Α. Κιμωνίδης: Νέα εξαγωγική στρατηγική

Πολιτική μας, από την πρώτη στιγμή, ήταν να μην απολυθεί κανένας, γι’ αυτό τον λόγο προσπάθειά μας, πέρα από τη μείωση περιττών εξόδων, ήταν η εξεύρεση διαφόρων τρόπων εξαγωγής των προϊόντων μας, κυρίως με πτήσεις cargo σε γειτονικές χώρες, κάτι το οποίο μπορώ να πω ότι έχουμε πετύχει σε κάποιο βαθμό, υπογραμμίζει ο Αντώνης Κιμωνίδης Διευθύνων Σύμβουλος Kimagro Fishfarming.

Σε δοκιμασία ο κλάδος
Ο κλάδος της μεσογειακής ιχθυοκαλλιέργειας έχει δεχθεί μεγάλο πλήγμα από την πανδημία, με αποτέλεσμα οι εταιρείες να έχουν σημαντική μείωση ρευστότητας, καθώς και πρόβλημα διαχείρισης των αποθεμάτων τους, τα οποία αναφέρονται αποκλειστικά σε ζωντανούς οργανισμούς.

Στην Κύπρο, όπου ο κλάδος είναι κατά περίπου 75% εξαγωγικός, η πτώση του τζίρου οφείλεται, κυρίως, στη μείωση της εξαγωγικής δραστηριότητας λόγω της ακύρωσης των κανονικών εμπορικών πτήσεων, όπως επίσης στην κάμψη της εγχώριας ζήτησης, κυρίως λόγω της παύσης όλων των εμπορικών δραστηριοτήτων HoReCa.

Στον όμιλό μας ο κύκλος εργασιών έχει μειωθεί κατά, περίπου 35%, τους τελευταίους δύο μήνες, από την έναρξη της πανδημίας. Αν και ασφαλείς προβλέψεις είναι δύσκολο να γίνουν τη συγκεκριμένη στιγμή για το σύνολό του έτους, αναμένουμε μια συνολική μείωση της τάξης του 25%-30%.

Στα ίδια επίπεδα το 2021
Αναφορικά με το 2021 ο κύκλος εργασιών προβλέπεται να διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα με φέτος. Το πρόβλημα ρευστότητας που παρατηρείται στον κλάδο, σε συνδυασμό με το ζήτημα της διαχείρισης των αποθεμάτων, όπου το μη διαθέσιμο ψάρι θα πρέπει να βγει από τους κλωβούς, θα πιέσουν τις τιμές πώλησης προς τα κάτω και αυτό θα αντισταθμίσει την οποιαδήποτε αύξηση του όγκου πωλήσεων από την προβλεπόμενη ανάκαμψη.

Καμία παύση εργασιών
Το είδος των δραστηριοτήτων μας είναι τέτοιο που δεν μας επιτρέπει οποιαδήποτε παύση εργασιών, διαφορετικά οι συνέπειες θα είναι ανυπολόγιστες. Η διατροφή των ψαριών στους κλωβούς θα πρέπει να συνεχιστεί απρόσκοπτα, γεγονός που απαιτεί τη συνεχή προμήθεια των απαραίτητων ιχθυοτροφών.

Η οικονομική κατάσταση αξιολογείται καθημερινά και οι προϋπολογισμοί ετοιμάζονται σε συνεχή βάση. Απλώς να αναφέρω ότι το κόστος της διατροφής των ψαριών στους κλωβούς αντιστοιχεί στο 60% του συνολικού κόστους.

Ψάξαμε και βρήκαμε λύσεις
Πολιτική μας, από την πρώτη στιγμή, ήταν να μην απολυθεί κανένας, γι’ αυτό τον λόγο προσπάθειά μας, πέρα από τη μείωση περιττών εξόδων, ήταν η εξεύρεση διαφόρων τρόπων εξαγωγής των προϊόντων μας, κυρίως με πτήσεις cargo σε γειτονικές χώρες, κάτι το οποίο μπορώ να πω ότι έχουμε πετύχει σε κάποιο βαθμό.

Επίσης, όπως είναι γνωστό, εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο έχουμε εντάξει στον κατάλογό μας συσκευασμένα μεταποιημένα προϊόντα, τα οποία βρίσκονται στα ψυγεία των υπεραγορών με το brand name του Levantina Fish.

Αλλαγή στις προτιμήσεις
Η διαδικασία παραγωγής που ακολουθείται με όλους τους κανόνες υγιεινής και πρόληψης, με την παραγωγή να γίνεται στον ελάχιστο χρόνο, διατηρεί τα προϊόντα φρέσκα μέχρι και την τελευταία μέρα κατανάλωσης. Με την έναρξη της πανδημίας ο τζίρος των προϊόντων αυτών είναι αυξημένος, γεγονός το οποίο ίσως να αποδίδεται στην αλλαγή των προτιμήσεων των καταναλωτών σε φρέσκα, υγιεινά, ποιοτικά και συσκευασμένα προϊόντα.

Πολλά μας επηρεάζουν
Είναι δύσκολο να πει κανείς πώς θα είναι το μέλλον τόσο για την κυπριακή οικονομία όσο και για τις επιχειρήσεις και κατά πόσο θα ξεπεραστεί αυτή η οικονομική κρίση και πότε.

Πάντως, το 2021 αναμένεται πως θα επανέλθουν οι κανονικοί ρυθμοί, καθώς προβλέπεται αύξηση από 6% μέχρι και 9%, ανάλογα με τις εξελίξεις της επιδημίας.

Υπάρχει, φυσικά, ένας μεγάλος αριθμός παραγόντων οι οποίοι αναμένεται να επηρεάσουν άμεσα την πορεία της οικονομίας, όπως ο αυξημένος δανεισμός του κράτους, οι εξελίξεις με τις αεροπορικές συνδέσεις και πόσες εταιρείες θα επιβιώσουν, η αύξηση της ανεργίας, η συρρίκνωση μισθών και η συμπεριφορά των καταναλωτών.

Νέα εξαγωγική στρατηγική
Θα πρέπει το κράτος να προχωρήσει με νέα οικονομική στρατηγική εξαγωγικού χαρακτήρα, αλλά και με εκείνες τις μεταρρυθμίσεις που θα βοηθήσουν την οικονομία να γίνει πιο ευέλικτη.

Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αναβαθμίσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους ακόμη περισσότερο. Αναμένω, επίσης, να δούμε συγχωνεύσεις ή εξαγορές εταιρειών εάν κάποιες δεν επιβιώσουν.

Ό,τι όμως και να κάνει ο ιδιωτικός τομέας, το μεγαλύτερο βάρος για τη σωστή διαχείριση αυτής της οικονομικής κρίσης ανήκει στο κράτος.
 

Δειτε Επισης

Εξαγόρασε την ExxonMobil Κύπρου και αποκτά τα 68 πρατήρια Esso η Petrolina-Στα €48,6 εκατ. το τίμημα της συμφωνίας
Ασταμάτητο το ράλι των τιμών του καφέ-Σε υψηλό 50 ετών ο arabica
Black Friday: Επεκτάθηκε, αλλά ατόνησε-Χαμηλές προσδοκίες και μούδιασμα στην αγορά
Α. Άννινος: Τα «γκρίζα αυτοκίνητα» και οι ανακλήσεις-Μας φορτώνουν εκκρεμότητα και ευθύνη που δεν μας αναλογεί
Προϊόντα 21 κυπριακών εταιρειών στην διεθνή έκθεση «Alles für den Gast» στην Αυστρία
Σε ιδιαίτερα θετική πορεία οι πωλήσεις πετρελαιοειδών από τα πρατήρια καυσίμων-Αύξηση 8,9%,
Ζητούν επαναξιολόγηση κυκλοφοριακών ρυθμίσεων οι επιχειρηματίες της Μακαρίου-Επιστολή σε Προύντζο
Εννέα κυπριακές εταιρείες και επιχειρηματίες από διάφορους τομείς σε επιχειρηματική αποστολή στην Μπρατισλάβα
Ασπίδα προστασίας στα μέλη του από ΣΕΜΗΟ για τις ανακλήσεις αυτοκινήτων-Καμία ευθύνη για τους γενικούς διανομείς
Από τις λίγες χώρες με αύξηση στην διακίνηση εμπορευμάτων μέσω των λιμανιών της Ε.Ε. η Κύπρος