Powered by

Gazprom: Το τεράστιο χρέος τουρκικών εταιριών και η απαίτηση για άμεση πληρωμή

Το χρέος προς τη Ρωσική εταιρεία προκύπτει από την παράδοση το 2019 ρωσικού φυσικού αερίου, με βάση μακροπρόθεσμα συμβόλαια για αγορά των 1.000 κυβικών μέτρων στην τιμή των 250 δολ. δολαρίων. Οι τουρκικές εταιρείες δεσμεύτηκαν να αγοράσουν 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από τη Ρωσία πέρσι, αλλά το ρωσικό φυσικό αέριο έγινε πιο ακριβό για την τουρκική αγορά, όπου οι τιμές κυμαίνονται από 220 δολ. έως 280 δολ. τα 1.000 κυβικά.

Και όπως δείχνουν τα στοιχεία της αρμόδια αρχής στην Τουρκία, οι εταιρείες τελικώς κατάφεραν να διαθέσουν περίπου 1,3 δισεκατομμύρια κυβικά, δηλαδή λιγότερο από το 15% της συμφωνηθείσας ποσότητας.

Πληροφορίες της WSJ αναφέρουν ότι και οι επτά επιχειρήσεις βρίσκονται σε διαπραγμάτευση με την Gazprom, ωστόσο το χρέος παρότι ανήκει σε ιδιωτικές εταιρείες, εκτιμάται ότι θα γίνει εθνικό θέμα για την Τουρκία, καθώς οι κρατικές τράπεζες που έχουν εμπλακεί θα πρέπει να καταβάλουν περίπου 600 εκατομμύρια δολάρια. Καμία πλευρά δεν δέχθηκε να σχολιάσει, ωστόσο στέλεχος μιας εκ των εταιρειών -γράφει η WSJ- επιβεβαίωσε ότι «η Gazprom ζητάει να πληρωθεί, αλλά το χρέος είναι τεράστιο».

ΠΗΓΗ: fortunegreece.com

Δειτε Επισης

Πρώτη συμφωνία επαναπροσέγγισης μετά το Brexit...Τι προβλέπει το deal Ευρωπαϊκής Ένωσης-Βρετανίας
Υποβάθμισε σε Aa1 το αξιόχρεο των ΗΠΑ ο Moody’s-Οργισμένη αντίδραση από την αμερικανική προεδρία
Εμπορικό πλεόνασμα ρεκόρ για την ευρωζώνη-Άγγιξε τα €36,8 δις τον Μάρτιο
Στο 7,4% αυξήθηκε η ανεργία στη Γαλλία το πρώτο τρίμηνο του 2025
Δασμοί 30% στην Κίνα μέχρι τα τέλη του 2025-Οι εκτιμήσεις των αναλυτών
Oxford Economics: Διαχειρίσιμες προς το παρόν οι επιπτώσεις των δασμών στον εφοδιασμό της Ευρωζώνης
Σχέδιο εμπορικής συμφωνίας Ε.Ε. και ΗΠΑ-Τι αλλάζει στην πρόταση των Βρυξελλών
Βιομηχανική παραγωγή: Ισχυρή άνοδος στην Ευρώπη τον Μάρτιο, πτώση 4,6% στην Ελλάδα
Ευρωζώνη: Αύξηση 0,3% για το ΑΕΠ και την απασχόληση το α’ τρίμηνο
Εμπορική συμφωνία με μηδενικούς δασμούς προτείνει στις ΗΠΑ η Ινδία