Κ. Πετρίδης: Το τρίπτυχο για την ανάκαμψη της Οικονομίας

Στο τρίπτυχο πάνω στο οποίο θα στηριχθεί η ανάκαμψη της κυπριακής Οικονομίας αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης. Μιλώντας στο 10ο Nicosia Economic Congress ο κ. Πετρίδης επισήμανε πως δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές ενώ τόνισε πως ο ίδιος τάσσεται υπέρ της οικονομικής ορθοδοξίας.

Αναλύοντας το τρίπτυχο που ακολουθήθηκε και μετά το 2013, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε:

Πρώτο, υγιή δημόσια οικονομικά και μη ελλειμματικούς προϋπολογισμούς και όπου είναι εφικτό να υπάρχουν πλεονασματικοί προϋπολογισμοί ώστε να μειωθούν τα βάρη στις επόμενες γενεές. Η δημιουργία αποθεμάτων προσθέτουν αξιοπιστία και δίνουν την δυνατότητα αντιμετώπισης οικονομικών κρίσεων στο μέλλον.

Δεύτερο, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα της ιδιωτικής οικονομίας. Προώθηση της μεταρρύθμισης της Δημόσιας Υπηρεσίας η οποία εκκρεμεί εδώ και χρόνια, όπως επίσης και προώθηση της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που παρά το γεγονός έχει εγκριθεί ομόφωνα από την Ένωση Δήμων εκκρεμεί ενώπιον της Βουλής. Παράλληλα, θα πρέπει να αναδιαρθρωθεί η κυπριακή Οικονομία με ένα άλλο αναπτυξιακό μοντέλο.

Τρίτο, συνέχιση της πορείας διόρθωσης της βαριάς κληρονομίας λαθών του παρελθόντος όπως η διαχείριση του μεγάλου όγκου των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων.

Την ίδια ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως η Κύπρος κατάφερε να αντιδράσει άμεσα λόγω της συνετής δημοσιονομικής πολιτικής που εφάρμοσε από το 2013.

Ο Κωνσταντίνος Πετρίδης έκανε λόγω για μια συμμετρική οικονομική κρίση που έχει πλήξει όλες τις Οικονομίες του κόσμου. Η πανδημία είναι ένα φαινόμενο που πέραν τη υγειονομικές του επιπτώσεις οδήγησε και στην μεγαλύτερη οικονομική κρίση από το 1929. Μια κρίση που ήταν απρόβλεπτη και δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί βιώσιμα σε ό,τι αφορά την οικονομική της διαχείριση.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, είπε, προχώρησε στη λήψη πολύ αυστηρών μέτρων διακίνησης κάτι που δεν έγινε σε άλλες χώρες. Διατέθηκαν όλα τα διατεθειμένα εργαλεία παρέχοντας ένα πακέτο οικονομικής βοήθειας €2 δις που αντιστοιχεί στο 7-8% του ΑΕΠ.

Μεγάλο μέρος του δημοσιονομικού πακέτου παραχωρήθηκε για την στήριξη των εισοδημάτων, να προστατεύσουμε το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών μας και να αποτρέψουμε μαζικές απολύσεις, ενώ χρησιμοποιήσαμε τα εργαλεία που μας έδωσε η ΕΚΤ με αναστολή της καταβολής των δόσεων και ανατοκισμού για μια περίοδο 10 μηνών.

Στηρίξαμε τον τουρισμό, τις αεροπορικές εταιρείες, επιδότηση επιτοκίου για νέα δάνεια για περίοδο 2 χρόνων. Ακόμη και επιδότηση των στεγαστικών δανείων για στήριξη των νέων ζευγαριών για απόκτηση στέγης.

Η κυβέρνηση προχωρεί και σε απευθείας επιδότηση μικρών επιχειρήσεων. Οι πληρωμές αναμένεται να ολοκληρωθούν τις επόμενες ημέρες για επιχειρήσεις που εργοδοτούν μέχρι 50 άτομα.

«Αυτό που καταφέραμε να κάνουμε προσφέραμε ένα ισχυρό δίκτυ κοινωνικής προστασίας αλλά και την προοπτική στις επιχειρήσεις να έχουν το απαραίτητο οξυγόνο για να αναπνεύσουν».

Το μεγάλο στοίχημα που θα κυμανθεί ο τουρισμός
Αυτή της στιγμή είπε το μεγάλο στοίχημα για την κυπριακή Οικονομία είναι που θα κυμανθεί ο τουρισμός στο επόμενο διάστημα, καθώς επηρεάζεται από αστάθμητους εξωτερικούς παράγοντες και τα επιδημιολογικά δεδομένα των άλλων χωρών. «Αποφασίσαμε να στηρίξουμε περισσότερο τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τον τουρισμό. Δεν μπορούμε να προβλέψουμε σε ποια επίπεδα αναμένεται να κυμανθεί φέτος ο τουρισμός, αλλά έχουμε προβεί σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να υπάρχει ικανοποιητική ροή τουριστών». 

Δειτε Επισης

Το Andrey & Julia Dashin’s Foundation ήταν χρυσός χορηγός του φιλανθρωπικού δείπνου του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος
Νέο ερευνητικό έργο στο Πανεπιστήμιο Κύπρου με χρηματοδότηση €200.000 από το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας
Πράσινο φως από τη γενική συνέλευση της ΑΕΛ για συμμετοχή του Andrew Budzinski στο μετοχικό κεφάλαιο
Σεμινάριο Harris Kyriakides: «Latest Developments in Banking Litigation»
Έμπρακτη στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω του «ΘΑλΕΙΑ2021-2027»-Τα σχέδια που έρχονται
Έκκληση ΣΥ.ΚΕ.Α.Α. προς βουλευτές: Μην επιβραβεύσετε την ανισότητα, προστατέψτε τους ασθενείς
Σημαντικό βήμα για επέκταση του παγκόσμιου δικτύου του AUB Mediterraneo-Υπέγραψε MoU με το Πανεπιστήμιο Jiliang Κίνας
Καινοτόμα φωτονικά κυκλώματα για τα δίκτυα 6G-Νέο έργο στο Πανεπιστήμιο Κύπρου με χρηματοδότηση ΙδΕΚ
EY Κύπρου και CIM Cyprus Business School ενώνουν δυνάμεις και παρουσιάζουν το πρόγραμμα EY Learn & Earn
Partners: 30 χρόνια πορείας, δημιουργίας και αλλαγής στον χώρο της διαφήμισης και της επικοινωνίας στην Κύπρο