Δρ. Α. Πίττας: Μόνο τα φάρμακα έμειναν ακέραια στον κορωνοϊό

Ο Δρ. Ανδρέας Πίττας Ιδρυτής και Εκτελεστικός Πρόεδρος της Medochemie μιλώντας στο “Leadership Insights” που διοργάνωσε σήμερα η AstroBank εμφανίσθηκε πεπεισμένος πως σύντομα θα βρεθεί το εμβόλιο για την πανδημία του κορωνοϊού.

«Εμείς ως εταιρεία δεν παρασκευάζουμε εμβόλια. Θα χρειαστούν 7-8 δισεκατομμύρια εμβόλια για να καλύψουν το συνολικό αριθμό της γης και δεν ξέρω ποιος μπορεί να κάνει τέτοιο αριθμό εμβολίων καθώς καμία εταιρεία δεν μπορεί να προσφέρει κάτι τέτοιο. Άρα είναι πολύ δύσκολο να καλύψουμε το συνολικό αριθμό της γης και κατ’ επέκταση η ανάκαμψη της οικονομίας θα είναι δύσκολη», είπε.

Λάβαμε τα σωστά μέτρα στην Κύπρο;
Κατά τον κ. Πίττα η Κύπρος έλαβε έγκαιρα τα σωστά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Αυτό που πρέπει όλοι να κάνουμε είναι το να κρατάμε αποστάσεις τουλάχιστον 1,5 με 2 μέτρα από τον απέναντι μας. Ο κορωνοϊός, είναι για την ώρα ένας άγνωστος ιός. Δεν ξέρουμε ακόμη πως λειτουργεί και προσπαθούμε να καταλάβουμε πως αντιδρά. Το σημαντικό είναι η προετοιμασία των νοσοκομείων. Το πρόβλημα ήταν στις βόρειες χώρες που έχουν συσσωρευμένα νοσοκομεία. Πρέπει να αποβάλουμε το φόβο και τον πανικό. Δεν υπάρχει μεγάλη θνητότητα. Το παράδειγμα της Κύπρου που έχουμε μόνο 16 θανάτους είναι ενθαρρυντικό. Όταν λάβεις τα μέτρα που πρέπει δεν πρέπει να ανησυχείς», υπογράμμισε

Εργαζόμαστε πάντα υπό καθεστώς αρνητικής πίεσης
Ο κ. Πίττας τόνισε ότι τα μέτρα που έλαβε η εταιρεία του ήταν τα συνηθισμένα.

«Οι φαρμακοβιομηχανίες εργάζονται πάντα υπό καθεστώς αρνητικής πίεσης. Σε αυτό το θέμα δεν είχαμε καμία δυσκολία. Δυσκολευθήκαμε αρκετά όμως στο θέμα των γραφείων και στο θέμα του προσωπικού μας που είχε πανικοβληθεί και προτιμούσε να παραμείνει σπίτι. Χρησιμοποιήσαμε την τεχνολογία για να δουλεύει ο κόσμος από το σπίτι όσο μπορούσε. Ξέραμε ότι έπρεπε να εξυπηρετήσουμε το κυπριακό κοινό και τις εξαγωγές. Δεν είχαμε και ακόμα δεν έχουμε την αεροπορική σύνδεση που θέλαμε και δεν μπορούσαμε να στείλουμε τις παραγγελίες μας έγκαιρα. Δυστυχώς χώρες της Ασίας είναι ακόμα απροσπέλαστες και προσπαθούμε από την Αθήνα και μέσω Cargo να αποστέλλουμε έστω και με καθυστέρηση φάρμακα», σημείωσε.

Δεν επηρεάστηκε η στρατηγική μας
Ο κ. Πίττας τόνισε πως η πανδημία δεν επηρέασε ούτε τη στρατηγική του Ομίλου του.

«Συνεχίζουμε με την ιδία στρατηγική καθώς υπάρχει ανοικτή αγορά για τα φάρμακα. Καινούριοι πελάτες και κυβερνήσεις ζητούν από μας να αγοράσουν φάρμακα. Η ανάκαμψη της οικονομίας θα είναι δύσκολη. Έχουν πληγεί πολύ σοβαροί τομείς. Το μόνο που έχει να μείνει ακέραιο είναι τα φάρμακα. Προβλέπω επίσης αύξηση της ανεργίας σε πολλούς κλάδους. Ευελπιστώ πως στο τέλος όλα θα πάνε καλά. Το 2013 που είχαμε πολλές δυσκολίες τα καταφέραμε και ελπίζω πως θα τα καταφέρουμε και τώρα», είπε.

Εξαγορές και συγχωνεύσεις μόνο στις τράπεζες
Απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσον αναμένει αύξηση στις εξαγορές και συγχωνεύσεις εταιρειών, ανέφερε ότι οι Κύπριοι, δεν είναι συνηθισμένοι σε εξαγορές και συγχωνεύσεις.

«Δυσκολεύονται να το κάνουν. Γενικά στην ΕΕ προβλέπω ότι θα γίνουν τέτοιες κινήσεις. Μπορεί και εδώ αλλά σε χαμηλότερο επίπεδο. Στις τράπεζες θα δούμε εξαγορές και συγχωνεύσεις σε άλλους κλάδους δεν το βλέπω να γίνεται», τόνισε.

Αύξηση ανεργίας
Ο κ. Πίττας αναμένει όπως είπε και αύξηση της ανεργίας καθώς θα δούμε ανθρώπους να χάνουν τις δουλειές τους και σε μεγάλες και σε μικρές επιχειρήσεις. Πρόσθεσε ωστόσο πως με αιχμή του δόρατος την τεχνολογία θα δημιουργηθούν και νέες θέσεις εργασίας.

H κυπριακή κοινωνία δεν αλλάζει γρήγορα
Κατά τον Δρ. Ανδρέα Πίττα, είναι δύσκολο να αλλάξει η κυπριακή κοινωνία γρήγορα.

«Όσες προσπάθειες και να καταβάλουμε θα μείνουμε λίγο πολύ οι ίδιοι. Βλέπουμε ότι τα πράγματα κινούνται αργά. Λόγω τεχνολογίας άλλαξαν μεν κάποια πράγματα, αλλά πάλι κινούμαστε αργά. Η πανδημία δεν θα μας αλλάξει ριζικά», ανέφερε.

Υπάρχει αύξηση στην κατανάλωση φαρμάκων;
Στο ερώτημα κατά πόσον αναμένει αύξηση στην κατανάλωση των φαρμάκων, τόνισε πως η αγορά τους δεν αυξάνεται ραγδαία.

«Μπορούν να καταναλώνονται περισσότερα ψυχοφάρμακα τις μέρες αυτές, αλλά δεν θα αυξηθεί η αγορά απότομα. Κάποιες χώρες του εξωτερικού είναι σε καλύτερη μοίρα από μας παρόλο που και η Γερμανία έχει τα προβλήματα της», κατέληξε.
 

Δειτε Επισης

Παγκόσμια διάκριση για τη Δέσποινα Πολυβίου στις εξετάσεις επαγγελματικού επιπέδου του ICAEW
Παρουσίαση βιβλίου «Σπύρος Κυπριανού: Στη μάχη της ιστορίας όπως την έζησα 1932-1959»
Nobu Matshuhisa: Η αγάπη του για την κυπριακή κουζίνα και η επέκταση στην Ευρώπη
Βαρδής Βαρδινογιάννης: Το κτίσιμο μιας επιχειρηματικής αυτοκρατορίας και η τεράστια κοινωνική προσφορά
Έφυγε από την ζωή ο Έλληνας εφοπλιστής και επιχειρηματίας Βαρδής Βαρδινογιάννης
Διευθύντρια για πολυμερείς υποθέσεις στο DG TRADE η Μυρτώ Ζαμπάρτα-Διορίστηκε από την Κομισιόν
Η fashion designer Βασιλική Χαρίτωνος στο 1ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Τέχνης και Πολιτισμού Αναπηρίας DIS
Ο ιδρυτής της M. Residence Νικόλας Μιχαλιάς στη λίστα «40 under 40» του Fortune Greece-«Είναι ένας πρωτοπόρος»
Ο Νικόλας Στρατής, μέλος του ICAEW, στην υψηλού κύρους επιτροπή IFAC Young Leaders Collective
Κυκλοφόρησε η βιογραφία της Ζέτας Αιμιλιανίδου-H χαρισματική προσωπικότητα και το σημαντικό της έργο