Powered by

Δέκα κολοσσοί που «έριξαν τσεκούρι» σε χιλιάδες θέσεις εργασίας

Η αγορά εργασίας είναι αναμφισβήτητα «θύμα» του κορωνοϊού και του lockdown σχεδόν σε ολόκληρο τον πλανήτη. Οι πτωχεύσεις εταιρειών και οι απολύσεις ήρθαν ως «τσουνάμι» αφήνοντας στον αέρα τις τύχες εκατοντάδων εργαζομένων. Μάλιστα, η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (υπηρεσία του ΟΗΕ) εκτίμησε ότι με την πανδημία του κορωνοϊού, η αγορά εργασίας βρίσκεται αντιμέτωπη με τη «σοβαρότερη κρίση της από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο», καθώς 1,25 δισ. άνθρωποι κινδυνεύουν με απόλυση ή με μείωση του μισθού τους.

Αυτή η υπηρεσία του ΟΗΕ εκτιμά ότι η πανδημία θα «εξαφανίσει» το 6,7% των ωρών εργασίας σε όλον τον κόσμο μόνο κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2020. Οι αραβικές και ευρωπαϊκές χώρες εκτιμάται ότι θα πληγούν σφοδρά, όμως σε απόλυτους αριθμούς, η περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού θα υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα αυτήν την περίοδο του έτους.

Συγκεκριμένα για την Ελλάδα, ο ΣΕΒ προέβλεψε ότι το φετινό καλοκαίρι θα υπάρξουν 580.000 λιγότερες θέσεις εργασίας, ενώ η ανεργία αναμένεται να διαμορφωθεί κοντά στο 20% του εργατικού δυναμικού κατά μέσο όρο το 2020 από 17,2% το 2019, με την απασχόληση σε μέσους όρους να μειώνεται κατά 3,7%, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σχεδόν ένα μήνα πριν, μελέτη της McKinsey εκτίμησε ότι 60 εκατ. Ευρωπαίοι εργαζόμενοι, δηλαδή περισσότεροι από το ένα τέταρτο του συνολικού αριθμού τους, μπορεί να δουν την απασχόλησή τους να πλήττεται από το lockdown που έχει επιβληθεί στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, με τις επιπτώσεις να κυμαίνονται από μείωση μισθών μέχρι απολύσεις.

Στο ίδιο μοτίβο, μεγάλοι κολοσσοί προχώρησαν σε χιλιάδες απολύσεις εν μέσω τις πανδημίας σε μία ύστατη προσπάθεια να περικόψουν έξοδα και να ανακάμψουν σταδικά από τις οικονομικές απώλειες. Ας δούμε παρακάτω μερικές εταιρείες που απέλυσαν μεγάλο ποσοστό του εργατικού τους δυναμικού.

1. Airbnb
Η Airbnb προχώρησε σε απόλυση 1.900 υπαλλήλων της, που αντιστοιχεί στο 25% του εργατικού δυναμικού της.

Επίσης, σταματάει τις επενδύσεις που δεν ανήκουν στην «βασική» εμπορική της δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένων των μεταφορών και ενός στούντιο που είχε στόχο να παράγει πρωτότυπη ψυχαγωγία που σχετίζεται με ταξίδια, και μειώνει τη χρηματοδότηση για τη Luxe, μια υπηρεσία ενοικίασης υψηλού επιπέδου.

Οι περικοπές έγιναν αφού η Airbnb συγκέντρωσε πρόσφατα 2 δισ. δολάρια από δανεισμό και ίδια κεφάλαια από τις εταιρείες Silver Lake, Sixth Street Partners, BlackRock και άλλες.

2. Ryanair
Ακόμα και στις 3.000 αναμένεται να φτάσουν οι απολύσεις στην Ryanair, λόγω της «άνευ προηγουμένου» κρίσης που έχει επιφέρει ο κορωνοϊός στις αεροπορικές εταιρείες παγκοσμίως.

Η αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους προχώρησε στην σχετική ανακοίνωση και παράλληλα μίλησε για τον αντίκτυπο που θα έχει η κρατική διάσωση άλλων αερομεταφορέων, συμπεριλαμβανομένης της Lufthansa και της Air France.

3. Uber
Ο διευθύνων σύμβουλος της Uber, Ντάρα Κοσροβσάχι, ανακοίνωσε μέσω e-mail ότι η εταιρεία πρόκειται να καταργήσει 3.000 θέσεις εργασίας και να κλείσει πάνω από 40 γραφεία της ανά τον κόσμο.

4. Hertz
Η εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων Hertz ανακοίνωσε στις 21 Μαΐου το βράδυ την υπαγωγή της στο αμερικανικό καθεστώς χρεοκοπίας, μια διαδικασία που αφορά τις επιχειρήσεις της στις ΗΠΑ και τον Καναδά. Σχεδόν ένα μήνα πριν η εταιρεία είχε καταργήσει 10.000 θέσεις εργασίας στη βόρεια Αμερική, δηλαδή το 26,3% του παγκόσμιου δυναμικού της, για να κάνει οικονομίες, αντιμέτωπη με τις αβεβαιότητες που δημιουργούνται από την πανδημία του κορωνοϊού, η οποία παραλύει την οικονομία.

5. TUI
Ο μεγαλύτερος όμιλος ταξιδιωτικών γραφείων παγκοσμίως, ο TUI, ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να καταργήσει 8.000 θέσεις εργασίας σε όλο τον κόσμο, δηλαδή περισσότερο από το 10% του συνόλου, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού τον έχει αναγκάσει να αναστείλει τις περισσότερες δραστηριότητές του.

6. Virgin Atlantic
Η βρετανική αεροπορική εταιρεία Virgin Atlantic ανακοίνωσε πριν 20 μέρες ότι σχεδιάζει την περικοπή 3.150 θέσεων εργασίας και ότι θα μεταφέρει το πρόγραμμα πτήσεών της από το αεροδρόμιο Γκάτγουικ του Λονδίνου στο αεροδρόμιο Χίθροου της βρετανικής πρωτεύουσας εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης.

7. TripAdvisor
Στις 28 Απριλίου, η TripAdvisor ανακοίνωσε ότι απολύει περισσότερους από 900 υπαλλήλους της, που αντιστοιχούν στο ένα τέταρτο του εργατικού δυναμικού της.

8. IBM
Η IBM θα περικόψει «αρκετές χιλιάδες θέσεις εργασίας», κυρίως στο τμήμα τεχνολογικών υπηρεσιών της. Οι περικοπές έρχονται ένα μήνα αφότου ο νέος διευθύνων σύμβουλος, Arvind Krishna, απέσυρε τις οικονομικές προοπτικές της IBM εν μέσω οικονομικής αβεβαιότητας που προκλήθηκε από την πανδημία.

9. Nissan
Κατά 20.000 θέσεις σκέφτεται η Nissan να μειώσει το προσωπικό της, κοιτάζοντας πρισσότερο προς την Ευρώπη και τις αναπτυσσόμενες χώρες, σύμφωνα με τα νέα της ιστοσελίδας Kyodo. Η αυτοκινητοβιομηχανία δήλωσε τον Ιούλιο του περασμένου έτους ότι θα μειώσει το εργατικό δυναμικό της κατά 12.500 υπαλλήλους, σχεδόν το 10% του εργατικού δυναμικού της, που ανέρχεται σε 140.000.

10. Rolls-Royce
Πριν λίγες μέρες η εταιρεία ανακοίνωσε πως πρόκειται να προχωρήσει στην περικοπή τουλάχιστον 9.000 θέσεων εργασίας ή πάνω από το ένα έκτο του εργατικού της δυναμικού, σε ένα ακόμα πλήγμα για τη βρετανική οικονομία και τη βιομηχανία της αεροπορίας λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

ΠΗΓΗ: fortunegreece.com

Δειτε Επισης

Ηνωμένο Βασίλειο: Σε χαμηλό δύο ετών η αύξηση των μισθών
Αυτή είναι η πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο-Πόσα χρήματα έχει
Scope: Βελτιώνονται οι μακροπρόθεσμες πιστωτικές προοπτικές της Τουρκίας-Τι προειδοποιεί ο γερμανικός οίκος
Το κόστος δανεισμού της Γαλλίας ξεπέρασε της Ισπανίας για πρώτη φορά από το 2006
Σε υψηλό 12 ετών το ασήμι-Νέο ιστορικό ρεκόρ για χρυσό
Κυρώσεις στον Ρώσο Σεργκέι Σεργκέγιεβιτς Ιβανόφ και στην εταιρεία κρυπτονομισμάτων Cryptex από ΗΠΑ
Καμπανάκι από ING-Κολλημένη σε στασιμότητα η γερμανική οικονομία
Το Κογκρέσο απέτρεψε προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ
Άνω των 100 εταιρειών υπέγραψαν Σύμφωνο της Ε.Ε. για ΤΝ-Mεταξύ αυτών και διεθνείς κολοσσοί
Η Google προσέφυγε κατά της Microsoft ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής-Γιατί την κατηγορεί