Powered by

Gazprom: Το τεράστιο χρέος τουρκικών εταιριών και η απαίτηση για άμεση πληρωμή

Το χρέος προς τη Ρωσική εταιρεία προκύπτει από την παράδοση το 2019 ρωσικού φυσικού αερίου, με βάση μακροπρόθεσμα συμβόλαια για αγορά των 1.000 κυβικών μέτρων στην τιμή των 250 δολ. δολαρίων. Οι τουρκικές εταιρείες δεσμεύτηκαν να αγοράσουν 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από τη Ρωσία πέρσι, αλλά το ρωσικό φυσικό αέριο έγινε πιο ακριβό για την τουρκική αγορά, όπου οι τιμές κυμαίνονται από 220 δολ. έως 280 δολ. τα 1.000 κυβικά.

Και όπως δείχνουν τα στοιχεία της αρμόδια αρχής στην Τουρκία, οι εταιρείες τελικώς κατάφεραν να διαθέσουν περίπου 1,3 δισεκατομμύρια κυβικά, δηλαδή λιγότερο από το 15% της συμφωνηθείσας ποσότητας.

Πληροφορίες της WSJ αναφέρουν ότι και οι επτά επιχειρήσεις βρίσκονται σε διαπραγμάτευση με την Gazprom, ωστόσο το χρέος παρότι ανήκει σε ιδιωτικές εταιρείες, εκτιμάται ότι θα γίνει εθνικό θέμα για την Τουρκία, καθώς οι κρατικές τράπεζες που έχουν εμπλακεί θα πρέπει να καταβάλουν περίπου 600 εκατομμύρια δολάρια. Καμία πλευρά δεν δέχθηκε να σχολιάσει, ωστόσο στέλεχος μιας εκ των εταιρειών -γράφει η WSJ- επιβεβαίωσε ότι «η Gazprom ζητάει να πληρωθεί, αλλά το χρέος είναι τεράστιο».

ΠΗΓΗ: fortunegreece.com

Δειτε Επισης

Η Γερμανία αναμένει μηδενική ανάπτυξη της οικονομίας-«Το Made in Germany τελείωσε»
Κίνα: Δεν γίνονται εμπορικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ-Να ακυρωθούν οι «μονομερείς» δασμοί
Ράλι για χρυσό μετά τις δηλώσεις Τραμπ και τις αμφιβολίες για τους δασμούς
Νάγκελ: Η Γερμανία κινδυνεύει με ύφεση λόγω των δασμών Τραμπ
Δασμοί Τραμπ: 12 πολιτείες των ΗΠΑ καταθέτουν αγωγή και ζητούν να κριθούν παράνομοι
Λαγκάρντ: Οι δασμοί πιθανόν να λειτουργήσουν αποπληθωριστικά για την Ευρώπη
Κομισιόν: Επέβαλε πρόστιμα €500 εκατ. στην Apple και €200 εκατ. στη Meta
Πιθανή μείωση δασμών κατά Κίνας θα εξετάσει ο Λευκός Οίκος-Σε συνδυασμό με τις διαπραγματεύσεις οποιαδήποτε ενέργεια
Στάσιμη η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη-Οι δασμοί Τραμπ πλήττουν τις υπηρεσίες
Σι Τζινπίνγκ: Οι δασμοί βλάπτουν το εμπόριο και αποσταθεροποιούν την παγκόσμια οικονομική τάξη