Γ. Θεοχαρίδης: Θα χρειαστούν χρόνια για πλήρη επαναφορά
18:35 - 13 Ιουλίου 2020

Με τα δημοσιονομικά και τα νομισματικά και τραπεζικά μέτρα στηρίχθηκαν οι επιχειρήσεις μέσα στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας, είπε ο Γιώργος Θεοχαρίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Χρηματοοικονομικών και Διευθυντής Μεταπτυχιακού προγράμματος στις Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες (MSc in Financial Services), CIIM, στο Παγκύπριο Συνέδριο Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων. 

Άμεσα η κυπριακή κυβέρνηση προχώρησε σε μέτρα στήριξης, τα δημοσιονομικά, που στήριξαν τις επιχειρήσεις και τους υπαλλήλους τoυς ενώ παράλληλα υπήρξε αναστολή δόσεων και ταυτόχρονα εποπτικές χαλαρώσεις, ώστε να διοχετευτεί ρευστότητα στην αγορά, εξήγησε και πρόσθεσε ότι τα δημοσιονομικά μέτρα που λαμβάνονται είναι ανάλογα με τα περιθώρια που έχει η κάθε χώρα, με την Κύπρο να έχει ένα υψηλό δημόσιο χρέος.
Ο κ. Θεοχαρίδης εξέφρασε τη λύπη του για τη μη έγκριση του σχεδίου τραπεζικών εγγυήσεων (70% του ρίσκου στο Κράτος και 30% στις τράπεζες), κάτι που, όπως είπε, ανάγκασε την κυβέρνηση να προχωρήσει με το plan b, που περιλαμβάνει επιδότηση επιτοκίων και απευθείας επιδότηση επιχειρήσεων και αυτοτελώς εργαζομένων.
Οι προκλήσεις της επόμενης ημέρας
Δίνοντας τη δημοσιονομική εικόνα της Κύπρου, σημείωσε ότι για φέτος θα έχουμε μια μεγάλη ύφεση, 7%-10% στο βασικό σενάριο και αύξηση της ανεργίας μεταξύ 8%-9% και θα έχουμε σημαντικό δημοσιονομικό έλλειμα, μετά από χρόνια σημαντικού δημοσιονομικού πλεονάσματος.
Και το ιδιωτικό χρέος στην Κύπρο είναι πρόκληση, αφού είναι πολύ πιο μεγάλο από άλλες χώρες, πρόσθεσε και συνέχισε λέγοντας ότι, η ανάκαμψη προβλέπεται σταδιακή και θα χρειαστούν χρόνια για την επίτευξη της- όχι μόνο στην Κύπρο.
Ο ίδιος περιέλαβε στις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η Κύπρος τον τουρισμό, τα εργασιακά θέματα (με τη λήξη των σχεδίων στήριξης), το υψηλό δημόσιο χρέος και τα ΜΕΔ.
Παράλληλα, βλέπει την κρίση ως ευκαιρία αναβάθμισης της τεχνολογίας και ανάπτυξης τομέων όπως η έρευνα και η καινοτομία και οι ΑΠΕ.