Xατζηπαναγιώτου: Αν δανείσουν οι τράπεζες θα ξεπεράσουμε πωλήσεις προ κορωνοϊού
12:57 - 19 Ιουνίου 2020
Μιλώντας στο διαδικτυακό συνέδριο που διοργάνωσε η IMH για το μέλλον της αγοράς ακινήτων στην Κύπρο ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και CEO της Cybarco Μιχάλης Χατζηπαναγιώτου έστειλε αισιόδοξα μηνύματα.
Αρχικά έδωσε συγχαρητήρια στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας.
«Ο κλάδος και η σημαντικότητα του αναγνωρίζεται από όλους. Εργοδοτούμε περίπου 40 χιιάδες πρόσωπα. Μετά το ποδόσφαιρο, το θέμα που συζητείται περισσότερο είναι τα ακίνητα. Η κρίση είναι διεθνής και είναι πιο δύσκολο να προβλέψουμε τι θα γίνει. Πρέπει όλοι να κάνουμε ότι είναι δυνατό για να έρθει η ανάκαμψη πιο γρήγορα. Οι άνθρωποι και οι επενδυτές δεν θέλουν να βλέπουν αβεβαιότητα», ανέφερε.
Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα ο κ. Χατζηπαναγιώτου επισήμανε ότι η Κύπρος, δεν έχει χάσει αυτά που την έκαναν ελκυστικό προορισμό για να αγοράσει κάποιος ακίνητο, ή να ενοικιάσει.
«Είμαστε από τις πιο φιλόξενες χώρες στον κόσμο. Έχουμε πόλεις με πολλά πλεονεκτήματα. Το πόσες πράξεις θα γίνουν εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις τράπεζες. Αν οι τράπεζες δώσουν ρευστότητα μπορούμε να πάρουμε και πολύ καλύτερα από τα νούμερα που είχαμε πριν τον κορωνοϊό», τόνισε.
Στη συνέχεια ο κ. Χατζηπαναγιώτου αναφέρθηκε στη σημασία που έχουν οι ξένοι επενδυτές για την αγορά των ακινήτων.
«Οι ξένοι φέρνουν τα λεφτά στην αγορά ακινήτων στην Κύπρο. Αγοράζουν από διαμερίσματα μέχρι ξενοδοχεία. Δεν είμαστε μόνοι μας όμως σε αυτό το παιχνίδι. Ο ξένος έχει επιλογές. Μπορεί να επενδύσει από Κύπρο μέχρι Αυστραλία. Πρέπει να δίνουμε στους ξένους περισσότερη σημασία και να τους συμπεριφερόμαστε λες και είναι οι πιο σημαντικοί άνθρωποι στον κόσμο», υπογράμμισε.
Στην καταληκτική του παρέμβαση ανέφερε πως οι developers φημίζονται για την εξωστρέφεια τους.
«Για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε από αυτή την κρίση χρειαζόμαστε κίνητρα. Πρέπει να δοθούν φορολογικά κίνητρα από την κυβέρνηση. Οι Κινέζοι λένε πως η λέξη κρίση γράφεται με δύο χαρακτήρες. Είναι ο φόβος και η ευκαιρία. Πρέπει να δούμε την κρίση ως ευκαιρία», κατέληξε.