Ειδικές οδηγίες για την οργάνωση χώρων εστίασης από το Υπ. Υγείας
15:45 - 11 Μαΐου 2020
Ειδικές οδηγίες για την οργάνωση των χώρων εστίασης εξέδωσε σήμερα το Υπουργείο Υγείας. Σε ανακοίνωσή του, το αρμόδιο Υπουργείο αναφέρει ότι οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων τροφίμων πρέπει να παρέχουν γραπτή καθοδήγηση στο προσωπικό, σχετικά με την αναφορά πιθανόν συμπτωμάτων του του COVID-19 και τον αποκλεισμό των εν λόγω ατόμων από την εργασία, ενώ πρέπει να προβαίνουν στη θερμομέτρηση προσωπικού υποχρεωτικά και του κοινού προαιρετικά.
Επίσης, πρέπει να τοποθετήσουν ανακοινώσεις στα σημεία εισόδου, με τις οποίες θα ενημερώνουν τους πελάτες για τα απλά μέτρα προστασίας, δηλαδή αποστασιοποίηση 2 μέτρα και ατομική υγιεινή, όπως καλό πλύσιμο και απολύμανση των χεριών, αποφυγή φταρνίσματος και βήχα.
Όπως υπογραμμίζει το Υπουργείο Υγείας πρέπει να αναρτάται στην είσοδο του κάθε υποστατικού έντυπο που να αναφέρεται ο μέγιστος αριθμός ατόμων που επιτρέπεται να βρίσκονται ταυτόχρονα στον κάθε χώρο, σημειώνοντάς πως η ευθύνη τήρησης του μέγιστου αριθμού ατόμων βαραίνει τον υπεύθυνο της επιχείρησης.
Σύμφωνα με το υπουργείο θα ισχύουν, επίσης, τα ακόλουθα:
Επίσης, πρέπει να τοποθετήσουν ανακοινώσεις στα σημεία εισόδου, με τις οποίες θα ενημερώνουν τους πελάτες για τα απλά μέτρα προστασίας, δηλαδή αποστασιοποίηση 2 μέτρα και ατομική υγιεινή, όπως καλό πλύσιμο και απολύμανση των χεριών, αποφυγή φταρνίσματος και βήχα.
Όπως υπογραμμίζει το Υπουργείο Υγείας πρέπει να αναρτάται στην είσοδο του κάθε υποστατικού έντυπο που να αναφέρεται ο μέγιστος αριθμός ατόμων που επιτρέπεται να βρίσκονται ταυτόχρονα στον κάθε χώρο, σημειώνοντάς πως η ευθύνη τήρησης του μέγιστου αριθμού ατόμων βαραίνει τον υπεύθυνο της επιχείρησης.
Σύμφωνα με το υπουργείο θα ισχύουν, επίσης, τα ακόλουθα:
- Ο μέγιστος αριθμός υπολογίζεται με βάση το εμβαδό του ανοικτού χώρου, ένα άτομο ανά 2 τετραγωνικά μέτρα, εξαιρουμένων των εργαζομένων, ενώ ο μέγιστος αριθμός ατόμων στους εσωτερικούς χώρους θα είναι ένα άτομο ανά 3 τετραγωνικά μέτρα.
- Ο μέγιστος αριθμός ατόμων ανά τραπέζι είναι 10, ενώ θα πρέπει να τοποθετείται σε ευκρινή θέση στις εισόδους και εξόδους όλων των υποστατικών φιάλη αλκοολούχου διαλύματος (με αντλία έγχυσης και βάση) για την υγιεινή των χεριών, προς χρήση των πελατών.
- Οι υπάλληλοι θα πρέπει να περιορίσουν στο βαθμό που είναι δυνατό τη συνομιλία με πελάτες, ενώ επιβάλλεται η χρήση μάσκας και γαντιών από όλο το προσωπικό.
- Όπου είναι εφικτό, χρήση μενού/καταλόγου τιμών μιας χρήσης ή αναρτημένος σε περίοπτα σημεία εντός και εκτός του υποστατικού ή διαθέσιμος ηλεκτρονικά. Ο κατάλογος θα πρέπει να απολυμαίνεται σχολαστικά μετά από κάθε χρήση (π.χ. πλαστικοποιημένος, αδιάβροχος).
- Αποφυγή χρήσης τραπεζομάντηλων πολλαπλής χρήσης. Μετά από κάθε αποχώρηση πελατών, τα τραπέζια θα πρέπει να καθαρίζονται και απολυμαίνονται.
- Μείωση στο βαθμό που είναι εφικτό των συναλλαγών σε μετρητά και αντί αυτού προώθηση των ανέπαφων συναλλαγών.
Σε σχέση με τη χρήση κλιματιστικών επιτρέπεται, νοουμένου ότι διασφαλίζεται η εισαγωγή φρέσκου αέρα, είτε με τη χρήση μηχανικών συστημάτων η με φυσικό τακτικό αερισμό του χώρου.
«Δεν επιτρέπεται η λειτουργία παιδότοπων (εσωτερικούς ή εξωτερικούς) σε χώρους εστίασης μέχρι την έκδοση Διατάγματος που θα επιτρέπει τη λειτουργία τους. Δεν επιτρέπεται η λειτουργία των μπαρ που είναι μέρος της υπηρεσίας ενός κέντρου αναψυχής και εστίασης (σε εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους) μέχρι την έκδοση Διατάγματος που θα επιτρέπει τη λειτουργία τους», σημειώνει.
Στο μεταξύ, πρέπει να γίνεται εφοδιασμός των αποχωρητηρίων με υγρό σαπούνι, χειροπετσέτες μιας χρήσης, (οι οποίες θα απορρίπτονται σε ποδοκίνητους κάδους πλησίον των νιπτήρων) και αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα (περιεκτικότητας 70% σε αλκοόλη).
Τέλος, όλες οι επιφάνειες δάπεδα, πάγκοι, ταμεία, χώροι υγιεινής (δάπεδα, λεκάνες, νιπτήρες, κλπ) πρέπει να διατηρούνται καθαρές και να απολυμαίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ