Powered by

Ο «Αρμαγεδδών» στις αεροπορικές σε τέσσερα γραφικά

Οι αεροπορικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο θα ξαναρχίσουν να πετούν αυτό το μήνα μετά από ένα άνευ προηγουμένου κλείσιμο στο οποίο εξαναγκάστηκαν από την πανδημία του κορωνοϊού. Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από τη Διεθνή Ένωση Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ) δείχνουν πόσο ζοφερή έχει γίνει η κατάσταση, καθώς οι αερομεταφορείς αιμορραγούν σε μετρητά και συσσωρεύουν δανεισμούς.

Στα διαγράμματα που ακολουθούν αποκαλύπτεται το βάθος της κρίσης:

Το πρώτο γράφημα δείχνει ότι σε παγκόσμιο επίπεδο, οι αεροπορικές εταιρείες έχουν δεχτεί κρατική στήριξη ύψους 123 δισ. Δολαρίων για να αντεπεξέλθουν σε ανάγκες όπως εξυπηρέτηση δανείων, μισθολογικά κόστη, εμπορικούς φόρους, λειτουργικά κόστη.

Σύμφωνα με τον IATA, ο οποίος αντιπροσωπεύει 290 αεροπορικές εταιρείες, η αεροπορική βιομηχανία έχει λάβει 123 δισεκατομμύρια δολάρια σε διάφορες μορφές κρατικής ενίσχυσης. Από αυτό το ποσό, 67 δισεκατομμύρια δολάρια ή 55% είναι επιστρεπτέα, δημιουργώντας μια βόμβα χρέους για τις αεροπορικές εταιρείες που επιδιώκουν να επιβιώσουν από σημαντικά μειωμένα έσοδα σε μια συρρικνωμένη ταξιδιωτική αγορά.
 



Στο επόμενο γράφημα φαίνεται ότι το χρέος των αεροπορικών εταιρειών αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 120 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020, εκτινάσσοντας το συνολικό χρέος στα 550 δισ. από 430 δισ. δολάρια που ήταν μέχρι το τέλος του 2019. Μάλιστα, η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών σημειώνει ότι αυτό δεν είναι βιώσιμο και ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να μετατρέψουν τη δική τους χρηματοδότηση σε ίδια κεφάλαια ή να υπομείνουν ένα κύμα μαζικών πτωχεύσεων.
 

Ο ΙΑΤΑ επισημαίνει ότι οι αεροπορικές εταιρείες αναμένεται να χάσουν 100 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος και τον επόμενο χρόνο, κάτι το οποίο αποτυπώνεται στο αμέσως επόμενο γράφημα. Αυτό επισκιάζει τις απώλειες 31 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά τη διάρκεια της ύφεσης 2008-2009, ενώ θεωρείται ότι είναι η χειρότερη οικονομική ύφεση μετά τη Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του 1930.
 

Η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού αναμένεται να σημειώσει τις μεγαλύτερες απώλειες φέτος στα 29 δισεκατομμύρια δολάρια, υπολογίζει ο IATA, ενώ ακολουθεί η Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη.
 



ΠΗΓΗ: newmoney.gr

 

Δειτε Επισης

Κίνα: Κατάρτισε «λευκή λίστα» με αμερικανικά προϊόντα που εξαιρούνται από τους δασμούς 125%
Νέα πυρά Τραμπ κατά Πάουελ για τους δασμούς-«Δεν κάνει καλή δουλειά, ξέρω περισσότερα για τα επιτόκια από αυτόν»
Βρετανία: Προχωρά στη θέσπιση ρυθμιστικού πλαισίου για τα κρυπτονομίσματα
ΗΠΑ: Αρνητικό ρεκόρ στο εμπορικό έλλειμμα-Πλήγμα για το ΑΕΠ
Ισπανία: Παραμένει ισχυρή η οικονομία αλλά το blackout επιδεινώνει τις προοπτικές
Σταθεροποίηση δικτύων σε Ισπανία, Πορτογαλία-Χωρίς διαδίκτυο και τηλέφωνο απομακρυσμένες περιοχές στη Γροιλανδία
Το Πεκίνο βελτιώνει την πολιτική επιστροφών φόρου για ξένους τουρίστες
Εντολές για αξιολογήσεις από ΕΤΕπ θα λαμβάνει πλέον ο Scope Ratings
Μεγάλοι κίνδυνοι για ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας φέτος-Καμπανάκι από οικονομολόγους
Η IBM σχεδιάζει επενδύσεις $150 δισ. στις ΗΠΑ την επόμενη πενταετία