Έρευνα EY: Οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να θέτουν σε δεύτερη μοίρα την κυβερνοασφάλεια

Παρά την συνολική αύξηση των κυβερνοεπιθέσεων, μόνο το ένα τρίτο των επιχειρήσεων αναφέρουν ότι τα  τμήματα κυβερνοασφάλειας εμπλέκονται στη φάση του σχεδιασμού των νέων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών, σύμφωνα με την έρευνα της ΕΥ Global Information Security Survey (GISS).

Η φετινή έρευνα GISS, στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 1.300 διευθυντικά στελέχη στον τομέα της κυβερνοασφάλειας από παγκόσμιες επιχειρήσεις, αποκάλυψε, ότι σχεδόν το 60% των επιχειρήσεων έχουν αντιμετωπίσει αυξημένο αριθμό κυβερνοεπιθέσεων τους τελευταίους 12 μήνες. Επιπλέον, κατά την διάρκεια του προηγούμενου έτους, οι ακτιβιστές φέρουν την ευθύνη για το 21% των επιτυχημένων κυβερνοεπιθέσεων – στη δεύτερη θέση ακολουθώντας τις οργανωμένες εγκληματικές ομάδες (23%) – σε σχέση με την έρευνα του προηγούμενου έτους, όπου μόνο το 12% των ερωτηθέντων θεωρούσε τους ακτιβιστές ως πιθανά πρόσωπα πίσω από μια επίθεση στον κυβερνοχώρο. Παρά τον αυξανόμενο κίνδυνο, μόνο το 36% των νέων τεχνολογικών επιχειρηματικών πρωτοβουλιών εμπλέκει την ομάδα κυβερνοασφάλειας από την αρχή του εγχειρήματος.

Σύμφωνα με την έρευνα, ενώ οι ομάδες κυβερνοασφάλειας διατηρούν καλές σχέσεις με τα σχετικά τμήματα όπως πληροφορικής (IT), ελεγκτικές υπηρεσίες, διαχείριση κινδύνων και νομικές υπηρεσίες, δεν έχουν ιδιαίτερη σύνδεση με τα άλλα τμήματα της επιχείρησης. Σχεδόν τρεις στους τέσσερις (74%) δηλώνουν, ότι η σχέση μεταξύ των ομάδων της κυβερνοασφάλειας και του μάρκετινγκ είναι, στην καλύτερη περίπτωση, ουδέτερη, αν όχι ανύπαρκτη ή χαρακτηρίζεται από έλλειψη εμπιστοσύνης, ενώ το 64% υποστηρίζουν το ίδιο για την ομάδα της έρευνας και ανάπτυξης και το 59% για τις πρώτες γραμμές της επιχείρησης. Περισσότεροι από τους μισούς (57%) δηλώνουν, ότι η σχέση τους με το οικονομικό τμήμα, στο οποίο βασίζονται για την έγκριση του προϋπολογισμού, είναι εξίσου τεταμένη.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας, ο Χαράλαμπος Κωνσταντίνου, Συνέταιρος και Επικεφαλής Συμβουλευτικών Υπηρεσιών της ΕΥ Κύπρου, παρατηρεί: «Για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να προχωρήσουν με επιτυχία στον ψηφιακό τους μετασχηματισμό, η κυβερνοασφάλεια θα πρέπει να ενσωματωθεί σε κάθε επιχειρηματική πρωτοβουλία που βασίζεται στην τεχνολογία. Για να επιτευχθεί αυτό, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να γεφυρώσουν το χάσμα μεταξύ του τμήματος κυβερνοασφάλειας, του διοικητικού συμβουλίου και των διευθυντικών στελεχών και από κοινού να θέσουν την κυβερνοασφάλεια στο επίκεντρο του επιχειρηματικού μετασχηματισμού και της καινοτομίας τους.»

Δειτε Επισης

Όταν ο ρόλος συναντά την προσωπικότητα
Στο τεύχος Ιουλίου του περιοδικού IN Business... Κυπριακή βιομηχανία: Ηοld the line
Matt Murphie: Ένα φυσικό κινηματογραφικό στούντιο η Κύπρος-Η κάθοδος και τα πλάνα της Copper Island για το νησί
Taste Cyprus 2025 by Mare Resorts: Η γευστική εμπειρία του καλοκαιριού συνεχίζεται-Δείτε πού και πότε
ΟΕΒ: Δυσανάλογο μέτρο με απρόβλεπτες συνέπειες για την αλυσίδα εφοδιασμού η απεργία μεταφορέων Α’
Εναρκτήρια εκδήλωση του Ερευνητικού Κέντρου Μνημοσύνη από την έδρα UNESCO του ΤΕΠΑΚ
Όλες οι λεπτομέρειες του νομοσχεδίου για τον έλεγχο των άμεσων ξένων επενδύσεων-«Σταθερό θεσμικό περιβάλλον»
Με πυξίδα τη βιωσιμότητα το ΙΝΓΚ πρωτοπορεί για τρίτη χρονιά-Διάκριση στα Παγκύπρια Περιβαλλοντικά Βραβεία
Βιωματικό εργαστήριο για τη μεταγεννητική περίοδο στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος
Η ΟΜΟΝΟΙΑ πιστοποιήθηκε με το ISO 37001 κατά της δωροδοκίας της και διαφθοράς