powered by

Έρευνα EY: Οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να θέτουν σε δεύτερη μοίρα την κυβερνοασφάλεια

Παρά την συνολική αύξηση των κυβερνοεπιθέσεων, μόνο το ένα τρίτο των επιχειρήσεων αναφέρουν ότι τα  τμήματα κυβερνοασφάλειας εμπλέκονται στη φάση του σχεδιασμού των νέων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών, σύμφωνα με την έρευνα της ΕΥ Global Information Security Survey (GISS).

Η φετινή έρευνα GISS, στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 1.300 διευθυντικά στελέχη στον τομέα της κυβερνοασφάλειας από παγκόσμιες επιχειρήσεις, αποκάλυψε, ότι σχεδόν το 60% των επιχειρήσεων έχουν αντιμετωπίσει αυξημένο αριθμό κυβερνοεπιθέσεων τους τελευταίους 12 μήνες. Επιπλέον, κατά την διάρκεια του προηγούμενου έτους, οι ακτιβιστές φέρουν την ευθύνη για το 21% των επιτυχημένων κυβερνοεπιθέσεων – στη δεύτερη θέση ακολουθώντας τις οργανωμένες εγκληματικές ομάδες (23%) – σε σχέση με την έρευνα του προηγούμενου έτους, όπου μόνο το 12% των ερωτηθέντων θεωρούσε τους ακτιβιστές ως πιθανά πρόσωπα πίσω από μια επίθεση στον κυβερνοχώρο. Παρά τον αυξανόμενο κίνδυνο, μόνο το 36% των νέων τεχνολογικών επιχειρηματικών πρωτοβουλιών εμπλέκει την ομάδα κυβερνοασφάλειας από την αρχή του εγχειρήματος.

Σύμφωνα με την έρευνα, ενώ οι ομάδες κυβερνοασφάλειας διατηρούν καλές σχέσεις με τα σχετικά τμήματα όπως πληροφορικής (IT), ελεγκτικές υπηρεσίες, διαχείριση κινδύνων και νομικές υπηρεσίες, δεν έχουν ιδιαίτερη σύνδεση με τα άλλα τμήματα της επιχείρησης. Σχεδόν τρεις στους τέσσερις (74%) δηλώνουν, ότι η σχέση μεταξύ των ομάδων της κυβερνοασφάλειας και του μάρκετινγκ είναι, στην καλύτερη περίπτωση, ουδέτερη, αν όχι ανύπαρκτη ή χαρακτηρίζεται από έλλειψη εμπιστοσύνης, ενώ το 64% υποστηρίζουν το ίδιο για την ομάδα της έρευνας και ανάπτυξης και το 59% για τις πρώτες γραμμές της επιχείρησης. Περισσότεροι από τους μισούς (57%) δηλώνουν, ότι η σχέση τους με το οικονομικό τμήμα, στο οποίο βασίζονται για την έγκριση του προϋπολογισμού, είναι εξίσου τεταμένη.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας, ο Χαράλαμπος Κωνσταντίνου, Συνέταιρος και Επικεφαλής Συμβουλευτικών Υπηρεσιών της ΕΥ Κύπρου, παρατηρεί: «Για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να προχωρήσουν με επιτυχία στον ψηφιακό τους μετασχηματισμό, η κυβερνοασφάλεια θα πρέπει να ενσωματωθεί σε κάθε επιχειρηματική πρωτοβουλία που βασίζεται στην τεχνολογία. Για να επιτευχθεί αυτό, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να γεφυρώσουν το χάσμα μεταξύ του τμήματος κυβερνοασφάλειας, του διοικητικού συμβουλίου και των διευθυντικών στελεχών και από κοινού να θέσουν την κυβερνοασφάλεια στο επίκεντρο του επιχειρηματικού μετασχηματισμού και της καινοτομίας τους.»

Δειτε Επισης

Ολοκληρωμένη στρατηγική για την Λεμεσό με δράσεις συνολικού κόστους 660 εκατ.-Οι ανακοινώσεις σε έξι πυλώνες
Ανησυχεί και διαμαρτύρεται το ΕΒΕ Πάφου...Τουριστική περίοδος με την ξενοδοχειακή βιομηχανία σε απόγνωση
Τρία κυπριακά case studies φωτίζουν το μέλλον του BIM στο Cyprus Autodesk Forum 2025
Η τέχνη των μαθητών στο προσκήνιο: Άλλοι δέκα φιναλίστ του The Sovereign Art Foundation
Στο τεύχος Μαΐου του περιοδικού GOLD: Η δυναμική και οι προκλήσεις του real estate στην Κύπρο
Η αυξημένη ζήτηση επιτάσσει επέκταση των εκπαιδευτικών υποδομών-Οι στοχευμένες λύσεις στο TechIsland Summit
Το IGC και ο πρωταγωνιστικός ρόλος της Eurobank για ενίσχυση εξωστρέφειας κυπριακών, ελληνικών και ινδικών επιχειρήσεων
Τράπεζα Κύπρου: Επανεκλογή Αράπογλου στην προεδρία και Grobler στην αντιπροεδρία-Η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου
Αναδεικνύοντας τη μαθητική δημιουργία: Δέκα φιναλίστ του διαγωνισμού από τον The Sovereign Art Foundation
Οι δηλώσεις των χορηγών των 17ων IN Business Awards(video)