powered by

Μύθοι και πραγματικότητες για δάνεια με κρατικές εγγυήσεις

«Το ΚΕΒΕ, η ΟΕΒ και άλλοι μεγαλοκαρχαρίες θέλουν τις κρατικές εγγυήσεις στα δάνεια μόνο για τους μεγάλους καθώς ο στόχος τους είναι να διαλύσουν τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις», τονίζει ο Πασχάλης ιδιοκτήτης κορνιζοποιείου στο Τσέρι.

«Οι επιχειρήσεις σήμερα δεν χρειάζονται νέο δανεισμό, αλλά helicopter money», αναφέρει η κυρία Γιαννούλα που το Καϊμακλί η οποία διάβασε αυτό τον ορισμό στο Facebook και έκανε μετά google search.

«Έχει κανένα που πιστεύει ότι οι επιχειρήσεις θα δανειστούν χρήματα για να κρατήσουν το προσωπικό τους; Για την πάρτη τους τα θέλουν», αναφέρει με περισπούδαστο ύψος ο Προκόπης πρώην χρηματιστής που στο κραχ είχε το παρατσούκλι Easy Money.

Εγώ δεν εξετάζω αν έχει δίκαιο ο Πασχάλης ο κορνιζάς, ούτε η Γιαννούλα που το Καϊμακλί, ούτε ο Προκόπης ο Easy Money.
Αυτό που εξετάζω είναι ότι η Κύπρος είναι από τις ελάχιστες χώρες της ΕΕ που δεν έχει αξιοποιήσει ακόμη αυτό το εργαλείο.

Αυτό που εξετάζω είναι το ότι η Κύπρος παρά το έχει τραπεζικό σύστημα με πλεονάζουσα ρευστότητα, επέλεξε αν και μπορούσε να προσφέρει κρατική εγγύηση στα δάνεια μέχρι και 90% όπως έκαναν και άλλες χώρες, επέλεξε να καταθέσει μια πρόταση που ανεβάζει το ρίσκο των τραπεζών στο 30%, δηλαδή αυξάνοντας το δικό τους ρίσκο από το σύνολο των €2 δις στα €600 εκ.

Άρα  η κυβέρνηση με τις κρατικές εγγυήσεις σε δάνεια ύψους €2 δις που αντιστοιχούν στο 10% του ΑΕΠ, εφόσον δεν έχει άλλα δημοσιονομικά περιθώρια για απευθείας στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, στην ουσία αυτό που κάνει είναι το να αγοράσει χρόνο για βελτίωση των δημοσίων οικονομικών, καθώς ακόμη και αν δεν πληρώσει κανένας δανειολήπτης το δάνειο που θα λάβει, δεν θα κληθεί να πληρώσει άμεσα τον λογαριασμό αλλά σε βάθος χρόνου
.
Τα δάνεια να θυμίσουμε είναι χαμηλότοκα αφού αρχίζουν με επιτόκιο 0,75% και φθάνουν το μέγιστο στο 2% και θα πρέπει να ξοφληθούν σε περίοδο 1-6 ετών.

Το να μπαίνουν τα κόμματα στη λογική του πλειστηριασμού της απευθείας στήριξης κάποιων επιχειρήσεων, τη στιγμή που εξαντλήσαμε τα πλεονάσματα που συσσωρεύσαμε εκτός από τακτική μικροπολιτικού χαρακτήρα, φορτώνει αυτό το επιπρόσθετο κόστος στους υπόλοιπους φορολογούμενους.

Άρα με συγκεκριμένα κριτήρια πρέπει να στηριχθούν βιώσιμες επιχειρήσεις μεγάλες και μικρές και όχι επιχειρήσεις που ήταν στο φάσμα της χρεοκοπίας και ψάχνουν φιλί της ζωής σε περίοδο κορωνοϊού μάλιστα. Αν θέλει η Βουλή να βάλει όριο για δάνεια €350 εκ. προς τις μικρές επιχειρήσεις ας βάλει δεν είναι αυτό το θέμα.

Επιχειρήσεις μικρές και μεγάλες, έχουν σήμερα περισσότερο από ποτέ την ανάγκη για ενίσχυση της ρευστότητας τους. Πρέπει αυτές οι επιχειρήσεις μεγάλες και μικρές να πληρώσουν τον ΦΠΑ, να πληρώσουν τους προμηθευτές τους για να αντέξουν τους κραδασμούς της κρίσης.

Η Κεντρική Τράπεζα μάλιστα με εγκυκλίους του Διοικητή έστειλε αυστηρό μήνυμα στις τράπεζες για απλοποίηση των διαδικασιών στη παραχώρηση δανείων στους βιώσιμους πελάτες τους.
 
Άρα οι τράπεζες και όχι το κράτος και ο γενικός ελεγκτής, γνωρίζουν ποιοι είναι οι βιώσιμοι πελάτες τους μικροί και μεγάλοι καλύτερα από όλους.

Ας μην καθυστερούμε άλλο και με ουσιαστικές αλλά ρεαλιστικές στα οικονομικά δεδομένα του κράτους βελτιώσεις στο νομοσχέδιο να ψηφιστεί το συντομότερο.
 

Δειτε Επισης

Όλες οι λεπτομέρειες για το νέο σχέδιο ενίσχυσης της ηλεκτροκίνησης-Ο αριθμός των χορηγιών, οι κατηγορίες και τα ποσά (πίνακες)
Νέο σχέδιο ενίσχυσης της ηλεκτροκίνησης ύψους €2,5 εκατ. ενέκρινε το Υπουργικό-Πόσες χορηγίες θα δοθούν
S&P: Αξιοσημείωτη η ανθεκτικότητα των ελληνικών τραπεζών απέναντι σε διεθνείς αναταράξεις
Ανοίγει τις πόρτες του το Δημοτικό Κολυμβητήριο Λευκωσίας-Τα ημερήσια τέλη και τα seasonal
Συνεχίζει την πτωτική πορεία η ανεργία στην Κύπρο-Τα δημογραφικά δεδομένα των ανέργων
Paphos Hills: Κάθοδος της Brown Hotels στην Κύπρο με το ολοκαίνουργιο τετράστερο ξενοδοχείο (pics)
Τα μερίδια αγοράς σε μια ασφαλιστική βιομηχανία σε τροχιά νέων ισορροπιών με εξαγορές και συγχωνεύσεις
Alpha Bank: Στα €205 εκατ. το τίμημα για την εξαγορά της AstroBank-Η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα στην Κύπρο
Νέα τραπεζική δύναμη-Έπεσαν υπογραφές για τη συμφωνία πώλησης της AstroΒank στον Όμιλο Alpha Bank
Οι εξελίξεις στον τομέα των πληρωμών στο επίκεντρο διαδικτυακής συνάντησης ΚΤΚ, τραπεζών και SWIFT