Powered by

Moody’s: Ανακούφιση για τα τράπεζες η εκχώρηση δανείων

Στην αύξηση 31% που σημειώθηκε το πρώτο τρίμηνο στο ύψος των δανείων που έχουν περάσει σε servicers στέκεται ο οίκος αξιολόγησης σε έκθεσή του, κρίνοντας πιστωτικά θετικό το γεγονός.

Τονίζει ότι η σταδιακή μεταφορά μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων προς αυτούς, που έχουν εμπειρία στη διαχείριση προβληματικών δανείων, αυξάνει τις προοπτικές ανάκτησης και εκκαθάρισης των ισολογισμών των τραπεζών και βελτιώνει την ποιότητα του ενεργητικού τους. Επιτρέπει επίσης στο management να εστιάσει στον νέο δανεισμό, κάτι που μπορεί να βελτιώσει την κερδοφορία τα επόμενα δυο με τρία χρόνια.

Σύμφωνα με την ΤτΕ τα δάνεια που έχουν μεταφερθεί σε ξένες ενδιάμεσες εταιρείες και τα διαχειρίζονται servicers αυξήθηκαν σε περίπου 30,8 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο από 23,5 δισ. το τέταρτο τρίμηνο του 2019, όταν οι τράπεζες είχαν περίπου 68,5 δισ. ευρώ NPEs. Η αυξημένη ανάκτηση θα βελτιώσει την «όρεξη» των επενδυτών για ελληνικά NPEs και τις τιμές τους στη δευτερογενή αγορά, κάτι που θα δώσει κίνητρο στις τράπεζες να προχωρήσουν με τις τιτλοποιήσεις και δυνητικά θα μειώσει το χτύπημα στα κεφάλαια από τη διαδικασία, εκτιμά η Moody’s.

Τα προσωπικά δάνεια αντιστοιχούν στο 53% των NPEs που εκχωρήθηκαν το πρώτο τρίμηνο. Εξ αυτών τα μη εξασφαλισμένα καταναλωτικά δάνεια, που είναι τα πλέον επικίνδυνα NPEs και τα πιο δύσκολα στην ανάκτηση αντιστοιχούν σε 11,8 δισ. ή 38% του συνόλου. Αλλά «επικίνδυνα» και δύσκολα στη διαχείριση δάνεια είναι αυτά προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις (5,9 δισ. ευρώ), τα οποία αντιστοιχούν στο 19% του συνόλου και δάνεια προς ένα δικαιούχο (5,6 δισ.) τα οποία ανέρχονται σε 18%.

Τον Μάρτιο ο οίκος εκτίμησε ότι τα κόκκινα δάνεια φτάνουν κατά μέσο όρο στο 40% του συνολικού χαρτοφυλακίου. Θυμίζει ότι η μείωσή τους αποτελεί την βασική πρόκληση για τον κλάδο από το 2016, όταν κορυφώθηκαν ανερχόμενα στο 49% του συνόλου των δανείων, καταναλώνοντας πολλούς πόρους, αυξάνοντας τις προβλέψεις και επηρεάζοντας αρνητικά την κερδοφορία.

Στόχος των ελληνικών τραπεζών είναι να βελτιώσουν την ποιότητα του ενεργητικού τους κυρίως μέσω τιτλοποιήσεων. Οι περισσότερες, με εξαίρεση την Εθνική Τράπεζα, σκοπεύουν να μεταφέρουν βασικά στοιχεία ενεργητικού και υποχρεώσεις σε μια τραπεζική θυγατρική που θα έχει πιο καθαρό ισολογισμό.

ΠΗΓΗ: fortunegreece.com

Δειτε Επισης

Ανατρέπει τα δεδομένα το ράλι του ευρώ έναντι του δολαρίου
Τραμπ: Υπόσχεται νέες μειώσεις φόρων για να αντισταθμίσει το κόστος των δασμών
Χωρίς ξεκάθαρη εικόνα για τους δασμούς ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις ΔΝΤ-Παγκόσμιας Τράπεζας… «Ανησυχία για την αβεβαιότητα»
Χρυσός: Επενδυτική φρενίτιδα στην Κίνα-Προβλέψεις ακόμη και για $5.000 ανά ουγγιά
Τρικυμία στη ναυτιλία από τα νέα λιμενικά τέλη των ΗΠΑ-Στο στόχαστρο η κινεζική ναυπηγική βιομηχανία
DBRS: Επιβεβαίωσε την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε AAA
Ε.Ε.: Υπό έρευνα η εξαγορά της Downtown Music από Universal ύψους $775 εκατ.
Qatar Airways: Θωρακίζεται απέναντι στους δασμούς με στοκ ανταλλακτικών
Ξεπέρασε την Ιαπωνία... Η Πολιτεία των ΗΠΑ που έγινε η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη παγκοσμίως
Σε πτωτική πορεία ο χρυσός μετά από μια εβδομάδα οικονομικής αβεβαιότητας