Guardian: Η Ελλάδα θέλει να κεφαλαιοποιήσει την πετυχημένη διαχείριση της πανδημίας
10:30 - 18 Μαΐου 2020
«Την ώρα που η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία παραμένουν επιφυλακτικές και αναζητούν εγχώριους τουρίστες, η Ελλάδα ελπίζει να κεφαλαιοποιήσει τη διαχείρισή της στην κρίση, ανοίγοντας τις πόρτες της τον Ιούλιο» επισημαίνεται στο άρθρο του βρετανικού Guardian σχετικά με τον τουρισμό και το φετινό καλοκαίρι στη Γηραιά Ήπειρο, με τίτλο «η Ευρώπη σχεδιάζει διακοπές στο σπίτι, μετά τα lockdown για τον νέο κορωνοϊό».
Στο άρθρο, καταγράφεται η πραγματικότητα αναφορικά με τον τουρισμό και τις φετινές καλοκαιρινές διακοπές σε ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα.
«Καθώς η Βρετανία προετοιμάζεται για πλήθος κρατήσεων, εφόσον η κυβέρνηση επιτρέψει τις διακοπές εντός της χώρας αυτό το καλοκαίρι, και άλλες ευρωπαϊκές χώρες κινούνται με στόχο να σώσουν τις τουριστικές βιομηχανίες τους, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 10% του ΑΕΠ» σημειώνεται αρχικά.
Κατόπιν, γίνεται μια καταγραφή της κατάστασης σε χώρες όπως η Γαλλία, που, σύμφωνα με τον Guardian, «ως η πλέον δημοφιλής χώρα παγκοσμίως για τους τουρίστες, έχει πληγεί σκληρότερα από τους περισσότερους λόγω της πτώσης των παραθεριστών», της Ιταλίας, για την οποία η βρετανική εφημερίδα γράφει ότι «η κυβέρνηση ελπίζει να σώσει τη θερινή περίοδο» και της Ισπανίας, όπου, όπως τονίζεται στο άρθρο, «η ΥΠΕΞ της χώρας, Αράνχα Γκονζάλες Λάγια, προειδοποίησε στα τέλη Απριλίου ότι η χώρα θα ξανα-ανοίξει στους τουρίστες μονάχα «όταν βρεθεί σε θέση να εγγυηθεί την ασφάλειά τους».
Όπως αναφέρει ο Guardian, «στην Ελλάδα και την Κύπρο, το ένα πέμπτο του εργατικού δυναμικού απασχολείται στον τουρισμό, σχεδόν το διπλάσιο από τον μέσο όρο της ΕΕ, με τη βιομηχανία (αυτή) να αποτελεί τον μεγαλύτερο χορηγό των οικονομιών τους».
Στη συνέχεια, η Helena Smith γράφει: «Πέρυσι, η Ελλάδα υποδέχθηκε τον αριθμό ρεκόρ των 33 εκατομμυρίων τουριστών, τρεις φορές περισσότερους από τον πληθυσμό της. Φέτος, αξιωματούχοι της βιομηχανίας παραδέχονται ότι θα είναι τυχεροί εάν πετύχουν το ένα τρίτο από τον αριθμό αυτόν. Με το 65% των ξενοδοχείων να βρίσκεται αντιμέτωπο με τη χρεοκοπία, η χώρα θέλει να κεφαλαιοποιήσει την πετυχημένη διαχείριση της πανδημίας. Μαζί με την Κύπρο, η Ελλάδα αναδύθηκε με ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά μόλυνσης και απολογισμούς νεκρών στην Ευρώπη, αφού επέβαλε μέτρα καθολικού lockdown νωρίς».
Η βρετανική εφημερίδα παραθέτει και τις δηλώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού: «Εάν τα πράγραμα εξελιχθούν σύμφωνα με το σχέδιο, θα ανοίξουμε έως την 1η Ιουλίου» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την περασμένη εβδομάδα. «Η τουριστική πίτα της Ευρώπης θα είναι πολύ μικρότερη, όμως αυτό το καλοκαίρι θέλουμε μεγαλύτερο κομμάτι από αυτή».
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ