Powered by

Η ΕΚΤ επιμένει στο «whatever it takes» με τις ευλογίες του ΔΝΤ

Σε μια άνευ προηγουμένου κρίση όπως αυτή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν έχει άλλη επιλογή από το να κινηθεί πέραν των συμβατικών μέτρων νομισματικής χαλάρωσης. Και σε αυτή την απόφαση έχει στο πλευρό της και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Δύο ημέρες μετά την απόφαση-κόλαφο του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου που έθεσε θέσμα συνταγματικότητας του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, επανέλαβε τη δέσμευσή της να κάνει ό,τι χρειασθεί για τη διάσωση της οικονομίας, διαμηνύοντας ότι δεν πτοείται από την απόφαση των Γερμανών δικαστών.

«Θα πρέπει να λάβουμε όλα τα πιθανά μέτρα και να εφαρμόσουμε όλες τις διαθέσιμες πολιτικές για την αντιμετώπιση αυτού του σοκ», δήλωσε η κ. Λαγκάρντ σε webinar που διοργάνωσε το Bloomberg. «Βρισκόμαστε ενώπιον της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης εν καιρώ ειρήνης», υπογράμμισε.

Από την πλευρά της, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, τάχθηκε στο πλευρό της κ. Λαγκάρντ, υποστηρίζοντας την άποψη ότι οι κεντρικές τράπεζες και εθνικές αρχές πρέπει να χρησιμοποιήσουν όλα τα εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους σε αυτή την ύφεση.

«Το μήνυμα προς όλους είναι το εξής: Προσδεθείτε, βαδίζουμε σε αχαρτογράφητα νερά... Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε σε μια τέτοια κατάσταση είναι να συνεργασθούμε όσο το δυνατόν περισσότερο και αυτοί που είναι πιο δυνατοί να κάνουν περισσότερα, ώστε να βοηθήσουν τους πιο αδύναμους», σημείωσε η κ. Γκεοργκίεβα.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ χαιρέτισε τις προσπάθειες κεντρικών τραπεζιτών όπως η κ. Λαγκάρντ, στηρίζοντας και τις προσπάθειες των κυβερνήσεων. «Διαθέτουμε άφθονη ρευστότητα και τα επιτόκια πιθανότατα θα παραμείνουν πολύ χαμηλά. Μπορούμε να διαχειρισθούμε για κάποιο διάστημα την αύξηση του χρέους», υπογράμμισε.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

Δειτε Επισης

Πέτερ Ντίλοφ: Ισχυρό θεμέλιο για οικονομική σταθερότητα η ένταξη της Βουλγαρίας στην ευρωζώνη
Ανοίγει την στρόφιγγα και μοιράζει περισσότερες από δύο τρις στερλίνες στα Υπουργεία η Ρέιτσελ Ριβς
Οι αγορές χρυσού των Κεντρικών Τραπεζών τον Απρίλιο-Επιβράδυνση για δεύτερο συνεχόμενο μήνα
Αναθεωρήθηκε ανοδικά η αύξηση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης-Στο 0,6% το πρώτο τρίμηνο
Υπό πίεση οι τιμές ακινήτων στη Βρετανία-Πτώση 0,4% τον Μάιο
Μειώθηκαν βιομηχανική παραγωγή και εξαγωγές στη Γερμανία τον Απρίλιο
Morgan Stanley: Πώς μια ήπια ύφεση θα εντείνει τη δυναμική της αμερικανικής αγοράς
Θετικός σε πιθανή εμπορική συμφωνία με Ε.Ε. ο Τραμπ-«Ελπίζουμε να επιτευχθεί, αλλιώς θα επιβληθούν δασμοί»
Αύξηση στις γερμανικές εργοστασιακές παραγγελίες παρά τους δασμούς Τραμπ τον Απρίλιο
Διατηρεί τα κέρδη ο χρυσός-Με το βλέμμα στη Fed οι traders