Powered by

Εως τις 15/6 τα περισσότερα Κ-Μ θα άρουν περιορισμούς μετακινήσεων εντός ΕΕ

Την απάντηση στην πανδημία COVID-19 στον τομέα των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα και στην ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων, εξέτασαν σήμερα αναλυτικά, οι 27 Υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ, σε τηλεδιάσκεψη που διοργάνωσε η Κροατική Προεδρία. Σύμφωνα με την Κροατική Προεδρία ως τις 15/06 τα περισσότερα Κράτη Μέλη θα άρουν τους περιορισμούς μετακινήσεων εντός ΕΕ, ενώ τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ θα παραμείνουν κλειστά ως τις 01/07. 

Οι Υπουργοί κατέγραψαν ότι "καθώς η συνολική κατάσταση στον τομέα της υγείας βελτιώνεται, όλα τα κράτη μέλη βρίσκονται στη διαδικασία της αποκλιμάκωσης και σταδιακά άρουν ορισμένα από τα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί σε εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο". Αυτό περιλαμβάνει τη σταδιακή άρση των ελέγχων στα σύνορα και την πλήρη αποκατάσταση της ελεύθερης κυκλοφορίας των προσώπων, η οποία έχει περιοριστεί λόγω της πανδημίας.

"Τα κράτη μέλη και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ συνεργάστηκαν στενά για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού. Τώρα που η κατάσταση βελτιώνεται, ο συντονισμός εξακολουθεί να είναι απαραίτητος. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η άρση των ελέγχων γίνεται με αναλογικότητα και αποφεύγεται κάθε διάκριση λόγω ιθαγένειας. Μόνο μέσω της συνεργασίας μπορούμε να παρέχουμε στους πολίτες τη βεβαιότητα που χρειάζονται για να ξαναρχίσουν τη ζωή τους", δήλωσε σχετικά ο Νταβόρ Μπόζινοβιτς, Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εσωτερικών της Κροατίας

Όπως ανακοινώθηκε, η πλειοψηφία των κρατών μελών θα άρει τους ελέγχους στα εσωτερικά τους σύνορα και τους σχετικούς περιορισμούς ταξιδιού έως τις 15 Ιουνίου, ενώ άλλα Κ-Μ πρόκειται να ακολουθήσουν μέχρι το τέλος του μήνα.

Οι Υπουργοί συμφώνησαν ότι τυχόν εναπομείναντες περιορισμοί θα βασίζονται σε αντικειμενικά κριτήρια που σχετίζονται με την υγεία, χωρίς διακρίσεις και αναλογικά. Θα συνεχίσουν να συντονίζονται στενά και υπό την ηγεσία της Κομισιόν.

Οι Υπουργοί συζήτησαν επίσης πόσο καιρό πρέπει να διατηρηθούν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί της ΕΕ όσον αφορά την είσοδο υπηκόων τρίτων χωρών και ποια κριτήρια και μέτρα θα μπορούσαν να εφαρμοστούν μόλις αρχίσουν να αρθούν οι περιορισμοί.

Συμφώνησαν σε μια ενοποιημένη προσέγγιση για τη σταδιακή άρση των περιορισμών στα μη απαραίτητα ταξίδια, η οποία δεν αναμένεται να πραγματοποιηθεί πριν από την 1η Ιουλίου. Τόνισαν επίσης την ανάγκη για σαφή κριτήρια για τα επόμενα βήματα. Βάσει αυτής της συζήτησης, η Επιτροπή θα προτείνει συντονισμένο τρόπο για την άρση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα.

Δειτε Επισης

Η Ε.Ε. παρατείνει τα οικονομικά περιοριστικά μέτρα κατά της Ρωσίας για άλλους έξι μήνες
Σε χαμηλό τετραετίας το δολάριο-Αυξάνεται η αισιοδοξία για εμπορικές συμφωνίες και μειώσεις επιτοκίων
Ιταλία: Αμετάβλητος ο πληθωρισμός κάτω από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ
Γερμανία: Χαμηλότερη των εκτιμήσεων η αύξηση στις λιανικές πωλήσεις τον Μάιο
Άλμα για την βρετανική οικονομία το πρώτο τρίμηνο πριν τους δασμούς Τραμπ
Νέα άνοδος για τον χρυσό με το βλέμμα στα εμπορικά deals και το φορολογικό νομοσχέδιο Τραμπ
Καναδάς: Ακυρώνει φόρο σε τεχνολογικούς κολοσσούς ενόψει συμφωνίας με τις ΗΠΑ για το εμπόριο
Βρέθηκε αγοραστής για την TikTok στις ΗΠΑ-Αναμένεται έγκριση από Κίνα
Πώς οι αβεβαιότητες του εμπορικού πολέμου δυσκολεύουν την προσπάθεια της ΕΚΤ
Αδειάζει η κλεψύδρα για εμπορική συμφωνία Ε.Ε. με ΗΠΑ-Εκπνέει η τρίμηνη προθεσμία Ντόναλντ Τραμπ