Η σημασία της διδασκαλίας στην τάξη

Οι πρωτόγνωρες συνθήκες που ζούμε μας επηρεάζουν και καθορίζουν την καθημερινότητά μας, τις δραστηριότητες, ακόμα και τον τρόπο σκέψης μας. Από αυτά τα δεδομένα δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστος ο τομέας της Παιδείας.

Οι καθηγητές στο International School of Paphos (ISOP), με τη στήριξη όλου του προσωπικού του σχολείου, εκμεταλλεύτηκαν άμεσα τις δυνατότητες που δίνουν οι νέες τεχνολογίες και εφάρμοσαν, από τις πρώτες κιόλας μέρες των περιοριστικών μέτρων, εξ αποστάσεως μαθήματα. Οι όποιες τεχνικές δυσκολίες ξεπεράστηκαν σε μικρό χρονικό διάστημα και η τηλε-διδασκαλία έδωσε στους μαθητές την ευκαιρία να συνεχίσουν τις σπουδές τους ακόμα και κάτω από τις σημερινές δύσκολες συνθήκες. Η ανταπόκριση των μαθητών μας στα καινούργια δεδομένα ήταν κάτι περισσότερο από θετική. Όχι μόνο μας ικανοποίησε, αλλά μας έδωσε δύναμη και κουράγιο να συνεχίσουμε πιο αποφασιστικά και πιο αισιόδοξα τις προσπάθειές μας.

Είναι όμως αναμφισβήτητο, και πλέον αποδεκτό από σχεδόν όλους όσους εμπλέκονται στην εκπαιδευτική διαδικασία (δασκάλους, μαθητές και γονείς), ότι η τηλε-διδασκαλία είναι μία λύση ανάγκης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αμφισβητούνται οι δυνατότητές της, καθώς πρόκειται για ένα εργαλείο πολύτιμο και σημαντικό στα χέρια κάθε εκπαιδευτικού. Ωστόσο, η διδασκαλία στην τάξη, στην κανονική της μορφή, είναι πολύ περισσότερα πράγματα. Είναι συναισθηματικοί δεσμοί μεταξύ καθηγητών και μαθητών, είναι συνεργατική μάθηση που συντείνει και στην κοινωνική συνοχή, είναι η ενίσχυση της αυτοεκτίμησης, ο αλληλοσεβασμός και η καλλιέργεια κριτικής σκέψης, αλλά και η κατανόηση του βαθύτερου νοήματος της επιτυχίας στη ζωή.

Η κάθε ενέργεια του δασκάλου ή του μαθητή, κάθε δραστηριότητα, εμπεριέχει ένα μήνυμα. Ενδεικτικά, ο τρόπος που σηκώνουν το χέρι τους για να ρωτήσουν ή να απαντήσουν οι μαθητές διαγράφει τον τρόπο που βλέπουν τον εαυτό τους και τους άλλους. Ακόμα, το βλέμμα του δασκάλου περιγράφει τη σχέση και τα αισθήματα για τους μαθητές του, ενώ η σχέση των ατόμων στην τάξη καθορίζει σε ένα βαθμό και το επίπεδο προόδου που θα επιτευχθεί.

Αναντίρρητα, η πανδημία, μέσα στις τόσες δυσκολίες και στα τόσα προβλήματα που δημιουργεί, μας δίνει και κάποια σημαντικά μαθήματα. Mας βοηθά να ξεκαθαρίσουμε βασικές αρχές, που μπορεί με τα χρόνια είτε να ξεθώριασαν, είτε να τις υποβαθμίσαμε και επανατοποθετεί αξίες αναγκαίες και ικανές να αλλάξουν προς το καλύτερο τον κόσμο μας. Ο δάσκαλος λοιπόν, δεν είναι ένα απρόσωπο τεχνολογικό δημιούργημα που μπορεί να μεταδώσει γνώση. Αντίθετα, είναι αυτός που εμπνέει και καθοδηγεί, που θέτει προβλήματα και αναζητά τις λύσεις, που δίνει κουράγιο και ενθαρρύνει την κριτική σκέψη, με γνώμονα πάντα το μεγάλο φορτίο που φέρει στις πλάτες του ώστε να προετοιμάσει την επόμενη γενιά και να πραγματώσει αυτό που ο Νέλσον Μαντέλα είπε πριν πολλά χρόνια για τη δύναμη της παιδείας, “Η εκπαίδευση είναι το πιο ισχυρό όπλο για να αλλάξεις τον κόσμο”.

*Key Stage 5 Co-ordinator, Καθηγητής Μαθηματικών του ISOP
 

Δειτε Επισης

Οι μειώσεις στα επιτόκια, ο μηχανισμός νομισματικής μετάδοσης και οι επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία
Προκλήσεις και ευκαιρίες στον τομέα ακινήτων: Ανάγκη για βιώσιμες λύσεις και συνεργασία
Γραφειοκρατία στην Κύπρο: Ένα εμπόδιο για τους πολίτες και τις επενδύσεις
Η αυστηρή προειδοποίηση του Elon Musk: Πράγματι η Αμερική οδεύει προς τη χρεοκοπία;
Ο μετασχηματιστικός ρόλος της ΤΝ στην κανονιστική συμμόρφωση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων
Παρωχημένα συστήματα και τεχνολογία αιχμής: Μπορεί το PropTech να φέρει επιτέλους την αγορά ακινήτων στο μέλλον;
Το ψηφιακό ευρώ: Ποια τα οφέλη του για εσάς;
Η άνοδος των βιώσιμων επενδύσεων: Οι προκλήσεις του ESG και των πράσινων ομολόγων για έναν επενδυτή
Καλό είναι κάποιοι να αρχίσουν να ξεχνάνε την ηλεκτροκίνηση
Έχει ο άνθρωπος νοημοσύνη να βάλει χαλινάρια στην AI πριν να είναι αργά;