Powered by

Οι Βρετανοί αντιμέτωποι με το υψηλότερο χρέος των τελευταίων 57 ετών

Η κρίση του κορωνοϊού οδήγησε στην εκτόξευση του χρέους της Βρετανίας καθώς το υπουργείο Οικονομικών υποχρεώθηκε να λάβει άνευ προηγουμένου μέτρα στήριξης της οικονομίας, όπως φοροελαφρύνσεις, κάλυψη εκατομμυρίων μισθών εργαζομένων και έργα υποδομής, τα οποία χρηματοδότησε μέσω της αύξησης δανεισμού.

Το βρετανικό έλλειμμα φούσκωσε κι άλλο τον Μάιο, ανεβάζοντας το χρέος πάνω από το 100% του ΑΕΠ για πρώτη φορά από το 1963.

Ο δανεισμός της κυβέρνησης ανήλθε σε 55,2 δισ. στερλίνες τον περασμένο μήνα και τα φορολογικά έσοδα έκαναν βουτιά, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας. Ο συνολικός δανεισμός ανήλθε σε 103,7 δισ. στερλίνες από τον Απρίλιο που ξεκινά το οικονομικό έτος και πρόκειται για το μεγαλύτερο διμηνιαίο ποσό που έχει καταγραφεί ποτέ.

Η αύξηση αντανακλά το κόστος των παρεμβάσεων του ΥΠΟΙΚ, Ρίσι Σουνάκ, με στόχο της στήριξη της οικονομίας. Αυτή τη στιγμή, το κράτος πληρώνει τους μισθούς 12 εκατ. εργαζομένων, ενώ αναμένεται να εφαρμοστούν και νέες φοροελαφρύνσεις και να γίνουν πρόσθετα έργα υποδομών.

Οι δαπάνες της κεντρικής κυβέρνησης αυξήθηκαν πάνω από 50% τον Μάιο και τα έσοδα μειώθηκαν κατά 28%. Το καθαρό χρέος, συμπεριλαμβανομένων των προγραμμάτων της Τράπεζας της Αγγλίας, έκανε άλμα στο 100,9% του ΑΕΠ, σημειώνοντας αύξηση 21% σε σχέση με έναν χρόνο πριν.

Το έλλειμμα στην τρέχουσα χρήση, που προβλεπόταν στα 55 δισ. στερλίνες όταν ανέλαβε ο Σουνάκ, τώρα προσεγγίζει τα 270 δισ. στερλίνες ή 14% του ΑΕΠ. Είναι το μεγαλύτερο ποσοστό από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στο μεταξύ, έκθεση του ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών προειδοποιεί ότι μια επίμονη οικονομική δυσπραγία μπορεί να σημάνει διατήρηση των αυξημένων επιπέδων δανεισμού και στο μέλλον.

Μια αργή ανάκαμψη μπορεί να σημάνει ότι ο δανεισμός μπορεί να φτάσει σε επιπλέον 70 δισ. στερλίνες το οικονομικό έτος 2024-2025, ενώ μια ταχύτερη ανάκαμψη μπορεί να σημάνει υψηλότερο δανεισμό κατά 40 δισ.

ΠΗΓΗ: newmoney.gr

Δειτε Επισης

Τα σχέδια των Βρυξελλών για υψηλότερους δασμούς στις ουκρανικές εισαγωγές
Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στη Γερμανία-Περιορίστηκε στο 2,2% τον Απρίλιο
Κίνα: Αύξηση 13% στην παραγωγή οχημάτων το πρώτο τετράμηνο
Ανακάμπτει η τιμή του χρυσού-Παραμένει πάνω από τα $3.000 η ουγγιά
Σε ισχύ η συμφωνία Κίνα-ΗΠΑ για μείωση των δασμών… «Έχουμε πλαίσιο πολύ γερής συμφωνίας»
«Απόβαση» Τραμπ στη Μέση Ανατολή: Υπέγραψε στρατηγική οικονομική συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία
ΕΤΑΑ: Οι αμερικανικοί δασμοί πλήττουν την ανάπτυξη Κεντρικής Ευρώπης και Βαλκανίων
ΗΠΑ-Κίνα: Τι περιλαμβάνει η συμφωνία της Γενεύης που αλλάζει τα δεδομένα στο παγκόσμιο εμπόριο
Προς αποκλιμάκωση η εμπορική ένταση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου-Τι συμφώνησαν ΗΠΑ και Κίνα
Δασμοί Τραμπ: Η εμπορική αβεβαιότητα πάγωσε παγκοσμίως τις εξαγορές και συγχωνεύσεις