Χρήσιμες κατευθύνσεις για διατήρηση της ρευστότητας εν μέσω κρίσης, από τον Νίκο Ιωάννου

Προσεγγίζοντας τη κρίση με πραγματικά στοιχεία από τη βάση δεδομένων της, η Infocredit Group προχώρησε σε εκτίμηση του κινδύνου που παραμονεύει από την κρίση του COVID-19. Σε ένα σενάριο όπου ο κύκλος εργασιών πέφτει κατά 10% το 61% των κερδοφόρων επιχειρήσεων διολισθαίνουν σε ζημιές. Στο ακραίο σενάριο όπου ο κύκλος εργασιών πέφτει κατά 25% οδηγούνται σε ζημιές το 81% των κερδοφόρων επιχειρήσεων. Τα δεδομένα παρουσιάστηκαν στο Παγκύπριο Συνέδριο Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, στις 13 Ιουλίου 2020. 
 
Στη τοποθέτηση του ο κύριος Νίκος Ιωάννου, Διευθυντής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της Infocredit Group, με θέμα τη «Διαχείριση του Πιστωτικού Κινδύνου στην εποχή του COVID-19» παρουσίασε τον τρόπο με τον οποίο η αφερεγγυότητα των πελατών θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την ρευστότητα και βιωσιμότητα μιας επιχείρησης. Τονίζοντας ότι η συγκεκριμένη κρίση μπαίνει σε φάση παρατεταμένης αβεβαιότητας, αναφέρθηκε στη σοβαρότητα και τη προσοχή με την οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί ο πιστωτικός κίνδυνος.
 
Ο κύριος Ιωάννου αναφέρθηκε σε πολύ ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία τα οποία δείχνουν για παράδειγμα το 25% - 40% του συνολικού ενεργητικού των επιχειρήσεων να αποτελείται από μη εξασφαλισμένους χρεώστες ενώ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, βλέπουμε 1 στις 4 επιχειρήσεις να πτωχεύουν λόγω της αφερεγγυότητας των πελατών τους.
 
Με τα δεδομένα αυτά ο κύριος Ιωάννου παρουσίασε κάποιες ενέργειες στις οποίες θα πρέπει να προβούν οι επιχειρήσεις χαρακτηρίζοντας τις σαν «Βήματα Επιβίωσης».  Πρώτο βήμα είναι ένα stress test της επιχείρησης για να προσδιοριστεί η θέση της. Δεύτερο είναι ένα stress test των πελατών για να προσδιοριστεί η δική τους θέση πριν τη κρίση, σήμερα και 3 – 6 μήνες μετά. Τρίτο σημαντικό βήμα είναι ο επανασχεδιασμός της πιστωτικής πολιτικής της επιχείρησης και τέταρτο η πρόβλεψη στη συμπεριφορά της αγοράς. 
 
Καταλήγοντας τόνισε για ακόμα μια φορά τη σημασία του να ενεργεί μια επιχείρηση κατέχοντας σωστές και αξιόπιστες πληροφορίες για τους πελάτες και συνεργάτες της. Αναφέρθηκε στην επικαιροποίηση των στοιχείων των πελατών, στις γραπτές συμφωνίες αποπληρωμής και την έρευνα της οικονομικής θέσης του κάθε πελάτη ούτος ώστε να επιδειχθεί κατανόηση και ευελιξία μόνο εκεί που τα πραγματικά δεδομένα το δικαιολογούν.
 
Ολόκληρη τη παρουσίαση του κυρίου Νίκου Ιωάννου εδώ.
 

Δειτε Επισης

Όταν ο ρόλος συναντά την προσωπικότητα
Στο τεύχος Ιουλίου του περιοδικού IN Business... Κυπριακή βιομηχανία: Ηοld the line
Matt Murphie: Ένα φυσικό κινηματογραφικό στούντιο η Κύπρος-Η κάθοδος και τα πλάνα της Copper Island για το νησί
ΟΕΒ: Δυσανάλογο μέτρο με απρόβλεπτες συνέπειες για την αλυσίδα εφοδιασμού η απεργία μεταφορέων Α’
Εναρκτήρια εκδήλωση του Ερευνητικού Κέντρου Μνημοσύνη από την έδρα UNESCO του ΤΕΠΑΚ
Όλες οι λεπτομέρειες του νομοσχεδίου για τον έλεγχο των άμεσων ξένων επενδύσεων-«Σταθερό θεσμικό περιβάλλον»
Με πυξίδα τη βιωσιμότητα το ΙΝΓΚ πρωτοπορεί για τρίτη χρονιά-Διάκριση στα Παγκύπρια Περιβαλλοντικά Βραβεία
Βιωματικό εργαστήριο για τη μεταγεννητική περίοδο στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος
Η ΟΜΟΝΟΙΑ πιστοποιήθηκε με το ISO 37001 κατά της δωροδοκίας της και διαφθοράς
Universal Life: Στηρίζει τη νέα γενιά επιστημόνων και επιβραβεύει την αριστεία