες-Μειώνονται οι στόχοι των MREL
Πόσο κοστίζει τώρα ένα διαμέρισμα στις ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις-Στις φθηνότερες αγορές η Αθήνα
Θετικό σήμα από Κομισιόν για ελληνική οικονομία-Αβεβαιότητα από την επιβράδυνση της Ευρώπης