Powered by

Το Κατάρ βάζει τέλος στους «χρυσούς» μισθούς των αλλοδαπών εργαζομένων

Εντείνει τις προσπάθειές του να ανακάμψει από τις συνέπειες του κορωνοϊού το Κατάρ και στο πλαίσιο αυτό ζήτησε από εταιρείες που χρηματοδοτούνται από την κυβέρνηση να μειώσουν τις μισθολογικές δαπάνες για αλλοδαπούς εργαζομένους.

Το υπουργείο Οικονομικών του Εμιράτου έδωσε οδηγία σε υπουργεία, θεσμούς και επιχειρηματικές οντότητες που παίρνουν χρήματα από το κράτος να μειώσουν το μηνιαίο κόστος για τους ξένους υπαλλήλους κατά 30% αρχής γενομένης από 1ης Ιουνίου, είτε μέσω μείωσης του μισθού ή μέσω απόλυσης εργαζομένων κατόπιν ενημέρωσης με δύο μήνες περιθώριο, όπως μεταδίδει το Blοomberg.

Η μείωση στις τιμές ενέργειας έχουν επιφέρει πτώση και στα ταμειακά διαθέσιμα των ταμείων του κράτους, καθώς οι τοπικές οικονομίες είναι αντιμέτωπες με τις παρενέργειας του lockdown λόγω κορωνοϊού. Οι περισσότερες γεφυρώνουν το χάσμα που έχει δημιουργηθεί μέσω ενός συνδυασμού μείωσης δαπανών και έκδοσης χρέους. Το Κατάρ, το οποίο θα φιλοξενήσει το Μουντιάλ του 2022, άντλησε 10 δισ. δολάρια από έκδοση ομολόγων τον Απρίλιο.

Σε κάθε περίπτωση, το Κατάρ καλείται να βρει λύση ώστε το Παγκόσμιο Κύπελλο να μην καταλήξει σε οικονομική αποτυχία, καθώς και αγωνιστικά έχει δεχτεί αρκετά πλήγματα με τις αντιδράσεις που υπήρχαν από αρκετές χώρες για την ανάθεση στην ασιατική χώρα.

Το Κατάρ δεν είναι η μοναδική χώρα που προχωρά σε μειώσεις μισθών ξένων εργαζομένων, καθώς στην ίδια τακτική προχωρά το γειτονικό Ομάν αλλά και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός του Κουβέιτ είπε ότι ο απόδημος πληθυσμός της χώρας θα πρέπει να μειωθεί κατά το ήμισυ τουλάχιστον και να φτάνει το 30% του συνολικού πληθυσμού. Εξάλλου το Κουβέιτ ανακοίνωσε χθες ότι θα σταματήσει να προσλαμβάνει ξένους εργαζόμενους στον τομέα του πετρελαίου .

Πάντως, η μείωση των θέσεων εργασίας για τους αλλοδαπούς αναμένεται να θέσει σε απειλή την οικονομική ανάπτυξη του Κατάρ αυξάνοντας τον κίνδυνο της έλλειψης εργατικού δυναμικού και της μείωσης των καταναλωτικών δαπανών.

Σημειωτέον ότι οι ξένοι αποτελούν το 95% του συνολικού εργατικού δυναμικού.

Χιλιάδες ξένοι εργάζονται στην Qatar Airways, που μέχρι τον Μάρτιο του 2019 απασχολούσε 47.000 άτομα. Μεγάλο είναι το ποσοστό των ξένων εργαζομένων και στην Qatar Petroleum και στις θυγατρικές της, όπου θα γίνουν απολύσεις.

Επιπλέον, το ΥΠΟΙΚ του Κατάρ καταργεί ορισμένα προνόμια για ξένους εργαζόμενους, όπως προαγωγές και χρηματικές αποζημιώσεις για το προσωπικό αντί των διακοπών και των εισιτηρίων, εκτός εάν χορηγούνται στην αρχή ή στο τέλος της περιόδου εργασίας τους. Επίσης, σταματά να δίνει προκαταβολές μισθών, εκτός από την περίπτωση γάμου.

ΠΗΓΗ: newmoney.gr

Δειτε Επισης

Η Ε.Ε. παρατείνει τα οικονομικά περιοριστικά μέτρα κατά της Ρωσίας για άλλους έξι μήνες
Σε χαμηλό τετραετίας το δολάριο-Αυξάνεται η αισιοδοξία για εμπορικές συμφωνίες και μειώσεις επιτοκίων
Ιταλία: Αμετάβλητος ο πληθωρισμός κάτω από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ
Γερμανία: Χαμηλότερη των εκτιμήσεων η αύξηση στις λιανικές πωλήσεις τον Μάιο
Άλμα για την βρετανική οικονομία το πρώτο τρίμηνο πριν τους δασμούς Τραμπ
Νέα άνοδος για τον χρυσό με το βλέμμα στα εμπορικά deals και το φορολογικό νομοσχέδιο Τραμπ
Καναδάς: Ακυρώνει φόρο σε τεχνολογικούς κολοσσούς ενόψει συμφωνίας με τις ΗΠΑ για το εμπόριο
Βρέθηκε αγοραστής για την TikTok στις ΗΠΑ-Αναμένεται έγκριση από Κίνα
Πώς οι αβεβαιότητες του εμπορικού πολέμου δυσκολεύουν την προσπάθεια της ΕΚΤ
Αδειάζει η κλεψύδρα για εμπορική συμφωνία Ε.Ε. με ΗΠΑ-Εκπνέει η τρίμηνη προθεσμία Ντόναλντ Τραμπ