Powered by

Η Ελλάδα στις αγορές με νέο 10ετές ομόλογο για 2-2,5 δισ. ευρώ

Με νέο δεκαετές ομόλογο βγαίνει ξανά στις αγορές σήμερα ή, το αργότερο, έως αύριο για να αντλήσει, όπως όλα δείχνουν, περίπου 2-2,5 δισ. ευρώ. Αν βέβαια σημειωθεί καλό «σκορ» αποδόσεων και η ζήτηση του ομολόγου συνδυαστεί με χαμηλά επιτόκια, μπορεί το τελικό ποσόν που θα αντληθεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει τα 3 δισ. ευρώ.

Τα μηνύματα μετά τη χθεσινή αναγγελία των 6 συμβούλων έκδοσης (BNP Paribas, BofA Securities, Deutsche Bank, Goldman Sachs, HSBC και JP Morgan)  και πριν καν ανοίξει το βιβλίο προσφορών, είναι μάλλον θετικά για την έκδοση και φαίνεται πως κυβέρνηση και Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους αποφάσισαν να «χτίσουν» την σχέση της χώρας με τις διεθνείς χρηματαγορές, παρότι τα αποθεματικά της χώρας δείχνουν αξιοσημείωτη επάρκεια.

Όλα εντάσσονται σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο. Η  Αθήνα θυμίζει συνεχώς ότι στηρίζεται στις δικές της δυνάμεις και πως δεν έχει πάρει ακόμα ούτε 1 ευρώ βοήθειας από την Ευρώπη,  ούτε περιμένει τι θα γίνει με την συζήτηση που αυτές τις ημέρες κορυφώνεται στην Ευρώπη, για τα πακέτα στήριξης και το εάν, πώς, πόσα ή σε ποιους θα δοθούν τα 750 δισεκατομμύρια ευρώ, όπως έχει προτείνει η Κομισιόν.

Αντιθέτως, βγαίνει στην αγορά με χαμηλότερα επιτόκια στην δευτερογενή αγορά από την Ιταλία (0,589% στα 5ετή και 1,385% στα 10ετή έναντι 0,839% και 1,401% αντιστοίχως).

Πριν 4 μήνες -και προ Κορωνοϊού- η αγορά «τιμολογούσε» τα ελληνικά 10ετή ομόλογα με επιτόκιο 0,91% στα μέσα Φεβρουαρίου.

Ένα μήνα αργότερα, στα μέσα Μαρτίου, όταν ο κορωνοϊός «κτυπούσε» την Ευρώπη και η Ελλάδα έμπαινε στην καραντίνα, το 10ετές ομόλογο εκτινάχθηκε στα 3,8%, δηλαδή 4πλάσιαστηκε το κόστος μέσα σε ελάχιστες εβδομάδες.

Ένα μήνα μετά, στις 15 Απριλίου, το ελληνικό Δημόσιο εξέδωσε 7ετές ομόλογο, αντλώντας 2 δισ. ευρώ, με επιτόκιο που είχε διαμορφωθεί στο 2,05%.

Συνεπώς μια έκδοση 10ετίας που θα τιμολογηθεί κάτω από το κόστος δανεισμούς για 7ετία, μπορεί να δείχνει ότι και οι επενδυτές επενδύουν σε ελληνικούς τίτλους που, παρόλα αυτά, πάρα πολύ απέχουν ακόμα έως ότου βαθμολογηθούν ως επενδυτικής βαθμίδας προϊόντα από τους διεθνείς Οίκους Αξιολόγησης.

ΠΗΓΗ: newmoney.gr

Δειτε Επισης

Fitch: Επιβεβαίωσε το ελληνικό αξιόχρεο σε ΒΒΒ- με σταθερές προοπτικές-Οι βασικοί παράγοντες της αξιολόγησης
UBS: Πού βάζει τον πήχη για την ανάπτυξη στην Ελλάδα
Amazon: Ποιοι Έλληνες βρίσκονται πίσω από το mega deal της αμερικανικής εταιρείας στην Ελλάδα
Δυναμικά στον τομέα ΑΠΕ της Ελλάδας με επένδυση σε τρία νέα αιολικά πάρκα μεγάλης κλίμακας η Amazon
Στις αγορές με επανέκδοση δεκαετούς ομολόγου το ελληνικό δημόσιο-Στόχος η άντληση €250 εκ.
Πρόωρη αποπληρωμή δανείων και το 2025 προγραμματίζει η Ελλάδα-Ποιος ο στόχος
Κομισιόν: Η Ελλάδα μηδενίζει το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2024-2025
Mε βλέψεις στο εξωτερικό οι ελληνικές τράπεζες-Μειώνονται οι στόχοι των MREL
Πόσο κοστίζει τώρα ένα διαμέρισμα στις ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις-Στις φθηνότερες αγορές η Αθήνα
Θετικό σήμα από Κομισιόν για ελληνική οικονομία-Αβεβαιότητα από την επιβράδυνση της Ευρώπης