Powered by

Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο θα εξετάσει τη μεταπρογραμματική εποπτεία της Κομισιόν σε Κύπρο και άλλες χώρες

Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (ΕΕΣ) ανακοίνωσε σήμερα θα διενεγήσει έλεγχο "σχετικά με τον σχεδιασμό, την υλοποίηση και την αποτελεσματικότητα της μεταπρογραμματικής εποπτείας για τα πέντε κράτη μέλη (Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία, Κύπρο και Ελλάδα) που έλαβαν χρηματοδοτική στήριξη μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008". 

Όπως ανακοίνωσε το ΕΕΣ, "στο πλαίσιο του ελέγχου θα εξεταστεί κατά πόσον η Κομισιόν έλαβε κατάλληλα μέτρα, εφόσον παρίστατο ανάγκη, ώστε να διευκολύνει τα εν λόγω κράτη μέλη να διατηρήσουν την υγιή οικονομική και δημοσιονομική θέση τους, και αν παρείχε στους πιστωτές διαβεβαιώσεις όσον αφορά την ικανότητα αποπληρωμής".

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το ΕΕ, "στο πλαίσιο του ελέγχου, που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τα μέσα του 2021, θα εξεταστεί  κατά πόσον οι εργασίες της Κομισιόν παρείχαν στους πιστωτές διασφάλιση σχετικά με την ικανότητα εξόφλησης των κρατών μελών και αν η Κομισιόν άντλησε τα κατάλληλα συμπεράσματα από τις εκτιμήσεις/αναλύσεις της και έλαβε σχετικά μέτρα, όπου παρίστατο ανάγκη, ώστε να μπορέσουν τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη να διατηρήσουν την υγιή οικονομική και δημοσιονομική θέση τους".

Οι ελεγκτές "θα λάβουν υπόψη τον αντίκτυπο της κρίσης της COVID-19 στην αξιολόγηση των δημόσιων οικονομικών των κρατών μελών από την Κομισιόν και στην ικανότητά τους για αποπληρωμή στο πλαίσιο της μεταπρογραμματικής εποπτείας" προστίθεται.

Υπενθυμίζεται ότι στόχος της μεταπρογραμματικής εποπτείας μετά από μια διάσωση οικονομίας κράτους μέλους είναι "να εξασφαλιστεί ότι τα κράτη μέλη θα είναι σε θέση να αποπληρώσουν τη χορηγηθείσα χρηματοδοτική συνδρομή", η αξιολόγηση της "οικονομικής, δημοσιονομικής και χρηματοπιστωτικής τους κατάστασης" και ο εντοπισμός κινδύνων μεσοπρόθεσμης βιωσιμότητας.

"Τώρα που η παγκόσμια οικονομία πλήττεται σοβαρά από την πανδημία της COVID-19, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε αν οι πυλώνες της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής αρχιτεκτονικής της ΕΕ είναι ισχυροί και αποτελεσματικοί" δήλωσε σχετικά ο Alex Brenninkmeijer, Μέλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου και αρμόδιος για τον έλεγχο. "Στο πλαίσιο του ελέγχου μας θα εξεταστεί επίσης η καταλληλότητα της μεταπρογραμματικής εποπτείας ως εργαλείου παρακολούθησης για το υπό συζήτηση ταμείο οικονομικής ανάκαμψης".

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Scope: Βελτιώνονται οι μακροπρόθεσμες πιστωτικές προοπτικές της Τουρκίας-Τι προειδοποιεί ο γερμανικός οίκος
Το κόστος δανεισμού της Γαλλίας ξεπέρασε της Ισπανίας για πρώτη φορά από το 2006
Σε υψηλό 12 ετών το ασήμι-Νέο ιστορικό ρεκόρ για χρυσό
Κυρώσεις στον Ρώσο Σεργκέι Σεργκέγιεβιτς Ιβανόφ και στην εταιρεία κρυπτονομισμάτων Cryptex από ΗΠΑ
Καμπανάκι από ING-Κολλημένη σε στασιμότητα η γερμανική οικονομία
Το Κογκρέσο απέτρεψε προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ
Άνω των 100 εταιρειών υπέγραψαν Σύμφωνο της Ε.Ε. για ΤΝ-Mεταξύ αυτών και διεθνείς κολοσσοί
Η Google προσέφυγε κατά της Microsoft ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής-Γιατί την κατηγορεί
Σουηδία: Μείωσε το βασικό επιτόκιό της κατά 25 μονάδες βάσης η Κεντρική Τράπεζα της χώρας
Επιχείρηση Σιμσέκ στη Νέα Υόρκη να καθησυχάσει τις ανησυχίες των επενδυτών-Η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας