Powered by

Αποπληθωρισμός 1,5% τον Μάιο

Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή τον Μάιο 2020 μειώθηκε κατά 0,13 μονάδες και έφτασε στις 99,69 μονάδες σε σύγκριση με 99,82 μονάδες τον Απρίλιο 2020. Σε σχέση με τον Μάιο του 2019 ο ΔΤΚ μειώθηκε κατά 1,5%. 

Για την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2020, ο ΔΤΚ σημείωσε αύξηση 0,1% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Η μεγαλύτερη μεταβολή στις οικονομικές κατηγορίες συγκριτικά με τον Μάιο του 2019 καταγράφηκε στα Πετρελαιοειδή (-21,9%), ενώ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα η κατηγορία Γεωργικά Προϊόντα παρουσίασε τη μεγαλύτερη μεταβολή με ποσοστό 7,3%.

Συγκριτικά με τον Μάιο του 2019, η κατηγορία Μεταφορές παρουσίασε τη μεγαλύτερη μεταβολή με ποσοστό -11,1%. Σε σχέση με τον Απρίλιο του 2020, οι μεγαλύτερες μεταβολές παρατηρήθηκαν στις κατηγορίες Τρόφιμα και μη Αλκοολούχα Ποτά (3,2%) και Μεταφορές (-3,2%). Για την περίοδο Ιανουαρίου - Μαΐου 2020 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, οι μεγαλύτερες αρνητικές μεταβολές παρουσιάστηκαν στις κατηγορίες Ένδυση και Υπόδηση και Μεταφορές με ποσοστά 2,7% και 2,3% αντίστοιχα, ενώ θετική μεταβολή σημειώθηκε στην κατηγορία Επικοινωνίες με ποσοστό 2,6%.

Τη μεγαλύτερη αρνητική επίδραση στη μεταβολή του ΔΤΚ του Μαΐου 2020 τόσο σε σχέση με τον Μάιο του 2019 όσο και σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα είχε η κατηγορία Μεταφορές με 1,68 και 0,44 μονάδες αντίστοιχα, ενώ θετική επίδραση είχε η κατηγορία Τρόφιμα και μη Αλκοολούχα Ποτά με 0,70 και 0,61 μονάδες αντίστοιχα. Τέλος, τα πετρελαιοειδή είχαν τη μεγαλύτερη αρνητική επίπτωση στη μεταβολή του ΔΤΚ του Μαΐου 2020 σε σύγκριση τόσο με το δείκτη του Μαΐου 2019 όσο και με τον προηγούμενο μήνα με 1,89 και 0,43 μονάδες αντίστοιχα, ενώ τα φρέσκα φρούτα είχαν τη μεγαλύτερη θετική επίδραση με 0,56 και 0,83 μονάδες αντίστοιχα.
 

Δειτε Επισης

ΥΠΟΙΚ: Η επιλογή πολιτικής καθορίζει το κόστος της πράσινης μετάβασης-Μεθοδολογικές προσεγγίσεις και εργαλεία
Θωρακισμένο το χρηματοοικονομικό σύστημα, αλλά απαιτείται εγρήγορση-Παραμένει ανθεκτική η κυπριακή οικονομία
Κοινό μέτωπο ΠΑΣΥΞΕ-ΣΤΕΚ… Να διαφυλαχθεί η εργασιακή ομαλότητα και σταθερότητα στα ξενοδοχεία
Μ. Κυριακίδης: Προσέλκυση «σωστού» τύπου επενδύσεων με το νέο πλαίσιο ελέγχου ΑΞΕ-Δεν θα αποθαρρύνει επενδυτές
Μειωμένη κατά €82 εκατ. η κερδοφορία των τραπεζών το πρώτο τρίμηνο-Αυξημένα κεφάλαια και περιουσιακά στοιχεία
Υπερψηφίστηκε η έκθεση Χατζηπαντέλα για απλοποίηση του φορολογικού συστήματος της Ε.Ε.-Τα οφέλη για Κύπρο
Αγρότης: Επεκτάθηκε με νέο μεγάλο κατάστημα στην περιοχή ΓΣΠ
Ο πρώτος χρόνος του διατραπεζικού έργου ESG και πώς βαθμολογούνται οι κυπριακές επιχειρήσεις-Αποκαλυπτικά ευρήματα
Γ. Τσακκιστός: Δεν έχει βοηθήσει τους καταναλωτές το «e-kalathi»... Γιατί δεν υπάρχει δυνατότητα μαζικής αναθεώρησης τιμών
Υφυπουργείο Καινοτομίας: Τέταρτη καλύτερη στην Ε.Ε. για την περίοδο από το 2018 έως σήμερα στο EIS η Κύπρος