Powered by

ΚΕΒΕ - ΟΕΒ: Η επιδότηση επιτοκίου δεν είναι αρκετή

Η επιδότηση επιτοκίου δεν θα είναι αρκετή για να στηρίξει τις επιχειρήσεις καθώς η οικονομία κάνει βήματα εξόδου από την καραντίνα, προειδοποιούν το ΚΕΒΕ και η ΟΕΒ, καλώντας κυβέρνηση και πολιτικά κόμματα να κάνουν δεύτερες σκέψεις και να επαναφέρουν το εργαλείο των κρατικών εγγυήσεων για παραχώρηση ρευστότητας στην οικονομία.
 
«Πρόκειται για ημίμετρο, για μια ασπιρίνη», δήλωσε το ΚΥΠΕ ο Γενικός Γραμματέας του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ), Μάριος Τσιακκής.
 
Όπως είπε, το μέτρο της επιδότησης δεν είναι αρκετό. «Δεν λέμε να μην δοθεί, αλλά σίγουρα δεν είναι αρκετό», συμπλήρωσε.
 
Ο ΓΓ του ΚΕΒΕ εξήγησε ότι, μια επιχείρηση που ήταν κλειστή για δύο ή και τρεις μήνες χρειάζεται ρευστότητα για να επανεκκινήσει και μια επιδότηση επιτοκίου δεν είναι αρκετή. «Οι επιχειρήσεις χρειάζονται χρήματα για να αντέξουν τέσσερις ή και πέντε μήνες, μέχρι που η οικονομία, η οποία εξέρχεται από τα περιοριστικά μέτρα να ανεβάσει ταχύτητα», είπε.

Κάλεσε τέλος την κυβέρνηση και τα κόμματα να συνεχίσουν το διάλογο, προκειμένου να θεσπιστεί το εργαλείο των κρατικών εγγυήσεων. «Πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να περάσει το νομοσχέδιο, δεν είμαστε κατά των ελέγχων, αλλά χρειαζόμαστε ένα αποτελεσματικό και γρήγορο σχέδιο, γιατί καθώς φεύγουν τα περιοριστικά μέτρα, οι επιχειρήσεις χρειάζονται ρευστότητα για να χρηματοδοτήσουν τις δραστηριότητές τους. Οτιδήποτε άλλο θα είναι ημίμετρο», κατέληξε.
 
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι αναφορές του Γενικού Διευθυντή της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) Μιχάλη Αντωνίου, ο οποίος χαρακτηρίζει το εργαλείο της επιδότησης επιτοκίων ως «σχήμα πρωθύστερο».
 
«Προφανώς δεν επαρκεί ένα χαμηλό επιτόκιο. Χρειάζεται και πρόσβαση σε δανεισμό. Γρήγορη, απλή με απλοποιημένες διαδικασίες λύση, που θα δώσει το οξυγόνο που χρειάζεται η οικονομική δραστηριότητα, η οποία καλείται να επανεκκινήσει μετά από δύο ή τρεις μήνες ολικής αδράνειας», είπε ο κ. Αντωνίου και συμπλήρωσε: «Δεν είναι διακόπτης που θα τον ανεβάσουμε στις 21 Μαΐου».
 
Όπως είπε, «είναι σχήμα πρωθύστερο να έχω επιτόκιο χωρίς δάνειο».
 
«Είναι απολύτως επιβαλλόμενη η εξασφάλιση νέων δανείων για να τεθούν στη διάθεση των επιχειρήσεων με κάποιας μορφής εξασφάλιση», κατέληξε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Η μέση διάρκεια του εργασιακού βίου στην Κύπρο και στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση
Εβδομαδιαία βάση κέρδη 0,9% στο ΧΑΚ
Επαναλειτουργεί το σύστημα Tax For All στις 21 Ιουλίου...Οι νέες προθεσμίες από το Τμήμα Φορολογίας
27 κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις επί θητείας Κ. Πετρίδη ως υπουργού Εσωτερικών-Όσα κατέθεσε στο Δικαστήριο
Αd hoc Επιτροπή από τον Σεπτέμβριο για την φόρμουλα υπολογισμού της κρατικής χορηγίας προς Δήμους
Αντίστροφη μέτρηση για την φορολογική μεταρρύθμιση-Αυτά είναι τα έξι νομοσχέδια που τέθηκαν σε δημόσια διαβούλευση
Προϋπολογισμός Ε.Ε.: Ποιοι κερδίζουν από την κατανομή δισεκατομμυρίων-Πόσα εξασφαλίζει η Κύπρος
Άνοδος 1,33% στις τιμές κατασκευαστικών υλικών τον Ιούνιο
Ενισχύουν τη συνεργασία τους στον τομέα της έρευνας και καινοτομίας Κύπρος και Μάλτα-Υπέγραψαν MoU
Σταθεροποιητικές τάσεις την Πέμπτη στο ΧΑΚ