powered by

Sunil Kapoor: Ώρα για ανοικοδόμηση

Το περιβάλλον εργασίας δεν θα είναι ποτέ ξανά το ίδιο επισημαίνει ο Sunil Kapoor director της FML Ship Management, επισημαίνοντας πως η ναυτιλία δεν σταμάτησε ποτέ, αλλά αντίθετα έφερε νέες προκλήσεις.

Δεν σταματάμε ποτέ
Η ναυτιλία δεν σταμάτησε ποτέ, αλλά αντίθετα έφερε νέες προκλήσεις. Στην FML καταφέραμε να περάσουμε απρόσκοπτα στην εργασία από το σπίτι και να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την ομαλή λειτουργία των πλοίων μας. Ωστόσο, η φύση της δουλειάς μας έφερε απρόβλεπτες προκλήσεις. Έπρεπε να πλοηγήσουμε την κίνηση ανθρώπων και αγαθών σε ένα κόσμο γεμάτο κλειστά σύνορα και υποχρεωτικές καραντίνες. Για παράδειγμα, η αλλαγή των μελών του πληρώματος σε ένα πλοίο δεν είναι, πλέον, μια συνηθισμένη επιχείρηση. Προηγουμένως, κάποιος θα μπορούσε να κατέβει από το πλοίο και να πάρει την επόμενη πτήση για επιστροφή στη χώρα του. Σήμερα, το ίδιο άτομο θα συναντήσει δύο καραντίνες προτού καταφέρει να φτάσει στον προορισμό του, έτσι δεν μπορούμε να δράσουμε με τα ίδια επίπεδα ευελιξίας.

Καθώς η ναυτιλία είναι παγκόσμια επιχείρηση, δεν χρειάζεται μόνο να ανοίξουν ξανά οι κυπριακές αγορές, αλλά και ο υπόλοιπος κόσμος, ώστε να επιστρέψουμε στην ομαλότητα.

Kενό στην επαφή
Επιπλέον, η βιομηχανία μας βασίζεται στην προσωπική σχέση. Οι πλοιοκτήτες επιδεικνύουν μεγάλη εμπιστοσύνη στους χειριστές των πλοίων τους κι αυτή κτίζεται με την προσωπική επαφή. Πριν από την καραντίνα στην Κύπρο περνούσα το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς μου ταξιδεύοντας γύρω από το νησί και την υπόλοιπη Ευρώπη, ώστε να έχω προσωπική επαφή με τους πλοιοκτήτες και τους συνεργάτες. Δυστυχώς, το zoomδεν μπόρεσε να καλύψει αυτό το κενό. Προσωπικά είμαι πολύ ενθουσιασμένος με την επιστροφή στην κανονικότητα κι ανυπομονώ για την ημέρα που θα μπορέσω γι’ άλλη μια φορά να συναντήσω όλους τους πελάτες και συνεργάτες μας σε όλο τον κόσμο.

Νέο περιβάλλον εργασίας
Το περιβάλλον εργασίας δεν θα είναι ποτέ ξανά το ίδιο μετά την πανδημία. Αυτές οι αλλαγές θα επεκταθούν στον τρόπο με τον οποίο τα άτομα επικοινωνούν, εισέρχονται στους χώρους εργασίας, ακόμα και στο πώς αλληλοεπιδρούν με άλλους. Από την πλευρά μας, διασφαλίσαμε ότι οι υπηρεσίες μας παρέμειναν αδιάλειπτες τόσο κατά τη διάρκεια της καραντίνας όσο και κατά τη μετάβαση. Κατά τη διάρκεια της καραντίνας έπρεπε να δημιουργήσουμε ένα σχέδιο Β για να διασφαλίσουμε ότι οι υπάλληλοί μας θα έχουν πρόσβαση στα γραφεία μας με ασφαλή τρόπο.

Έπρεπε να δημιουργήσουμε προγράμματα, με διαφορετικούς χρόνους έναρξης και μειωμένο προσωπικό, για να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο. Μεγάλες συναντήσεις και συγκεντρώσεις υπαλλήλων σταμάτησαν, ενώ έπρεπε να χρησιμοποιήσουμε όλο τον χώρο του γραφείου για να διασφαλίσουμε την κοινωνική απόσταση. Ομοίως, δεν επιτρεπόταν η είσοδος επισκεπτών στο γραφείο. Αυτά τα μέτρα μας επέτρεψαν να διατηρήσουμε τα γραφεία μας ανοιχτά.

Ευέλικτες προσεγγίσεις
Aκόμη και τώρα, που τα μέτρα είναι πιο χαλαρά στην Κύπρο, διατηρούμε μια ευέλικτη προσέγγιση σε κάθε περίπτωση για τη διαχείριση ατομικών αναγκών. Κατανοούμε ότι όλοι περνούν δύσκολες στιγμές και πίεση κι επιτρέπουμε στο προσωπικό μας να διαχειρίζεται τις δικές του καταστάσεις, όπως τη φροντίδα των παιδιών ή των ηλικιωμένων μελών της οικογένειας που έχουν ανάγκη, ισορροπώντας την ευχέρεια αυτή με τα εργασιακά του καθήκοντα. Επιπλέον, τα ταξίδια απαγορεύτηκαν για ολόκληρη την εταιρεία και έπρεπε να ενσωματώσουμε τις εικονικές τεχνολογίες στην επιχείρηση ως μια καθημερινή πρακτική. Ακόμα και τώρα που οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί καταργούνται σιγά - σιγά, η εταιρεία πρέπει να λάβει αποφάσεις βάσει κινδύνου, αν δηλαδή ένα ταξίδι είναι απαραίτητο να γίνει ή αν μπορεί να αποφευχθεί.

Ένα από τα πλεονεκτήματα της εταιρείας μας είναι ότι έχουμε παγκόσμια κάλυψη, με 25 γραφεία σε κάθε μέρος του κόσμου. Αυτό μας επέτρεψε να εργαζόμαστε απρόσκοπτα σε αυτές τις δύσκολες στιγμές.

Έμφαση στην τεχνολογία
Η στρατηγική και ο στόχος μας παραμένουν ίδια για την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών διαχείρισης πλοίων που να είναι αξιόπιστες, οικονομικά αποδοτικές και να πληρούν ή να υπερβαίνουν τις απαιτήσεις των πελατών. Η ικανότητα της Fleet να προσαρμόζεται και να καινοτομεί είναι αυτό που μας κάνει επιτυχημένους. Ως εκ τούτου, ο στόχος μας παραμένει ο ίδιος, απλώς πρέπει να κάνουμε κάποια πράγματα με διαφορετικό τρόπο.

Οι εργασίες που θεωρούσαμε αδύνατο να γίνουν χωρίς φυσική παρουσία έχουν, πλέον, ολοκληρωθεί με μεγάλη επιτυχία και αποτελεσματικότητα μέσω της τεχνολογίας. Συνεχίζουμε να επικεντρωνόμαστε στην ψηφιοποίηση των λειτουργιών μας, διερευνώντας νέες τεχνολογίες, όπως η εικονική ή η επαυξημένη πραγματικότητα, για να συνεχίσουμε να παρέχουμε υπηρεσίες σε υψηλό επίπεδο σε τέτοιες εξαιρετικές περιστάσεις.

Η έγνοια του πληρώματος
Μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες και προτεραιότητά μας είναι η αλλαγή του πληρώματος. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα φροντίζουμε τους ναυτικούς μας σε αυτή τη δύσκολη στιγμή. Συνεργαζόμαστε με κυβερνήσεις, οργανισμούς, λιμάνια, κράτη και συνδέσμους για την εξεύρεση λύσεων.

Οι διεθνείς κυβερνήσεις πρέπει να είναι πιο επιεικείς ή να αναζητούν δημιουργικές λύσεις για την αντιμετώπιση των αλλαγών του πληρώματος. Ευτυχώς, η Κύπρος ήταν μια από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισε πραγματικά τη σοβαρότητα του προβλήματος και έχει κατηγοριοποιήσει τους ναυτικούς ως βασικούς εργαζόμενους. Αυτή η απόφαση είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός, επιτρέποντας στα πληρώματα να αλλάξουν και στη ροή των εμπορευμάτων να λειτουργεί κανονικά.

Σε θέση ισχύος
Ο κόσμος, βγαίνοντας από την πανδημία, θα είναι πολύ διαφορετικός από ό,τι προηγουμένως. Ως εκ τούτου, πρέπει να ευθυγραμμιστούμε στο πώς θα είναι και όχι στο πως πώς ήταν. Στα θετικά της υπόθεσης είναι ότι η κρίση υπήρξε μια ευκαιρία για την ενίσχυση των σχέσεων με τους πελάτες μας και τους συνεργάτες μας. Είμαστε τυχεροί που η FML θα βγει από αυτή την κρίση ισχυρότερη και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι όσοι περνούν από μεγάλες προκλήσεις θα επωφεληθούν από τη θέση ισχύος όπου βρισκόμαστε.
 
Ώρα για ανοικοδόμηση
Το μήνυμά μου είναι απλό: Τώρα είναι η ώρα να ενωθούμε ως κοινότητα και να ανοικοδομήσουμε την οικονομία της χώρας μας. Όσοι είναι σε θέση να το πράξουν πρέπει να στραφούν στην τοπική αγορά και να στηρίξουν την τουριστική βιομηχανία. Για παράδειγμα, εάν κάθε πολίτης ξόδευε, κατά μέσο όρο, 100 ευρώ, τα 100 εκατομμύρια ευρώ που θα επέστρεφαν στην οικονομία θα αποτελούσαν αναζωογονητική ένεση. Σε πιο μακροοικονομικό επίπεδο, η Κύπρος κατάφερε να καταπολεμήσει την πανδημία πολύ πιο αποτελεσματικά από ό,τι μεγάλο μέρος του κόσμου. Αυτό το γεγονός, παράλληλα με την έγκαιρη χαλάρωση των μέτρων, θα καταστήσει την Κύπρο πολύ πιο ελκυστική για τις διεθνείς επιχειρήσεις. Ενθαρρύνω τις ναυτιλιακές εταιρείες να χρησιμοποιούν το νησί μας ως κόμβο αλλαγής πληρώματος μαζί με άλλες συμπληρωματικές υπηρεσίες. Τέλος, όλοι πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυτήν την εμπειρία ως ευκαιρία για επαναφορά, επανεκκίνηση και επαναπροσανατολισμό, δυναμικότερα από πριν.

Δειτε Επισης

Στο τεύχος Μαΐου του περιοδικού IN Business: H Μακαρίου επαναπροσδιορίζεται, το κέντρο επανέρχεται
Χρ. Ελληνίδης: Τα ισχυρά εργαλεία και υπηρεσίες από Κομισιόν που καταρρίπτουν τα γλωσσικά εμπόδια με ένα κλικ
Ανακατατάξεις στα μετοχικά κεφάλαια μεγάλων εταιρειών της Κύπρου-Οι μεγαλομέτοχοι 35 εισηγμένων
Ν. Χριστοδουλίδης: Ακαδημαϊκό κέντρο ευρωπαϊκού επιπέδου και με διεθνή αντίκτυπο το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου
Δρ. Χρ. Χατζηκυπριανού: Αρχιτεκτονικό και ακαδημαϊκό επίτευγμα η νέα πτέρυγα του EUC-«Empowering greatness»
Μαρίνα Χατζημανώλη: Tα γαλάζια επαγγέλματα ευκαιρία πετυχημένης σταδιοδρομίας
Σημαντική η συνεισφορά του Πανεπιστημίου Κύπρου σε εκπαίδευση, έρευνα, οικονομία-Στον ΠτΔ η μελέτη αποτυπώματος
Παράταση στην υποβολή αιτήσεων για διεκδίκηση υποτροφιών για μεταπτυχιακά σε κλάδους της ναυτιλίας
Παν. Νεάπολις Πάφος-Δημοκρίτειο Παν. Θράκης: Νέο κοινό μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στη Διοίκηση Έργου
Εκτός easyHotel ο Sir Στέλιος Χατζηιωάννου-Νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς με μοναδικό μέτοχο την Tristan Capital Partners