Powered by

Ενοίκια: Αυτή είναι η λύση στο πρόβλημα!

Η απάντηση του Υπουργού Οικονομικών Κωνσταντίνου Πετρίδη στα πολιτικά κόμματα για το θέμα των ενοικίων με την οποία έκανε λόγο ότι τα δηλωμένα ενοίκια στην Κύπρο είναι μόλις €600 εκ. το χρόνο, δίνει κατά την άποψη μου μια χρυσή ευκαιρία στην κυβέρνηση για επίλυση του προβλήματος που αντιμετωπίζουν σήμερα νοικοκυριά και επιχειρήσεις με τρόπο που θα αυξήσει και τα έσοδα του κράτους.
 
Με βάση εκτιμήσεις ειδικών στην Κύπρο υπάρχουν σήμερα 100 χιλιάδες περίπου ενοικιασμένα ακίνητα. Άρα αν βάλουμε κατά μέσο όρο επαγγελματικά και οικιστικά ακίνητα τα €1000 το μήνα ή €12.000 ετησίως τότε τα δηλωμένα ενοίκια έπρεπε να ήταν τα διπλάσια από αυτά που εισπράττει η κυβέρνηση δηλαδή €1,2 δις.
 
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του ΥΠΟΙΚ το ποσό που εισπράττει το κράτος από την φορολογία των ενοικίων είναι χαμηλό – γύρω στα €600 εκ.  Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι πολλά ακίνητα έχουν ως χρήστες τους ιδιοκτήτες ή δεν είναι δηλωμένα ως ακίνητα – το γνωστό πρόβλημα με τους τίτλους -  η απλά υπάρχει  εκτεταμένη φοροδιαφυγή.
 
Το πρόβλημα με το κτηματολόγιο είναι διαχρονικό και καταβάλλονται προσπάθειες επίλυσης του ειδικά τώρα με την χρήση της τεχνολογίας. Επομένως παραμένει το θέμα της πάταξης της όποιας φοροδιαφυγής.
 
Δεν μπορούμε να αντιγράψουμε την Ελλάδα
 
Ένεκα της κρίσης που ξέσπασε υπάρχει τεράστια πίεση για κάποια παρέμβαση του κράτους για ελάφρυνση του βάρους στους ενοικιαστές – με το παράδειγμα της Ελλάδας να προβάλλεται ως λύση. Στην Κύπρο όμως λόγω συνταγματικού κωλύματος μια τέτοια λύση δεν είναι εφικτή. Ο στόχος λοιπόν της όποιας κρατικής παρέμβασης πρέπει να είναι η υποβοήθηση των ενοικιαστών με τρόπο ώστε η επέμβαση να είναι κοινωνικά αποδεκτή δηλαδή βοήθεια στους ενοικιαστές, λογική απώλεια στους  ιδιοκτήτες και όσο το δυνατό μικρότερη επιβάρυνση στο κράτος.
 
Τη συγκεκριμένη σκέψη μας μεταφέραμε στον Οικονομολόγο Ιωάννη Τελώνη, ο οποίος συμφώνησε μαζί μας πως με όλα τα πιο πάνω υπόψη ίσως είναι ο κατάλληλος χρόνος για μια συνολική  αντιμετώπιση των ανοικτών θεμάτων.
 
Το εργαλείο της φορολογικής αμνηστίας
 
«Υπάρχει ήδη η εμπειρία μιας προηγούμενης στρέβλωσης που αφορούσε τις κρυφές καταθέσεις στις τράπεζες. Η χρήση του εργαλείου της φορολογικής αμνηστίας είχε επικριθεί από πολλούς και ως πρακτική και ως δεοντολογία. Πρακτικά όμως το πρόβλημα λύθηκε, το κράτος ενίσχυσε την φορολογική του βάση και απώλεσε φόρους που στην πραγματικότητα  ουδέποτε θα είσπραττε. Επομένως μια πρόταση πάνω σε αυτή τη βάση που να συνδυάζει κίνητρα για δήλωση ενοικίων με τον καθορισμό ενός ποσοστού ως φορολογικής πηγής θα μπορούσε να συγκεντρώσει ίσως και μερικές δεκάδες εκατομμύρια τα οποία σε συνδυασμό με κάποιες φορολογικές ελαφρύνσεις να δημιουργήσουν τον οικονομικό πόρο για ανακούφιση των μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων για τις οποίες το ενοίκιο είναι ίσως το μεγαλύτερο  έξοδο μετά την μισθοδοσία», υπογράμμισε
 
Φοροδιαφυγή κυρίως στα οικιστικά ακίνητα
 
Σε συνομιλία που είχαμε για το ίδιο θέμα με τον Αντιπρόεδρο του Συνδέσμου Επιστημόνων Εκτιμητών Ακινήτων Πόλυ Κουρουσίδη μας ανέφερε πως φοροδιαφυγή υπάρχει κυρίως στα οικιστικά ακίνητα, καθώς στα επαγγελματικά ακίνητα οι ενοικιαστές θέλουν να δηλώνεται το έξοδο του ενοικίου, ενώ και οι ιδιοκτήτες επιβαρύνονται παράλληλα με το φόρο άμυνας.
 
«Ο λόγος που παρατηρείται φοροδιαφυγή στα ενοίκια οικιστικών ακινήτων είναι η υψηλά φορολόγηση που τα περιβάλλει χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα έξοδα του ιδιοκτήτη όπως είναι οι επισκευές καθώς και τόκοι από πιθανά δάνεια που έχει. Άρα θα μπορούσε να γίνει φορολογική αμνηστία στα ενοίκια, νοουμένου, ότι θα υπάρξει διαφορετική φορολογίας από αυτή της φορολογίας των εισοδημάτων. Να γίνει δηλαδή μια γενικότερη φορολόγηση όχι μόνο για αμνήστευση παλαιών ενοικίων, ανεξαρτήτως της κλίμακας των εισοδημάτων», κατέληξε.
 

Δειτε Επισης

ΧΑΚ: Κέρδη στο ξεκίνημα της εβδομάδας
Αύξηση καταθέσεων κατά €357,1 εκ. τον περασμένο Φεβρουάριο
Ανοίγει κύκλο συναντήσεων με τις διευθύνσεις των τραπεζών ο Κεραυνός
ΟΕΒ: Συνάντηση με Πόπη Κανάρη με επίκεντρο το ΓΕΣΥ
Πήγαν έξω από την Βουλή και φώναξαν κατά των εκποιήσεων
Σαφείς υποδείξεις Κεραυνού στις τράπεζες για επιτόκια, ΜΕΔ και χρεώσεις
Η πρώτη Κεραυνού στη Βουλή και τα φλέγοντα θέματα στο τραπέζι
«Να καταστεί η Λάρνακα ένας ποιοτικός και ελκυστικός επενδυτικός προορισμός»
Οι τομείς με τις περισσότερες και τις λιγότερες κενές θέσεις εργασίας
Μόνο μέσω Τax For All όλες οι φορολογικές υποχρεώσεις για ΦΠΑ και VIES