Powered by

«Συναγερμός» ΔΝΤ για το χάσμα μεταξύ αγορών και πραγματικής οικονομίας

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε στην έκθεση του για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα ότι η δίμηνη ανάκαμψη στις χρηματοπιστωτικές αγορές είναι ευάλωτη και κινδυνεύει να ανατραπεί επειδή τροφοδοτείται από τις κεντρικές τράπεζες και είναι εντελώς αποσυνδεδεμένη από τις προοπτικές της πραγματικής οικονομίας.

Μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα, ο S&P 500 είχε σημειώσει ράλι πάνω από 35% σε σχέση με τα χαμηλά επίπεδα στα τέλη Μαρτίου, παρά το γεγονός ότι η αύξηση των θανάτων από τον κορωνοϊό κάλπαζε, τα lockdown περιόρισαν την οικονομική δραστηριότητα και το ποσοστό ανεργίας έσπαγαν ρεκόρ.

Το ΔΝΤ είπε ότι τέτοια ράλι έχουν συμβεί και σε προηγούμενες περιόδους σημαντικής οικονομικής πίεσης, για να αναστραφούν στη συνέχεια. Επιπλέον, τα spread για τις εταιρείες που έχουν επενδυτική βαθμίδα στις προηγμένες οικονομίες είναι επίσης μικρότερα σε σχέση με προηγούμνες οικονομικές κρίσεις, αναφέρει το ΔΝΤ.

«Αυτή η ανωμαλία μεταξύ αγορών και πραγματικής οικονομίας μπορεί να φέρει διόρθωση στις τιμες των ομολόγων με ρισκο αν αλλάξει η στάση των επενδυτών, πράγμα που θα απειλήσει την ανάκαμψη», δήλωσε ο Τομπάιας Άντριαν, διευθυντής του τμήματος νομισματικών και κεφαλαιαγορών του ΔΝΤ.

Ένα ενδεχόμενο χρηματηστηριακό ξεπούλημα θα μπορούσε να αποτελέσει ένα επιπλέον επιαβρυντικό παράγοντα σε μια ύφεση η οποία εκτιμάται ότι ειναι η χειρότερη μετά τη Μεγάλη Ύφεση του 1929, αναφέρει το Bloomberg.

Το ΔΝΤ προειδοποίησε επίσης ότι τα υψηλά επίπεδα χρέους θα μπορούσαν να καταστούν μη διαχειρίσιμα για ορισμένους δανειολήπτες, με την αφερεγγυότητα και τις απώλειες εσόδων να δοκιμάζουν την ανθεκτικότητα των τραπεζών.

Όπως αναφέρει η επικαιροποιημένη Έκθεση του ΔΝΤ, τόσο στις αναπτυγμένες όσο και στις αναδυόμενες οικονομίες, η επιβάρυνση του εταιρικού και του ιδιωτικού χρέους θα μπορούσε να καταστεί ανεξέλεγκτη και μη διαχειρίσιμη σε μια σοβαρή οικονομική συρρίκνωση.

Την Τετάρτη, το ΔΝΤ αναθεώρησε τις προβλέψεις του για το παγκόσμιο ΑΕΠ τονίζοντας ότι θα συρρικνωθεί κατά 4,9%, ενώ σε προηγούμενη πρόβλεψη του τον Απρίλιο είχε κάνει λόγο για ύφεση 3%. Μάλιστα, το ΔΝΤ αναθεώρησε και το ρυθμό της παγκόσμιας ανάπτυξης (5,4% αντι για 5,8%) για το 2021.

Αυτή την ώρα, οι κεντρικές τράπεζες στις προηγμένες οικονομίες έχουν μειώσει τα επιτόκια τους στο μηδέν ή και κάτω από το μηδέν για να περιορίσουν τις οικονομικές συνέπειες του κορωνοϊού.

Αν και αυτό μαζί με την εκτεταμένη χρήση εργαλείων όπως η ποσοτική χαλάρωση «έχει αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη και έχει αυξήσει την ανάληψη ρίσκων από τους επενδυτές», ταυτόχρονα «το ΔΣ της ΕΚΤ πρέπει να είναι προσεκτικό στον να μην προκύψουν πιθανές οικονομικές συνέπειες, όπως η συνεχιζόμενη συσσώρευση τρωτών σημείων στην οικονομία της Ευρώπης», αναφέρει ο Άντριαν.

ΠΗΓΗ: newmoney.gr

Δειτε Επισης

Στην...πρίζα και οι εταιρείες στον τομέα των τεχνολογιών φόρτισης-Έντονη ανησυχία για την περικοπή χορηγιών για ηλεκτρικά
Ξεκάθαρο μήνυμα ΠΑΣΥΛΕ για το DRS: «Το κόστος να μην μεταφερθεί σε υπεραγορές και καταναλωτές»
Φωκίων Καραβίας: Σταυροδρόμι η Κύπρος για τους σχεδιασμούς της Eurobank-Προχωρά η νομική συγχώνευση με Ελληνική
Χρυσός: Διατηρεί τη σταθερότητά του εν μέσω εξελίξεων στο εμπόριο και τις αγορές-Ξεπέρασε και πάλι τις $3.000 η ουγγιά
Γλίτωσε την ύφεση η Γερμανία… Ανάπτυξη 0,2% το α’ τρίμηνο-Οι δασμοί απειλούν τις προοπτικές
ΗΠΑ: Στο έλεος της πολιτικής Τραμπ τα έργα δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα
Ολύμπιος Τουμάζου: Το προφίλ του Κύπριου καταναλωτή-Με συμπεριφορές που θυμίζουν τη γάτα στα κεραμίδια
Αριστοτέλης Παντελιάδης: Η αγορά του λιανεμπορίου τροφίμων αλλάζει γρήγορα-Το «σκέτο online» ανήκει στο παρελθόν
Πρώτα αρνητικά σημάδια από τους δασμούς στην κινεζική οικονομία-Βαρύ πλήγμα στη μεταποίηση τον Απρίλιο
Κίνα: Κατάρτισε «λευκή λίστα» με αμερικανικά προϊόντα που εξαιρούνται από τους δασμούς 125%