Λεπτός: Αυξημένη η ανάγκη των ξένων για εξοχική ή μόνιμη κατοικία στην Κύπρο
13:35 - 19 Ιουνίου 2020
Το στοίχημα που πρέπει να δούμε σαν χώρα και σαν τομέας των ακινήτων είναι πώς μπορούμε να πετύχουμε ανοιχτή οικονομία με ταυτόχρονη προστασία της υγείας, τόνισε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Ομίλου Εταιρειών Leptos, Παντελής Λεπτός.
Μιλώντας στο πλαίσιο του διαδικτυακού συνεδρίου «Market Outlook Series: Ακίνητα και Ανάπτυξη Γης, αναφέρθηκε σε συγκρατημένη αισιοδοξία για την κυπριακή κτηματαγορά, με τον τομέα των ακινήτων παραμένει πρώτη επενδυτική επιλογή στην Κύπρο.
Σύμφωνα με τον κ. Λεπτό, η κρίση που επέφερε ο κορωνοϊός δημιούργησε στους ξένους αγοραστές την αυξημένη ανάγκη εξασφάλισης εξοχικής ή μόνιμης κατοικίας σε μία άλλη χώρα, όπως η Κύπρος.
Από Ασία, Μέση Ανατολή και Ρωσία
Ερωτηθείς για την προέλευση των ξένων αγοραστών, εξήγησε ότι με βάση τα στοιχεία του Κτηματολογίου για τη φετινή χρονιά, το ένα τρίτο των πωλήσεων ακινήτων σε ξένους γίονται από Ευρωπαίους και τα δύο τρίτα πραγματοποιούνται από αγοραστές εκτός ΕΕ.
Ωστόσο, η εμπειρία της αγοράς καταδεικνύει ότι υπάρχει ενδιαφέρον από αγορές της Ασίας, της Μέσης Ανατολής και της Ρωσίας, με την Πάφο να παραμένει πρώτη στην προτίμηση αλλοδαπών αγοραστών, εξακολουθώντας να πωλεί περισσότερα ακίνητα σε ευρωπαίους αγοραστές από όλους τις άλλες πόλεις μαζί.
Ταυτόχρονα, επεσήμανε ότι η έννοια της βιώσιμης ενέργειας πρέπει να συνδέεται άμεσα με την έννοια της προστασίας της υγείας.
Σπίτι με κήπο παρά διαμέρισμα και στροφή σε εξοχικές περιοχές
Αναλύοντας τα νέα δεδομένα που θα επιφέρει η πανδημία στον τομέα των ακινήτων, ο Παντελής Λεπτός εξήγησε ότι πλέον θα υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη για ανοιχτούς αντί κλειστούς χώρους και για πάρκα αντί για malls.
«Είναι πλέον εμφανής η ανάγκη για μεγαλύτερη κατοικία, που να συμπεριλαμβάνει ένα ή δύο γραφεία, εφόσον οι δύο σύζυγοι δουλεύουν από σπίτι, καθώς κι η ανάγκη για κατοικία με κήπο παρά διαμέρισμα ή και μία στροφή σε εξοχικές περιοχές παρά κέντρο των πόλεων», σημείωσε σχετικά.
Ταυτόχρονα διαπιστώνεται η χρήση εργαλείων εικονικής πραγματικότητας (video tools), αλλά και η στροφή κάποιων, άλλοτε αρνητικών στη χρήση του διαδικτύου, να κάνουν τις αγορές τους ηλεκτρονικά, να διεκπεραιώνουν τις συναλλαγές τους online, αποκτώντας έτσι περισσότερο ελεύθερο χρόνο.
Επισημαίνοντας ότι τα οικιστικά ακίνητα θα έχουν μεγαλύτερη ζήτηση από τους υπόλοιπους τομείς, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Ομίλου Εταιρειών Leptos σημείωσε ότι οι επιχειρηματίες του κλάδου των ακινήτων έχουν εμπειρία και πρόσβαση σε ένα ευρύ δίκτυο.
«Τώρα είναι η ώρα να γίνει το επόμενο βήμα στην κατεύθυνση μίας αναπτυξιακής προσπάθειας, να μειώσουμε τις αδυναμίες που βλάπτουν την ανταγωνιστικότητά μας. Ζούμε σε μία παγκόσμια αγορά που είναι γρήγορη, αμείλικτη, non stop», είπε σχετικά ο κ. Λεπτός.
Εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τις αλλαγές που γίνονται, επεσήμανε ότι μπορούν να γίνουν πολλά ακόμα όσον αφορά τις διαδικασίες αδειοδοτήσεων και τα φορολογικά και άλλα κίνητρα που μπορούν να δοθούν.
Ανάγκη να μεγαλώσει η αγορά
Εξηγώντας ότι η αγορά ακινήτων της Κύπρου ήταν πάντοτε μικρή, με 14,000 πωλήσεις το 2008, οι οποίες υποχώρησαν στις 3,700 το 2013 και αυξήθηκαν κατακόρυφα στις 10,000 το 2019, με αυξητική τάση μέχρι το τέταρτο τρίμηνο του 2019, ο κ. Λεπτός εξέφρασε την άποψη ότι ακόμα και οι 14,000 πράξεις σε ετήσια βάση είναι χαμηλές. «Αν αναλογιστούμε τον πληθυσμό γύρω από την Κύπρο και εκμεταλλευθούμε σωστά τη γεωγραφική μας θέση, τότε τα πωλητήρια έγγραφα θα αυξηθούν σημαντικά», είπε σχετικά.